Hogyan válasszunk porszívót + a 12 legjobb porszívó kritikák és tesztek alapján

Dobják el a seprűt és válasszák inkább a modern, innovatív megoldást. Hiszen a porszívók már a 20. század elejétől elérhetőek. Ezzel a hasznos segítővel megszabadulhatunk a portól, kosztól és rendetlenségtől, amelyek a padlón és a szőnyegen találhatóak.

Vysávanie koberca s klasickým vysávačom

Azon kívül, hogy olcsó és praktikus porszívót keresnek, más paraméterekre is oda kell figyelni. Hogyan válasszunk porszívót? Melyik a legjobb porszívó? Mire figyeljünk? Nézzünk hát utána!

Kedvelt termékek

A porszívók fajtái

» Klasszikus Klasszikus és leginkább kihasználható fajtája a porszívóknak. Tisztíthatják vele a padlót, szőnyeget, de még a bútorokat is. Ebbe a kategóriába tartoznak azok a porszívók is, amelyek egyéb funkciókkal (multifunkcionális) is rendelkeznek, mint pl. az ablakmosás vagy a szőnyegek mélytisztítása. Ahhoz, hogy a porszívó megfelelő szívóerősséggel rendelkezzen érdemes odafigyelni a csövek csatlakozására is. A legjobb, ha a cső egy részből áll. A porszívók ezen fajtája általában hálózatiárammal működik. Általánosságban véve minden háztartásba megfelelőek.

» Zsákos - Olyan porszívókról beszélünk, amelyek a koszt papír vagy szövet zsákba gyűjtik. A szívóerő segítségével összegyűjti a szennyeződéseket és a zsákba juttatja, amely a porszívó testében helyezkedik el. Nem kellene viszont alábecsülni a zsák cserélését, hiszen ennek rendszeresen meg kellene történnie. Megfelelőek a háztartásokba, hiszen gátolják az allergén anyagok képződését. 

Vysávač s vysokým výkonom a hepa filtrom

» Zsákmentes, gyűjtőedénnyel  - A zsákos porszívókkal ellentétben, ez a porszívó a gyűjtőedényben tárolja a szennyeződéseket. A kosz áthalad egy filteren és felfogja az apróbb részecskéket is. Előnyük abban rejlik, hogy teljesítményük hosszantartó és a nagyobb koszt is segítenek eltávolítani, viszont a gyűjtőedényt minden használat után ki kellene üríteni, máskülönben a szennyeződés könnyedén a levegőbe kerülhet. Olyan helyre való, ahol jelentősebb a szennyezettség.

» Ciklonos - Nagy teljesítményű porszívókról van szó, amelyeknek alapjául az áramló levegő szolgál, mely kering (ciklon). A nagy szívóerő miatt a legjobb porszívófajtáról beszélhetünk. Sokat bír és a filterek között a legapróbb szennyeződéseket is felfogja. Gondolni kell viszont a karbantartásra és a magasabb decibelekre is. 

» Álló porszívó – Jellemző rá a seprűszerű felépítés, amely karcsú és egyben praktikus is. Ügyesség és variabilitás jellemzi, tehát a kevésbé hozzáférhető helyekre is elérnek vele.

 Vysávanie tyčovým vysávačom

Az álló porszívók gyakran kéziporszívóval vannak kombinálva, amelyet könnyen kézbe kaphatnak és megtisztíthatják vele pl. a bútorokat is.

Előny lehet a kettős áramellátás. Találkozhatnak olyan modellekkel, amely hálózatiárammal működnek, de olyanokkal is, amelyek saját akkumlátorral vannak ellátva. Az egyetlen hátránya az alacsonyabb teljesítmény. A kisebb felületek, ill. lakások tisztítására alkalmasak.

» Robotporszívó - A porszívók speciális kategóriájáról beszélhetünk, amelyek egyedül képesek dolgozni. Feltölthető porszívók, amelyek szenzorok segítségével közlekednek. Feltérképezik a környezetet és képesek effektív tisztításra. Hátrányuk az, hogy a nagyobb koszt nem képesek eltávolítani és kisméretű tárolóedénnyel rendelkeznek. Viszont nagyon halkan dolgoznak és rendszeres használat mellett tisztán tartják otthonukat.

Robotický vysávač do domácnosti

Az akkumlátor élettartamára is gondolniuk kell. Ha olyan pedánsak, hogy minden nap porszívóznak, hagyják inkább a „robotra”. Egy minőségibb modellért bizony 65 000 forint is fizethetnek, egy olcsóbb modellt viszont 38 000 forint is beszerezhetnek, ezek technológiája viszont inkább a seprésre, mintsem a porszívózásra emlékeztet.

Mire figyeljünk a választásnál?

  • Hatótávolság - Lehet, hogy ez nem tűnik perdöntőnek, de a kábel hossza igenis fontos. Az ideális hossz kb. 10m a porszívócsövet is beleszámítva. Előny az is, ha a kábel magától visszahúzódik, így elkerülhetjük a gubancokat. 
  • A porszívó teljesítménye - Különböző kritikák alapján a szívóerő nem a legfontosabb tulajdonság. Ebben lehet valami. A szívóerőt ugyanis több faktor befolyásolja. Általánosságban viszont 700 Wattos teljesítmény alá ne menjenek. A rendeletek és a 2014-es ECO normák alapján a boltok polcaira már nem kerülhet 1600 Wattnál nagyobb teljesítményű porszívó. 
  • Zaj - Az a szabály, hogy a nagyobb teljesítmény nagyobb zajt is jelent nem teljesen igaz. Inkább mondhatnánk, hogy az olcsó modellek, akár alacsonyabb teljesítménnyel is hangosabbak, mint a minőségibb modellek nagyobb teljesítménnyel. Ideális esetbe 60-75dB közt kellene lennie a porszívó zajkibocsátásának.
  • Funkciók Ma már léteznek 3 az 1-ben porszívók. Ha ilyen multifunkcionális porszívót szeretnének, azt bizony meg kell fizetni, viszont cserébe moshatnak ablakot és a szőnyeg mélytisztításásra is alkalmazhatják. Alkalmazhatják a nedves porszívózást is. 

Vysávanie okien multifunkčným vysávačom

A legjobb porszívók a tesztek alapján

Nézzék meg a legjobb klasszikus, álló vagy robotporszívókat, amelyeket átláthatóan feltüntettünk önöknek. Az információkat hazai és külföldi szerkesztőségi szaktesztek alapján gyűjtöttük össze, amelyek 2016-ban és 2017 voltak végrehajtva.

A legjobb klasszikus porszívók

A legjobb álló porszívók

A legjobb kézi porszívók

✅ A legjobb robotporszívók

Kedvelt termékek

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 05.03.2019
A cikk értékelése:
(89.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan válasszunk infraszaunát 2 fő részére? Hogyan válasszunk infraszaunát 2 fő részére?

Infraszauna otthonra? Miért ne! Az infraszauna jótékony hatásairól majd későb beszélünk, de előbb tisztázni szeretnénk, hogy az 1 - 2 személyes infraszauna otthonra egyáltalán nem...

Az egyik legjobb mosogatógép gyártó a Bosch Az egyik legjobb mosogatógép gyártó a Bosch

Szeretnének egy mosogatógépet? Ezek a konyhai berendezések rengeteg pénzt és időt spórolhatnak meg Önnek. A legjobbak közé tartoznak a Bosch által gyártott modellek is. Cikkünkből...

A legjobb kézi maszírozók hátgerincre, nyakra, vállra és narancsbőr ellen A legjobb kézi maszírozók hátgerincre, nyakra, vállra és narancsbőr ellen

Ha kicsit kényeztetni szeretnék izmaikat és ízületeiket, nem kell rögtön masszőrhöz rohanni! Több tucat maszírozó közül válogathatnak, melyeket otthonra is megvásárolhatnak!