Hogyan válasszunk párásítót?

Valószínűleg sokakban felmerül a kérdés, hogy mire jó egy párásító. Lehet, hogy nem hiszik, de otthon Önök is olyan levegőt lélegeznek be, ami kimeríti és legyengíti szervezetüket. Nátha, asztmás megbetegedések, allergiák, légúti megbetegedések, stb. Nem biztos, hogy a vírusok vagy a hűvös idő okozza ezeket a problémákat! 

Párásító otthonra

Minden a levegő nedvesség tartalmával függ össze. Télen a körülöttünk lévő levegő szárazabb. Ezt a száraz hideg levegő és a fűtés okozza. 

Éppen ezért alkották meg ezt a készüléket, amely segít legalább részben orvosolni a problémát, hogy jobb körülmények között élhessenek családjukkal! Az allergiásoknak és asztmásoknak a szakemberek is a párásítót ajánlják legelőször. Nagyban javíthat az otthoni helyzetükön! 

Milyen a legjobb párásító? Hogyan válasszunk minőségi modellt és milyen lehetőségeink vannak? Minden fontosat megtudhatnak mai cikkünkből! 

Kedvelt termékek

A párásítók típusai

Ultrahangos párásító

Ez a párásító az egyik legkedveltebb és legtakarékosabb. Ez a típus az ultrahangos sugárzás alapelvén működik. Az ultrahangos rezgés hatására a víz cseppjei mikrocseppekké alakulnak. Ezeket a cseppeket, melyek kisebbek, mint a ködben vagy a párában találhatóak a párásító kiengedi a körülötte lévő levegőbe. 

A száraz levegő párásítása

A mikrocseppek méretükből adódóan problémamentes légzést biztosítanak. Az ultrahangos párásító nagyon hatékony, alacsony fogyasztású és akár ionizátorként is használható. Ilyen esetben megszabadulhatunk a kellemetlen szagtól és a baktériumoktól is. 

Vigyázni kell a vízkővel, mert csökkentheti a berendezés hatékonyságát és élettartamát. A párásító jellegzetes hangot ad ki, ami egyesek számára zavaró lehet. Amennyiben van cicájuk, kutyájuk vagy más háziállatuk, akkor mindenképpen kérjék ki egy szakember véleményét is, mivel az ultrahang problémát jelenthet számukra. 

Ultrahangos párásító választása

Gőz párásító

A gőz párásító meleg gőzt produkál. Működésének alapelve, hogy a párásító felmelegíti a vizet, amit hideg levegővel kever össze, majd kiengedi a gőzt a levegőbe. A meleg gőz bizonyos esetekben növeli a helyiség hőmérsékletét. A legtöbb modell esetében állítható a kiengedett gőz intenzitása. Ezek a modellek sok esetben aromaterápiára vagy antibakteriális szűrőként is használhatóak (védelem). 

Párásító aromaterápia funkcióval

Egy kisebb hátrányt jelenthet, hogy a fűtőszál és a nagyobb teljesítmény 60 - 80%-al növelik a gőz párásító fogyasztását az ultrahangos párásítóval összehasonlítva. 

Tárcsás párásító

A tárcsás szűrés egyszerű alapelvén működik. A szűrő a vízben forog és elnyeli a száraz levegőt, amely a szellőzőn áramlik be. A levegő a párásítóból nedvesítve, ill. szag, pollen és atkamentesen jön ki. Ez a készülék nagyon hatékony és minimális karbantartást igényel. A tárcsákat nem kell sem cserélni, sem tisztítani. 

Hideg párásító

Ez a párásítók legkevésbé kedvelt típusa. A kinti levegőt egy szűrőn keresztül szívja be és nedvesebbé teszi azt. A drágább modellek ionizációra is képesek. Az átlagos modellek azonban nem tisztítják, csak párásítják a levegőt. Ebből adódóan ez a párásító nem felel meg gyermekek, asztmások és allergiások számára. Nagy előnye azonban, hogy nem igényel karbantartást. 

A párásító teljesítménye

A párásító egy kicsi és nagyon ügyes berendezés, amelynek nincs szüksége sok helyre. A párásító teljesítménye meghatározza, mekkora mennyiségű tiszta levegőt képes a berendezés óránként termelni. A maximális teljesítményt milliliterben határozzák meg (ml/ó). A 400 - 600 ml/ó már átlagon feletti teljesítménynek mondható. 

Nagy teljesítményű párásító

Esetenként arról is találhatnak adatot, hogy mekkora helyiség esetében hatékony a párásítás. Erre azonban több faktor is hat. Ilyen pl. a szellőztetés, a helyiség szigetelése vagy a bútorok mennyisége. A 70 m2-nél nagyobb helyiségek párásításához legalább két párásítóra van szükség. 

Zajkibocsátás

Ez persze főként az Önök preferenciáján múlik. Ha kisgyermek mellé szeretnének párásítót vásárolni, akkor a csendesebb modelleket keressék. A zajkibocsátás alsó határa kb. 20 dB. Ezzel ellentétben a 40 dB feletti zajkibocsátás már nagyon zavaró tud lenni! 

Energiafogyasztás - spóroljanak! 

A telejsítmény és a fogyasztás ebben az esetben egyenes arányosságban állnak egymással. Ebből logikusan következik, hogy a nagyobb teljesítmény nagyobb fogyasztással jár! A legtakarékosabb párásítók telejsítménye 15 - 25 W, de ezek nem párásítanak elég hatékonyan. A legjobb teljesítményű és legnagyobb fogyasztású párásítók a gőz párásítók. Esetükben a fogyasztás akár 120 - 150 W is lehet. 

A víztartály térfogata

Minél nagyobb a víztartály, annál jobb! Praktikus, ha nem kell gyakran újratölteni a tartályt. A víztartály térfogata változó. Általában 0,8 és 8 liter között van. Kisebb térfogat esetén szinte minden használat előtt fel kell tölteni a készüléket. Nagyobb méretű tartály esetén elegendő kb. háromnaponta utántölteni a vizet. 

Kisebb víztartály párásítóhoz

A nagyobb víztartállyal rendelkező párásítókat nehezebb áthelyezni. A vizet szerencsére akár egy üvegből vagy egy mérőpohárból is után tudjuk tölteni. 

Időzítő

Nagyon praktikus funkció. Az időzítőnek köszönhetően beállíthatják, hogy a párásító akkor kapcsoljon be, amikor senki nem tartózkodik otthon. Akár egy intervallumot is beállíthatnak, amikor a párásító üzemelni fog. 

Ionizátor

Az ionizátoros párásító az egyik legminőségibb napjainkban kapható párásító készülék. Az ionizátor a párásító részét képezi. Az ionizáció folyamata bebiztosítja a víz fertőtlenítését és a baktériumok eltávolítását az ezüst ionoknak köszönhetően. A víz kellemetlen szagát is megszünteti! 

✅ Ionic-CARE Triton X6

Ionizátor vzduchu Ionic-CARE Triton X6

A pozitív vélemények és tapasztalatok alapján ezt a kedvező árú és minőségi légtisztítót és anion generátort ajánljuk Önöknek! 

» 3 szintű teljesítmény
» 96%-os hatékonyság a levegő tisztításában
» csendes üzemelés

 

További infó

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 09.10.2020
A cikk értékelése:
(93.6%)

További cikkek a kategóriában:

Milyen hősugárzót vásároljunk a teraszra? A legjobbak a gáz és az infravörös hősugárzókMilyen hősugárzót vásároljunk a teraszra? A legjobbak a gáz és az infravörös hősugárzók

A téli és az őszi hónapokban is a teraszon szeretnének üldögélni? Cikkünkből megtudhatják, hogy milyen paraméterek fontosak és mire kell figyelni választáskor. 

Kétzónás borhűtő - kiváló otthoni hűtőszekrény borok hűtéséreKétzónás borhűtő - kiváló otthoni hűtőszekrény borok hűtésére

Több típusú borhűtő is létezik, ezért elsőre nehéznenk tűnhet megtalálni a megfelelő modellt. Olvassanak tovább, hogy megtudják, hogyan választhatják ki a legjobb borhűtőt.

Hogyan válasszunk női arc epilátort? A vélemények szerint a Braun és a Remington a legjobbak! Hogyan válasszunk női arc epilátort? A vélemények szerint a Braun és a Remington a legjobbak!

Az arcon megjelenő kellemetlen szőrszálak sok kellemetlenséget okozhatnak. Az arc epilátorral bármikor rendbe rakhatjuk arcunkat.