Hogyan válasszunk mosógépet? A legjobb mosógépek a tesztek alapján

Mennyi elektromos berendezésük van otthonukban? Talán nem is sejtik, de ezek nékül ma már a modern háztartások 99% nem működne. Az automata mosógép manapság már természetes! 

Szabadonálló mosógép a mosókonyhában

Minden háziasszony jól tudja, miről van szó! Az a rengeteg szennyes, ami kezük között átment is erről tanúskodik. Amennyiben új mosógépet szeretnének vásárolni, de nem tudják biztosan, hogy mire vágynak és hogy mire kell figyelni, akkor jó helyen járnak. Milyen paraméterek fontosak a mosógép kiválasztásakor? Szárítóval rendelkező mosógépet szeretnének? Milyen technológiákat használnak a mai mosógépek? Elöl- vagy felültöltős legyen? Milyen az ideális kapacitás? 

Elöltöltős vagy felültöltős? 

Ebben az esetben nagyon fontos, hogy hová fogják helyezi a mosógépet. Előszöris a helyiséget kell kiválasztani. Nem feltétlenül muszáj a fürdőszobába tenni a mosógépet! Sok olyan háztartás létezik, ahol a mosógép a konyhában vagy az alagsorban van.

 • Elöltöltős - amennyiben elegendő hellyel rendelkeznek a fürdőszobában, a konyhában vagy az alagsorban, akkor az elöltöltős mosógép biztosan nem lesz probléma. A méretei általában a dob méretétől és a kapacitástól függenek. Az elöltöltős mosógépek általában stabilabbak és nagyobb a kapacitásuk.
 • Felültöltős - abban az esetben, ha kisebb hely áll rendelkezésükre, akkor a felültöltős mosógép lesz a jó választás. A Slim mosógépek szabványozott méretűek: 85 x 40 x 60 cm. A felültöltős mosógépek előnye, hogy nem kell hajolgani a ruhák betevésekor és kiszedésekor.

A mosógép töltése fentről és elölről

A legjobb felültöltős mosógépek

Kapacitás/a mosógépbe tölthető ruha súlya

Ez a paraméter rendkívül fontos az egyszerre mosott ruha mennyisége miatt. Léteznek kis kapacitású mosógépek, melyekben egyszerre 3,5 kg ruhát lehet mosni, de olyan otthoni mosógép is van, amelybe egyszerre akár 13 kg szennyest is betehetünk. Egy átlagos négytagú családnak a 6,5 - 8 kg-os kapacitás bőven elegendő. Ennél nagyobbra legtöbbször nincs szükség. 

Energiafogyasztás – energiaosztály

Hosszú távon nézve ez egy befektetés. Az energiaosztály arról árulkodik, hogy mennyire spórolós az adott mosógép. Tehát, hogy milyen az energiafogyasztása. A-tól G-ig jelölik, ahol az A a legtakarékosabb. Az A+++ a legenergiatakarékosabb típust takarja. Logikusan, egy ilyen energiaosztályba tartozó mosógép fogyasztja a legkevesebbet, így hosszú távon ezzel spórolhatunk a legtöbbet. 

Csavartatás

A csavartatás fordulatszáma meghatározza, hogy mennyire tudja a mosógép megszárítani a ruhákat - kicsavarni...A csavartatás fordulatszáma általában 600 és 2000 között van a kiválasztott programtól függően. 

Kényes ruhák mosása automata mosógépben

A túlságosan magas fordulatszámnak az a hátránya, hogy a ruhák jobban összegyűrődnek. Természetesen, ha mosás után úgyis szárítóba rakják őket, akkor nem fontos, hogy nagyon ki legyenek csavarva. 

Zajkibocsátás

Ez ma már nem akkora probléma, mint 10 évvel ezelőtt. Régen nagy hangzavart tudtak csinálni a mosógépek! A 90 - 100 dB-es zajkibocsátás ma már a múlté! A leghalkabb mosógépek zajkibocsátása manapság 50 - 60 dB. A csavartatás során ez az érték egy kicsit magasabb! 

Ezzel összefüggésben a motor is fontos. A klasszikus szénmotrot egy szíj működteti. Elég olcsó és ellenálló, de idővel hangosabbá válik. A szénmentes motor elektormos alapon működik. Kisebb és általában közvetlenül a mosógép dobjára van szerelve. Halkabb és ellenállóbb is!

A legjobb elöltöltős mosógépek

2 v 1 - mosó- és szárítógép

Az ilyen kombinált berendezésnek megvannak az előnyei. Főleg helyspórolás miatt hasznos. Hiszen igazi luxus, ha mosó- és szárítógépre is külön van helyünk. Egy másik előnye az, hogy mindent elintézhetünk egyszerre, tehát nem kell sehová átpakolni a ruhákat. A program beállításán kívül mindent elvégez helyettünk a mosó- és szárítógép. 

A mosási program beállítása a mosógépen

Ennek a berendezésnek viszont hátránya is van, mégpedig az, hogy a szárítás folyamatából adódóan kisebb mennyiséget kell mosnunk! Csak így lehet hatékony a szárítás. Az időbeosztás is kicsit nehézkes lehet, hiszen a szárítás során nem moshatunk a mosógéppel. Ilyenkor a következő adag szennyesnek bizony várnia kell! Ennek a kombinációnak tehát megvannak a hátrányai! Ezenfelül az ára is magasabb! 

Funkciók és speciális program

 • Gyermekzár - ez a funkció általában minden mosógépnél megtalálható. Bebiztosítja, hogy a program elindítása után lezárjon az ajtó és az irányítópanel is. Olyan mosógépet kell keresni, melynek kitűnő lezárási tulajdonságai vannak.
 • Késleltetett indítás - akkor mos, amikor Önök mondják. Nem szó szerint, de beállíthatják, hogy mikor induljon el az adott program. Az esti vagy a reggeli mosásnak megvannak az előnyei. Éjjel beállíthatják a mosógépet, amely reggelre kimos és így ki is teregethetnek. Esetleg beállíthatják, hogy a mosógép távollétük során mosson ki, így a frissen mosott ruhák várják majd Önöket.
 • Vízvédelmi rendszer - ez egy biztosíték, mely megvédi háztartásukat abban az esetben, ha bármi probléma adódna. Tehát nem önti el a házat a víz! A modern mosógépeknél ezt a rendszert Aquastopnak is szokták nevezni. Bármilyen tömítési vagy nyomás hiba esetén a rendszer automatikusan leállítja a vizet.
 • Eco mód – Ecobubble - ezt a funkciót azok a mosógépek tartalmazzák, amelyek akár 40%-al több energiát képesek spórolni úgy, hogy hosszabb ideig mosnak, de alacsonyabb hőmérsékletű vízzel. A program ugyan tovább tart, de pénzt spórolhatnak vele. Amennyiben gyakran mosnak, akkor jól jön az energiaspórolás, de lehet, hogy problémájuk lesz a mosás időtartamával. Egy másik "habzó" funkció a Bubble Soak, amely az aktív habnak köszönhetően segít kitisztítani a rendkívül koszos ruhákat is!

EcoBubble és Bubble Soak funkciók

 • A mai mosogatógépek rendelkeznek ún. 6. érzékkel. A mosógép egy érzékelő segítségével megállapítja, hogy mennyi ruha van a dobban, majd az alapján állítja be a programot. Ennek köszönhetően optimális lehet a víz- és az energiafogyasztás.
 • A programok száma - lényegében azokról a funkciókról és programokról van szó, amelyeket a mosógép kínál. Ezek vonatkozhatnak a ruha típusára, pl. sportruházat, fekete ruhák mosása, éjjeli mosás, hideg mosás, stb. Ennek ellenére nem mindg igaz, hogy a több program minőségibb mosást is eredményez. Legfeljebb megspórolják a program beállítására szánt időt.
 • Wi-Fi - játékokat azért nem játszhatnak, de ellenőrizhetik a mosógépet az interneten keresztül. Ennek az online rendszernek köszönhetően akár már a technikai problémákat is észlelhetik!
 • Automatikus mosószer adagolás - ennek a funkciónak köszönhetően már erről is gondoskodik a mosógép. A tartályokat meg kell töltetni mosószerrel a többi már nem az Önök dolga. Ez a funkció nem számít megszokottnak és többet is kell érte fizetni.
 • Kezelhetőség - valaki jobban szereti a gombokat vagy a tekerős megoldást. A modern változatok általában a gombokat és a kijelzőt kombinálják. Néhány esetben érintős LCD kijelzővel is rendelkezhet a mosógép. A kijelzőnek köszönhetően információt szerezhetnek a programokról, a fennmaradó időről és az egyéb funkciókról.

Ovládanie práčky pomocou aplikácie

A legjobb mosógépek teszteredményei

Természetesen nem feletkeztünk meg a tippekről sem. Kiválasztottunk Önöknek pár mosógépet, melyek a legkeresettebbek és a legminőségibbek közé tartoznak. Ennek köszönhetően össze tudják hasonlítani a mosógépeket, így el tudják dönteni, melyik a legmegfelelőbb az Önök háztartásába. 

✅ A legjobb felültöltős mosógépek

✅ A legjobb elöltöltős mosógépek

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 15.11.2019
A cikk értékelése:
(90.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Videó kaputelefon wifivel - vezeték nélküli megoldás kültéri kamerával isVideó kaputelefon wifivel - vezeték nélküli megoldás kültéri kamerával is

Amennyiben tudni szeretnék, hogy ki csenget az ajtónál anélkül, hogy ajtót kellene nyitniuk, akkor a videó kaputelefon a legjobb megoldás! Minden fontosat megtudhatnak róla cikkünkben....

A legjobb vasaló - hogyan válasszunk vasalót? Segítenek az értékelések és a tesztek. A legjobb vasaló - hogyan válasszunk vasalót? Segítenek az értékelések és a tesztek.

A vasaló kiválasztása nem egyszerű feladat! Könnyű vagy inkább nehéz legyen? Mennyi párára van szükség? Melyik vasalótalp a legjobb? Cikkünkből megtudhatják, hogy melyek a fontos...

A legjobb gázgrilleg a tesztek alapján. Segítünk a választásban! A legjobb gázgrilleg a tesztek alapján. Segítünk a választásban!

Úgy döntöttek, hogy a minőséget választják és szeretnének egy gázgrillt vásárolni? Cikkünkből megtudhatják, hogy mire kell a választás során figyelni, ill. a legjobb gázgrilleket is...