Hogyan válasszunk masszázsfotelt? A legjobbak a fűthető modellek

Sokan nap mint nap megterhelő munkát végeznek, gondoskodnak a háztartásról, rendbe teszik a kertet vagy sportolnak. Izmainkat és ízületeinket minden nap nagy terhelésnek tesszük ki. 

Masszázsfotel otthonra

Ebből kifolyólag időnként érdemes elmenni egy professzionális masszőrhöz, hogy kellőképpen ellazulhassunk. Amennyiben olyan munkájuk van, ami megterhelő a mozgásrendszer számára, akkor próbálják ki a masszázsfotelt! Ennek a berendezésnek köszönhetően minden nap megmaszíroztathatják fáradt hátukat.

Miben segít a masszázsfotel? 

Természetesen a masszázsfotel nem képes teljesen helyettesíteni egy profi masszőr munkáját, aki ismeri az emberi test pontos felépítését. Mindennapos lazításra azonban kitűnő!

A masszázsfotelek a következő lehetőségeket nyújtják:

 • a feszült és merev izmok ellazítása
 • a vérkeringés és a limfatikus rendszer javítása
 • a stressz és a fáradság csökkentése, relaxáció

A masszázsfotel egyéb előnyei:

 • nem kell sehová menniük, mert otthon is élvezhetik a masszázst
 • a masszázsfotel nyújtotta szolgáltatások inygenesek és nincsenek időhöz kötve
 • a masszázsfotelt az egész család és a barátok is használhatják

A fotel elhelyezése

A masszázsfotel egy nagyobb méretű kiegészítő. Nem lehet összecsukni és mivel viszonylag nehéz (valamelyik akár a 100 kg-t is meghaladhatja), ezért nem egyszerű a helyiség egyik részéből a másikba áthelyezni. A megfelelő hely kiválasztásakor arra is gondoljanak, hogy amikor a fotelt vízszintes helyzetbe helyezik (Zero Gravity funkció), akkor a szék hátrafele fog dőlni. Ha fal közelében szeretnék elhelyezni a fotelt, akkor olyat válasszanak, amely a Zero Space funkciót is támogatja. Az ilyen típusú masszázsfotelek hátradöntéskor előre csúsznak, ezért elég 10 cm helyet hagyni mögöttük. 

A fotelt nem ajánlott közvetlenül fára, laminált padlóra vagy csempére helyezni. A súlyából adódóan ezekben a felületekben kárt tehet. A gyártók azt tanácsolják, hogy a masszázsfotelt szőnyegre vagy speciális alátétre helyezzék, mint pl. azok, amiket az edzőtermekben tesznek a fitness gépek alá. 

A masszázsfotel teherbírására is figyeljenek! Az olcsóbbak általában 100 kg-ig használhatóak. Amennyiben valamivel nagyobb termetűek, akkor vásárlás előtt bizonyosodjanak meg róla, hogy a masszázsfotel az Önök testfelépítéséhez is megfelelő-e.

Relaxáló masszázsfotel otthonra

Amennyiben nem tetszenek Önöknek a robosztus fotelek, akkor választhatnak kisebb típusú masszázsfotelt is. Ezek nem nyújtanak annyira intenzív élményt és kevesebb funkcióval rendelkeznek. 

Anyag és kivitelezés

Mivel a masszázs foteleket nem lehet könnyen áthelyezni vagy elrakni, ezért olyat kellene választani, ami passzol az otthonuk színezetéhez. Szerencsére több tucat különböző modell közül válogathatnak. 

Ami az anyagot illeti a legtöbb masszázsfotel bőr vagy műbőr borítású. A bőr természetesebb hatást kelt, de kevésbé ellenálló, mint a műbőr. A bőrből készült masszázsfotel gondosabb karbantartást és több törődést igényel. Amennyiben elhanyagolják, akkor idővel berepedezhet a bőr felület. 

A masszázs típusa

A legtöbb masszázsfotel több programot és masszázstechnikát kínál. A program magától változtatja a különféle technikákat és az intenzitást különböző időközönként. Manuális beállítás során kiválaszthatják a kívánt technikát, testrészt és időtartamot. 

 • Shiatsu masszázs – ez a masszázstechnika egy régi kínai módszeren alapszik. Főként a fájó izmok, a feszültség és a merveség oldására alkalmas. Ezek felelősek sok esetben a fej- és derékfájásért. Lényege a fejen lévő nyomáspontok mechanikus stimulálása. 
 • Ütögetés – erős és intenzív masszázs, amely adott pontokban hat. Kis felületen szünteti meg az izom merevségét. 
 • Gyúrás – ez a technika a tészta gyúrására emlékeztet. Nagy felületen fejti ki hatását, tehát gyengédebb, mint az előző két technika. 
 • Gyúrás és forgatás – kombinált technika, amely során két masszázsfejet használnak. Leggyakrabban a vállon szokták használni, amely sokszor a test legfájdalmasabb része. 
 • Gyúrás és ütögetés – az intenzív pontmasszázst a gyengédebb gyúró masszázzsal kombinálja. Segít az ülőmunka okozta izommerevségen, a túl sok vagy túl kevés mozgás okozta fájdalmon.
 • Rolling – A masszázsfotel alapvető funkciója. A masszázshengerek fel és le mozognak miközben maszírozzák a hátat. 
 • Vibrációs masszázs – a gyenge vibráció stimulálja az izomzatot az egész testben. Kímélőbb, mint az előző technikák és mindennapi használatra is alkalmas. 
 • Légmasszázs – az előző masszázstechnikákkal ellentétben a légmasszázsnál nem masszírozóhengerek, hanem légpárnák végzik a munkát. Ezt a technikát főleg a karok környékén, a vállaknál, a csípőnél, a fenéknél és a talpnál szokták alkalmazni. A légmasszázs gyengédebb és a vérkeringést javítja az izmokban. 

A masszázsfotelek funkciói

Zero gravity funkció – ez a funkció olyan helyzetbe dönti az embert, mint ahogyan az űrhajósok repülnek. Ebben a pózban kevésbé van megterhelve a hátgerinc és a lábak. Ilyenkor a hát a lehető legjobban hozzásimul a fotel támlájához, ezért a masszázs ebben a pozícióban a leghatékonyabb. A zero gravity helyzetben a lábak magasabban vannak a szívnél, ami segít a duzzadt lábakon és javítja a vérkeringést. Leginkább a viszértágulással küzdőknek hasznos ez a funkció. 

Fűtött masszázsfotel – a fűthető masszázsfotelek drágábbak, de a meleg nagyon jó hatással van az izomzatra. A melegítés infravörös sugárzással történik, amely mélyen az izmokba hatol és aktiválja a sejteket. Ez pozitív hatással van a vérkeringésre és a metabolizmusra. Az alsó végtagoknál a melegítést magnetoterápiával szokták kombinálni, ami kedvezően hat az ízületekre és az izmokra. Egyes modellek különálló melegítővel rendelkeznek, amellyel azokat a helyeket is melgíthetik, amelyekhez a fotel melegítő pontjai nem érnek el. 

Automatikus hátradöntés – Mindenki másmilyen, valaki magasabb, valaki alacsonyabb, a férfiak válla általában szélesebb, mint a nőké, stb. Testünk sok részletben különbözik. Ezen eltérések miatt a fotelben lévő masszázspontok nem mindig vannak a megfelelő helyen. Ez nem vonatkozik azokra a fotelekre, amelyek érzékelik a felhasználót. E funkciónak köszönhetően a fotel pár másodperc alatt felméri a testhelyzetet és annak függvényében változtat a masszázsfejek állásán. A támlákat is pontosan az adott személy testéhez állítja. Így a masszázsfejek éppen azokat a részeket fogják érinteni, amelyeket kell. Ezt a funkciót akkor érdemes keresni, ha a család több tagja is fogja használni a masszázsfotelt. 

A hát nyújtása – A drágább masszázsfotelek hát nyújtására is alkalmasak. Ezt a technikát alkalmazzák az ortopédek és a csontkovácsok is. A nyújtás során meglazulnak a porckorongok és az idegek . 

Aktív twist és aktív swing  a twist funkció az egyik oldalról a másikra billenti a testet légpárnák segítéségvel. Ez dinamikusabbá teszi a masszázst. A swing funkció a nyak és a hát izmait segíti megnnyújtani a fotel jobbra-balra döntögetésével és a lábak fel-le mozgatásával. 

A limfatikus rendszer masszírozása – a masszázs légpárnák segítségével történik. Segíti a limfa áramlását és élénkíti a limfatikus rendszert. 

Zenelejátszó – A luxus modellek beépített zenelejátszóval is rendelkeznek, amelyek MP3 vagy hasonló formátumú fájlokat tudnak lejátszani. A fotelben beépített hangfalak vagy fejhallgató található. Csak annyit kell tenniük, hogy kedvenc relaxáló zenéjüket ráteszik egy pendrivera és már élvezhetik is a kellemes zene és a nyugtató masszázs pozitív hatásait. Egyes modellek esetében bluetooth segítségével is engedhetünk zenét a tabletünkről vagy telefonunkról. 

Melyik masszázsfotelt válasszuk? 

A masszázsfotelek rengeteg funkciót kínálnak. Az olcsóbb modellek ára 75 ezer forintnál kezdődik, de a minőségibb masszázsfotelek ára akár a 360 ezer forintot is meghaladhatja. Csak Önökön áll, hogy mely funkciókat választják, de a döntésben valószínűleg az ár is szerepet fog játszani. Ha nem kívánják a gyakori masszázst, akkor lehet jobban megéri rendszeresen maszőrhöz járniuk inkább. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 20.10.2020
A cikk értékelése:
(92.4%)

További cikkek a kategóriában:

A legkeresettebb étkezőgarnitúrák négy és hat fő részéreA legkeresettebb étkezőgarnitúrák négy és hat fő részére

Az étkezőgarnitúra kitűnő választás a konyhába, az étkezőbe vagy akkor is, ha egy kis változásra vágynak otthonukban. Válasszák ki velünk a legjobbat! 

Kulcstartó szekrény - fehér és fa a tökéletes vintage hatás eléréséhezKulcstartó szekrény - fehér és fa a tökéletes vintage hatás eléréséhez

Modern fém álló fogas az előszoba kiegészítőjekéntModern fém álló fogas az előszoba kiegészítőjeként

Akár a minimalizmust, akár más stílust kedvelnek az álló fogas biztosan megtalálja helyét az Önök otthonában is! Miért? Első sorban nagyon praktikus. De ennél több van mögötte!...