Hogyan válasszunk lombszívót? Ezek a legjobbak

Akár örülünk neki, akár nem, a nyárnak már lassacskán vége és be is köszönt az ősz! Az ősz mellett a természetanya is szót kap, aki mindig tudja, mikor adjon még nekünk egy kis munkát. Ezt össze kell szedni, amott fel kell kapálni vagy ásni, amazt ki kell tépni vagy el kell gereblyézni. Ezeket a tevékenységeket egyetlen kertész sem kerülheti el! 

Lombszívó szemétre 

Létezik néhány módszer, melyek segítségével könnyebbé tehetjük ezeket a feladatokat. Az egyik kötelesség, melyet megkönnyíthetünk, az a lehullott levelek összegereblyézése. 

Dobják el a gereblyét és legyenek innovatívak! A lombszívó a megfelelő döntés! Nem csak megkönnyíti, de fel is gyorsítja a munkavégzés folyamatát! A lombszívónak - fújónak köszönhetően egy helyre fújhatják a leveleket, melyeket végül ezzel a berendezéssel fel is szívhatnak. Milyen lomszívókat ismerünk? Melyek a legjobbak? Elektromos vagy benzines lombszívók? Minden fontos paraméterről, amely lényeges a megfelelő választáshoz beszélni fogunk cikkünkben. E mellett a tesztek eredményeit és a vásárlók véleményét is ismertetni fogjuk. 

Elektromos vagy benzines? 

Nem mondhatjuk egyikre sem, hogy ne végezné el a feladatát megfelelően. Kezdjük a természetbarátabb verzióval. Az elektromos lombszívó vagy közvetlenül elektromos hálózatra van csatlakoztatva vagy pedig akkumulátoros. Az első esetben a hatótávolság a vezeték miatt behatártolt, ami nagyobb terület esetén problémát jelenthet. Az ilyen típusú berendezést ezért kisebb kertekhez ajánljuk. A másik lehetőség az akkumulátor. Így megszabadulhatnak a vezetéktől, míg a teljesítmény ugyanolyan marad. Hátránya az, hogy hamar lemerül. Kb. 30 - 40 percig használhaják. Ami megint csak kisebb területekre elegendő. 

A benzines lombszívót akár egész nap is használhatják bármekkora területen. Teljesítménye kiváló, nagyon praktikus, de valamivel drágább, mint az elektromos verzió! Nincsenek viszont behatárolva a vezeték hosszával vagy az energiaellátással. Elég megtankolni és már használhatják is, ahol csak szeretnék! 

Hol fogják használni?

Lényegében minden elvárás abból adódik, hogy hol fogják használni az eszközt. Amennyiben öt fácska körül szeretnék eltakarítani a leveleket, esetleg lefújnák a port a járdáról vagy a ház melletti feljáróról, akkor Önöknek valószínűleg elég egy kisebb teljesítményű, olcsóbb árkategóriájú lombszívó is! 

De amennyiben az egész kertet rendbe szeretnék rakni, ahhoz bizony nagy szél kell! Ilyenkor a legjobb egy benzines lombszívót vásárolni! 

A lombszívó teljesítménye

Természetesen a teljesítménytől függ az, hogy milyen erősen fúj vagy szív majd a lombfúvó. Az elektromos berendezések esetében a teljesítmény általában 2500 - 3000 W. Ilyenkor a berendezés kb. 250 - 270 km/h sebességgel fújja ki a levegőt. Néhány elektromos lombszívónak viszont problémát okozhat elfújni a nagyobb leveleket, ill. a kisebb ágakat. 

A benzines változat teljesítménye általában  750 - 900 W. A szél erőssége 275 - 375 km/h. Ezeknek a berendezéseknek többnyire nem okoznak problémát a nagyobb, nedves levelek, ágacskák vagy az apró szemét sem! 

A teljesítmény szabályozása

A benzines lomszívók esetében ez egyszerű. Növelni vagy csökkenteni kell a benzin mennyiségét. Az elektromos készülékek esetében azonban jól jön, ha külön gomb van a teljesítmény szabályozására. Ez a funkció akkor is jól jön, ha nem szeretnék a túl nagy teljesítmény miatt véletlenül szétfújni a már összehordott leveleket. Ilyenkor egyszerűen csak csökkentsék a teljesítményt!

Alapvető funkciók – fújás, szívás, zúzás

Csak hogy minden teljesen világos legyen. A lombszívónak alapvetően két funkciója van. Azon kívül, hogy a gyűjtőzsákba fel tudjuk szívni a leveleket vele, ez a berendezés arról is gondoskodik, hogy egy helyre tudjuk fújni a szemetet vagy a lehullott leveleket. Némely modell két kamrás csővel rendelkezik, ahol a szűkebb a fújásért, míg a szélesebb a szívásért felel. Egy gomb segítségével át lehet kapcsolni! 

A legjobb lombszívók - értékelések

A másik esetben a csövet ki kell cserélni. Ez az apró, de nem figyelmen kívül hagyható részlet, a cső kicserélése általában a benzines válozatok esetében fordul elő. Így vagy úgy, a cső lecserélése mindössze néhány percet vesz igénybe és megiscsak a fújás és a szívás a fő funkció. 

Ami a zúzás funkcióját illeti, a minőségibb és nagyobb teljesítményű lombszívók a levelek összezúzását is bebiztosítják, hogy minél több férjen el a gyűjtőzsákban. Az elektomos lombszívók esetében csak száraz levelekre használhatjuk. Nagyobb teljesítmény esetén a lombszívó akár a kisebb ágakat, füvet és a nedves leveleket is képes lezúzni. 

Az anyag minősége

Az ilyen berendezések súlya általában 3-6 kg körül mozog, de érdemes odafigyelni az anyag minőségére, melyből a lombíszívó készül. Tehát ha van rá lehetőségük, akkor válasszanak kemény műanyagból (ABS) készült lombszívót. Fordítsanak figyelmet a fogantyúkra és az ergonómiára. Az anyagok és a súly fontos szerepet játszanak a berendezés manipulációjánál is! 

A műanyag kerekek is kényelmesebbé tehetik a használatot, melyeket közvetlenül a csőre kell rögzíteni és segítenek az egyenletes munkában. Így nem kell folyamatosan a talaj felett hadonászni. 

A gyűjtőzsák térfogata

A levelek a gyűjtőzsákban halmozódnak fel. Ez magához a berendezéshez van kapcsolva, így a lombok szívásakor azok rögtön ide jutnak. Néhány esetben a zúzon is keresztül haladnak, amely a berendezés bemeneténél helyezkedik el. A gyűjtőzsák kapacitása általában 45 - 50l. 

A legjobb elektromos lombszívók

A legjobb benzines lombszívók

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 19.11.2019
A cikk értékelése:
(90.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Videó kaputelefon wifivel - vezeték nélküli megoldás kültéri kamerával isVideó kaputelefon wifivel - vezeték nélküli megoldás kültéri kamerával is

Amennyiben tudni szeretnék, hogy ki csenget az ajtónál anélkül, hogy ajtót kellene nyitniuk, akkor a videó kaputelefon a legjobb megoldás! Minden fontosat megtudhatnak róla cikkünkben....

A legjobb vasaló - hogyan válasszunk vasalót? Segítenek az értékelések és a tesztek. A legjobb vasaló - hogyan válasszunk vasalót? Segítenek az értékelések és a tesztek.

A vasaló kiválasztása nem egyszerű feladat! Könnyű vagy inkább nehéz legyen? Mennyi párára van szükség? Melyik vasalótalp a legjobb? Cikkünkből megtudhatják, hogy melyek a fontos...

A legjobb gázgrilleg a tesztek alapján. Segítünk a választásban! A legjobb gázgrilleg a tesztek alapján. Segítünk a választásban!

Úgy döntöttek, hogy a minőséget választják és szeretnének egy gázgrillt vásárolni? Cikkünkből megtudhatják, hogy mire kell a választás során figyelni, ill. a legjobb gázgrilleket is...