Hogyan válasszunk eliptikus trénert? A legjobb eliptikus trénerek a vélemények alapján

Első hallásra talán nem is tudják beazonosítani, hogy pontosan milyen fitneszgépről beszélünk. Pontosan ezért vagyunk itt mi! Elmagyarázzuk, hogyan is működik az eliptikus tréner, mire használható és néhány hasznos tippet is adunk, melyek segíthetnek az eliptikus tréner kiválasztásánál. 

Edzés az eliptikus tréneren

Ha már valahol véletlenül találkoztak a crosstrainer kifejezéssel, akkor talán már tudják is miről van szó, hiszen ez az eliptikus tréner szinonímája. Most pedig irány edzeni!

Eliptikus tréner - hogyan működik?

Evezőpad, esetleg szobabicikli. Ezek alapján tisztán meghatározható, mire is készült az eszköz. Viszont az eliptikus vagy cross trénernél tisztáznunk kell, mire is szolgál az adott berendezés. Lehet, hogy ez meglepő, de az eliptikus tréneren történő edzés az egyik legeffektívebb kerdio edzés. 

Az eliptikus tréner minden probléma nélkül helyettesítheti a futópadot, szobabiciklit, szteppert és sokkal hatékonyabb is. Természetesen kell egy kis időt szánni a rendszeres gyakorlásra, főképpen ha kardio edzésről beszélünk! Az eliptikus tréner esetében a test felső és alsó részét is megdolgoztathatják egyszerre (de nem kötelező). Ez edzést nagyon effektívé teszi és óvja az ízületeket is. Az edzés főleg a fenékre, combokra és vádlira hat, de persze kalóriákat is éget. 

Mit kell tudni vásárlás előtt?

Mint minden erősítő berendezésnél, a cross tréner vásárlásánál is tisztában kell lennünk azzal, hogy mire szeretnénk használni, ill. meg kell válaszolnunk az alapvető kérdéseket, melyek alapján meghatározhatóak a fő paraméterek. 

  • Hány személy fogja használni?
  • Milyen intenzív lesz a használat?
  • A használó maximális testsúlya?
  • Mennyit pénzt szeretnénk rászánni? 

A cross tréner teherbírása

Nem szabályszerű, de általában érvényes, hogy minél nehezebb az eliptikus tréner, annál minőségibb a konstrukciója, tehát ellenállóbb is. A robosztus konstrukció általában sokkal többet kibír. A klasszikus cross trénerek teherbírása általában maximum 100 kg. Ha az Önök testsúlya 95 kg, akkor inkább invesztáljanak bele nagyobb összeget, és válasszanak egy 120 kg teherbírású gépet. Mindig számoljanak egy kis tartalékkal, hiszen a konstrukció sokkal stabilabb lesz, így rendszeres használat során sem használódik el.

Eliptikus tréner az edzőteremben

A professzionális eliptikus trénerek teherbírása 150 - 180 kg, viszon ezek ára sokkal magasabb. Ilyen berendezéseket leginkább az edzőtermekben találnak, ahol sok ember használja őket és nagy megterhelésnek vannak kitéve.

A lendkerék súlya

Ez a paraméter az edzés nehézségét befolyásolja. A lendkerék súlya meghatározza a választható terhelés mértékét. Amennyiben állóképességüket szeretnének fejleszteni az eliptikus trénerrel, abban az esetben megfelel Önöknek a klasszikus, 5 kg-os lendkerék. 

Viszont ha izomzatukat szeretnék fejleszteni, estleg alakjukat formálni, akkor mindenképpen jó befektetés egy nehezebb lendkerék. Hiszen a megterhelésnél nagyobb ellenállásra lesz szükségük. Ha a lendkerék túlságosan könnyű lenne, akkor a mozgás akadozna és nem lenne hatékony. Ezért, ha minőségi eliptikus trénert keresnek, akkor a 10 kg körüli lendkerék az ideális. Ha nagyobb izmokat szeretnének és nem csak formálni őket, akkor biztosan nehezebb lendkerékre lesz szükségük. 

Az eliptikus tréner lépéshossza

Valószínűleg ez a legfontosabb paraméter, hiszen bizonyos kényelmet biztosít az edzés során, ill. segíti a test megfelelő mozgását. Az olcsó eliptikus trénereknél általában a konstrukció is kis méretű, amely nem képes optimalizálni a test mozgását. Rövid és magas, a léptek nem természetesek, így nem lesz nagy hatásuk sem. A lépéshossznak minimum 35cm-nek kellene lennie, ideálisan 50 cm-nek, de itt már drágább modellekről beszélünk, melyekkel az edzőtermekben találkozhatnak. Ennek köszönhetően a lépések magassága alacsonyabb, így kevésbé terhelődnek az ízületeik. 

A fékrendszer típusa

  • A mágnesfék a leggyakrabban használt fék típus az eliptikus trénerek esetében. A fém lendkerék egyik felére mágnes van rögzítve. A terheléstől függően a mágnes távolodik vagy közeledik a mágneses lendkerékhez, így változik az intenzitás. Ez a megoldás csendes és a lendkerék élettartamát sem rövidíti. 
  • Az indukciós fék a leginnovatívabb és a legtökéletesebb. A fékezésről az elektromos indukció gondoskodik. Nem használódik el semmilyen mechanikus rész és az intenzitás szabályozását is nagyban megkönnyíti. 
  • A szalagfék a legolcsóbb eliptikus trénerek körében elterjedt. A lendkerék szalag segítségével van fékezve, tehát mechanikusan. Hátránya az, hogy hangosabb mint az előbb említettek, ill. hamarabb elhasználódik, így rövidebb élettartamú lesz az eszköz. 

A megterhelés szabályozása 1-8 szintű lehet manuális beállítás esetén. A legjobb eliptikus trénerek esetében a kijelzőn egy gombnyomással állíthatnak a megterhelésen.

Pulzusmérő

A pulzusmérő nagyon hasznos lehet, hiszen segítségükkel megfigyelhetik testük reakcióját. Pontosan ezért a legtöbb eliptikus tréner rendelkezik ezzel a funkcióval. Léteznek integrált megfigyelők, vagy pedig beállíthatják a kért adatokat, melyeket a számítógép majd figyelemmel kísér. 

Digitális kijelző

Ez ma már a legtöbb gép része. Legtöbbször általános információkat nyújt, mint például. a sebesség, idő, elégetett kalóriák száma, pulzus vagy a megtett távolság.

Az eliptikus tréner kijelzője

A drágább modellek bluetooth és USB csatlakozást is biztosítanak az MP3 és hasonló készülékek számára.

Szervíz és összeszerelés

Mivel nem egy kis gépről van szó, vásárlás előtt bizonyosodjanak meg róla, hogy az áruház garanciát vállal a termékért a törvény álltal előírt 24 hónapon túl is, így nem lesz gond az esetleges szervízeltetéssel. Előny az is, ha lehetséges, hogy szakember szerelje össze az eszközt. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 17.03.2019
A cikk értékelése:
(92.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A legjobb teleszkópos túrabotok és Nordic walking botokA legjobb teleszkópos túrabotok és Nordic walking botok

A túrázáson kívül az utóbbi években nagyon felkapott lett az ún. Nordic Walking sportág is. Ez lényegében gyaloglás, speciális botokkal és egyedi mozgástechnikával. Mi bemutatjuk Önöknek...

Hogyan válasszunk fejlámpát futáshoz? A legjobbak tölthetőek.Hogyan válasszunk fejlámpát futáshoz? A legjobbak tölthetőek.

Milyen fejlámpákkal találkozhatunk manapság a boltokban és mit kell róluk tudnunk? Hogyan választhatunk a bőséges kínálatból? Milyen paraméterekre figyeljünk? Cikkünkből mindent...

A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra. Segítünk a választásban!A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra. Segítünk a választásban!

A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra? A választás igazi fejtörést okozhat. Cikkünkben bemutatjuk a különféle lehetőségeket és a konkrét típusokat.