Hogyan válasszuk ki az ideális ágyat?

Új ágyat szeretnének vásárolni, de még mindig nem sikerült dönteni? Egy minőségi ágy nagy kiadást jelent, ráadásul egy olyan bútordarabról van szó, melynek kiválasztására érdemes időt és pénz szánni! 

Az új ágy kiválasztására szánjanak elég időt

Végülis a megfelelő matrac kiválasztásával megelőzhetjük a problémákat az alvással és a hátgerinccel. Cikkünkben eláruljuk, mi alapján választhatják ki az ideális ágyat. 

Milyen méretet válasszunk? 

Az ágy méretét két kritérium alapján kellene eldönteni: 

a) az ágynak 25 cm-rel meg kell haladnia tulajdonosának hosszát

b) legalább 80 cm széles hely kell egy embernek

Az ágyak fajtái

  • Egyszemélyes ágy

Ezt a fajta ágyat gyerekszobákba vásárolják leggyakrabban. Mérete általában 80x200 cm, de a nagyobb kényelem érdekében találnak 120x200 cm-es egyszemélyes ágyakat is. Létezik egy speciális kategória, mégpedig a gyerekágyak, melyek ágykorláttal is rendelkeznek, így gyermekük nem tud leesni az ágyról. Méretük általában 70x140 cm. 

Katalógusunkból ajánljuk

  • Dupla ágy

A dupla ágyak közé sorolhatóak a nagyobb egyszemélyes ágyak is, mint pl. egy 140x200 cm-es ágy, viszont ezek hosszú távon nem alkalmasak két személy számára. Két személynek a legideálisabb a franciaágy, mely általában 160x200 vagy 180x200 cm. Különféle variációkban és kivitelezésben találkozhatnak ezekkel az ágyakkal, a választás csak az Önök ízlésén és preferenciáján múlik. Az idősebbek számára a magasabb ágy az optimális, hiszen nekik nem kellene megterhelő mozdulatokat végezniük. 

Anyag és konstrukció

Az ágyak általában 3 féle anyagból késülhetnek - fa, fém és préselt fa. A legminőségibb a tömörfa, mely hosszú élettartamú és választhatunk a világosabb, ill. sötétebb változatok közül. Egyetlen hátrányuk a magas ár. 

Barna tömörfa ágy

A préselt fa ágyak olcsóbbak, de ez a minőségen is meglátszik. A fém ágyak a nagyobb testsúlyú személyek számára is ideálisak, modern hatást keltenek, ezért sokak körében nagyon közkedveltek. 

Ágyrács - több lehetőség is van

Sok olyan ágy létezik, mely az ágyrácsot is tartalmazza. De olyan ágyakkal is találkozhatnak, melyekhez külön kell megvásárolni az ágyrácsot, esetleg annak kiválasztása a vásárlási folyamat egyik lépését is képezheti. Amennyiben ezt a lehetőséget választják, akkor az ágy ára valószínűleg magasabb lesz. A jutalom a maximális kényelem lesz, hiszen saját preferenciájuk szerint állíthatják be az ágyrácsot. 

Mi alajpán válasszunk? 

  • Egészségi állapot - Minél idősebb az ember, annál nagyobb alátámasztást igényel a gerince. Gyakran lépnek fel problémák a hátgerinccel, esetleg a végtagok puffadásával - az állítható magasságú ágyrács segítségével megszabadulhatnak a fájdalomtól. A több zónás állítható magasságú ágyrács azok számára ideális, akiknek problémájuk van a testfelépítésükkel.
  • Szabadidő - Amennyiben szívesen töltik az ágyban a szabadidejüket, pl. olvasással, akkor érdemes egy állítható ágyrácsot beszerezni. 
  • Utazáshoz - Ha az autóban lévő ágyba keresnek ágyrácsot, akkor az összecsukható ágyrácsok között nézzenek körbe. Hiszen ezeket könnyű összerakni és szétszedni is. 

Állítható magasságú ágyrács

Az ágyrács típusai

1. Fix ágyrács - Általában fenyfából készül. Sok új ágy elengedhetetlen részét képezi. A leceknek min. 4 cm-es távolságra kell lenniük egymástól, máskülönben deformálódhat a matrac. Ehhez az ágyrácshoz leginkább a lemezes és rugós matracok ideálisak

2. Lemezes ágyrács - A lemezes ágyrácsok lemezekből állnak, melyeket mesterséges anyagokból, bükkből vagy nyírfából állítanak elő. Amennyiben magasabbak az elvárásaik és kényelmesebb ágyrácsot szeretnének, akkor ezt a típust ajánljuk. A lemezek átlagos száma 28, a luxus változatnál 42. 

Ehhez az ágyrácshoz a szendvics, latex, ill. hideghab matracok a megfelelőek. 

3. Tányéros ágyrács - Az anatómiailag elrendezett zónák ideális súlyelosztást biztosítanak, így ez a típus a legjobb ágyrács a piacon. Megfelelő alátámasztást biztosít a hátgerincnek, ill. kitűnő választás azoknak a vásárlóknak, akik testfelépítési problémákkal küzdenek. 

Az ágytámla

Agy ágytámla nagy segítség lehet. Véd a hideg, a huzat ellen és olvasás közben neki támaszkodhatnak. Alvás közben meggátolja a párna leesését és dekoratív elemként is funkcionál. Az oldalsó ágytámla főleg akkor szükségszerű, fa ágyuk a fal mellett van. 

Fontos a minőségi matrac

A megfelelő matrac kiválasztása az ágy vásárlásának fontos része. Az egyik legfontosabb faktor a választás során a matrac keménysége, mely 1-től 7-ig terjedő skálán mozog (az 1-es a legpuhább). Ez az ízületi problémákkal küzdőknek és időseknek ideális. 

A matrac típusa attól is függ, hogy kinek vásroljuk - diák, nyugdíjas, csecsemő. A teherbírás is döntő fontosságú. A matrac teherbírásának legalább 5kg-val meg kell haladnia a személy testsúlyát. 

A matrac anyaga

1. Hideghab - Rugalmas, hosszú ideig megőrzi eredeti formáját, hosszú az élettartama. A hideghabnak nagy pórusai vannak, elvezeti a hőt és nagyon levegős.

2. Viszkoelasztikus matrac - Amennyiben hátfájástól szenvednek, akkor ez az ideális matrac Önöknek! Poliuretán habból készül, mely alkalmazkodik az emberi test formájához. A poliuretán nyitott sejtstruktúrája miatt a matrac keménysége a hőmérséklettől függően változik. A matrac fokozatosan visszaáll eredeti állapotába, igy nem keletkeznek rajta kifeküdt területek. 

3. Biohab - A biohab készítésére modern, természees alapú anyagokat használnak. Ezek az anyagok ökologikusak, ill. természetes alapanyagokból származó olajokat tartalmaz. Ez jó hatással van a matrac tulajdonságaira, hiszen rugalmas, formáját sokáig megőrzi és kiváló ortopedikus tulajdonságai vannak. 

4. Latex - A természetes és mesterséges anyagokat kombinálja, amely megjelenik puhaságában és rugalmasságában. 

A matrac típusa

1. Gélmatrac - Lapos gél szegmenseket tartalmaz, melyek segítenek az izmok ellazításában, a relaxációban és a pihentető alvásban. 

2. Táskarugós matrac - A legjobb rugós matracok közé tartozik. Sok rugót tartalmaz, így bebiztosítja a megfelelő súlyelosztást. 

3. Bonellrugós matrac  - Ha magas elvárásaik vannak a matrac rugalmasságát és keménységét illetően, akkor ez az ideális választás. Olyan rögzített rugókat tartalmat, melyek nem lazulnak ki. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 16.06.2019
A cikk értékelése:
(88%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Ágyszekrény kanapéval nem csak vendégeknek! Ágyszekrény kanapéval nem csak vendégeknek!

Ennek a találmánynak köszönhetően elegendő hely lesz a lakásban és adott esetben még egy ágyuk is lesz! Mik a további előnyök? Eláruljuk! 

Hogyan válasszunk bárszéket?Hogyan válasszunk bárszéket?

A bárpult megfelelő megtervezése mellett a bárszékek kiválasztása is nagyon fontos feladat! Ezek egymástól elválaszthatatlanok és így alkotják meg a kívánt hatást. 

Hogyan válasszunk pelenkázó pultot? Hogyan válasszunk pelenkázó pultot?

A kitűnő kivitelezés miatt bármelyik gyermekszoba részét képezheti. A pelenkázó pultnak első ránézésre is sok előnye van, ezért megéri egy ilyet vásárolni. Mi bemutatjuk Önnek a...