Hogyan válasszuk ki a legjobb étkezőasztalt akár kis konyhába is? Sokan keresik az összecsukható asztalokat vagy az étkezőasztal szetteket székekkel

Az étkezőben ülünk le a családdal ebédelni, vacsorázni, ünnepeli, de a barátainkat is itt vendégeljük meg. Sokan minden nap itt esznek családjukkal. Az étkező berendezésekor a megfelelő étkezőasztal kiválasztása a legfonotsabb! Asztal nélkül nem étkező az étkező! 

Hogyan válasszunk étkezőasztalt a konyhába vagy az étkezőbe?

Amennyiben tökéletes körülményeket szeretnének otthonukban teremteni az étkezéshez, akkor az étkezőasztal kiválasztásakor több változót is figyelembe kell venni! Étkezőt egy kis helyiségben is kialakíthatnak. Elég hozzá egy kis képzelőerő és egy megfelelően kiválasztott étkezőasztal. Úgy érzik, egyedül nem tudnak megbirkózni a feladattal? Cikkünkből megtudhatják, hogyan választhatják ki a legjobb étkezőasztalt. 

Hogyan válasszunk étkezőasztalt?

Azok az idők, amikor az étkezőasztal csak egy téglalap alakú fa lap volt négy lábbal már rég elmúltak. A felhasznált anyagok és a dizájn gyorsan változik és ez bizony a bútorokat is érinti. Az asztalok rengeteg anyagból készülhetnek és több formában megvásárolhatóak. Választáskor arra kell figyelni, hogy az asztal jól kihasználható legye és kinézetileg is passzoljon a helyiség többi részéhez. 

Katalógusunkból ajánljuk

Milyen anyagból készülhet az étkezőasztal?

A fa régi klasszikus és sosem megy ki a divatból. Az olcsóbb változatok általában préselt fából vagy puha fenyőfából készülnek. Ha egy tartós asztalt szeretnének vásárolni, akkor keressék a bükk és a tölgy asztalokat. Ezek drágábbak ugyan, de egy minőségi tömörfa étkezőasztal mindent túlél. Amennyiben már van konkrét elképzelésük, akkor méretre is készíttethetnek étkezőasztalt. Elég felkeresni egy ügyes asztalost, megosztani vele az elképzelésüket és nemsoká egy egyedi asztal tulajdonosai lehetnek. 

Üvegből készült étkezőasztal a nappaliba

A modern otthonokban sokszor üvegből készült étkezőasztallal találkozhatunk. Minimalista stílusuk miatt nagyon jól illenek a letisztult hangulatú étkezőkbe vagy konyhákba. Az asztal felső része, amelyre a terítéket rakjuk keményített üvegből készül. Az asztal lábai általában fából vagy fémből vannak. Az üvegasztalok esetében a karbantartás okozza a legtöbb problémát. Könnyen megkarcolódik, ezért gyakran kell csiszolni. Ha az üvegből készült étkezőasztalt minden nap szeretnék használni, akkor készüljenek fel a gyakori takarításra. Az üvegasztalt inkább azoknak ajánljuk, akik nem szeretnék gyakran használni az étkezőasztalt, hanem inkább dizájnelemként fog funkcionálni otthonukban. 

Katalógusunkból ajánljuk

Az ultramodern otthonokba a kőből és a keményített műanyagból készült étkezőasztalok is illenek. A kő asztallap fantasztikusan mutat fával kombinálva. Egy ilyen asztalt örökre használhatnak, mivel a kő ellenáll a sérüléseknek és nem használódik el egykönnyen. Az utóbbi években a műanyag étkezőasztalok is divatossá váltak. Átlátszó műanyagból készülnek, de felületük változatos lehet. Nagyon jól néz ki a szemcsés vagy matt felület. Ezen asztalok esetében nagy hellyel kell rendelkeznünk ahhoz, hogy kitűnjenek eredetiségükkel! 

Az asztal formája és a helyiség jellegzetességei

Az asztal formájának fő szabálya, hogy vegyük figyelembe a helyiség amibe el fogjuk helyezniA legelterjedtebb asztal formák a kör, az ovális, a négyzet és a téglalap alakúak. Mindegyiknek van előnye és hátránya is, ezért érdemes ezeket mérlegelni mielőtt döntünk. 

Nagyon közkedveltek a kör alakú étkezőasztalok. A legelterjedtebb méret esetében négy főre tudunk teríteni. Minden személyre 60 x 40 cm helyet kell számolni, hogy kényelmesen el lehessen férni. A kör és az ovális asztalok akkor mutatnak a legjobban, ha nagyobb térben vannak elhelyezve. Kialakításuk miatt elég sok helyet foglalnak és nem lehet őket a sarokba vagy a fal mellé sem tenni. Ha időről időre nagyobb asztalra lenne szükségük, akkor keressék a szétnyithatő étkezőasztalokat, amelyek könnyen oválissá alakíthatóak, így több személy számára is megteríthetünk rajtuk. 

Kerek étkezőasztal a nappaliba

Ha nincs ennyi hely otthonukban vagy egyedül/párban élnek, akkor egy négyszögletű asztal is tökéletes lesz az Önök számára. Négy személy számára teríthetünk rajta, de akár a fal mellé is tehető. Ezzel csökken a kapacitása, de kevesebb helyet igényel. Inkább egy kisebb konyhába illik, mint egy nagy étkezőbe. Kimondottan szűkös helyekre a lehajtható asztalt ajánljuk, amelyet fel kell fúrni a falra. Amikor éppen nincs használatban, akkor egyszerűen le kell hajtani, tehát semennyi helyet nem fog foglalni. 

A legkedveltebbek és legkeresettebbek a téglalap alakú asztalok. Kisebb és nagyobb méretben is megvásárolhatóak. A méretet úgy érdemes meghatározni, hogy a székek mindenképpen férjenek el egymás mellett és Önök se érezzék magukat szűkösen. A legtöbb  esetben elgendő egy kisebb, 120 x 80 cm méretű asztal. Ha családi eseményeket, ünnespégeket is szoktak tartani, akkor mindenképpen egy szétnyitható asztal vásárlását ajánljuk. Pár egyszerű mozdulattal növelhetik az étkezőasztal kapacitását és mársi meg tudják vendégelni az egész családot. 

Mire kell figyelni az étkezőasztal kiválasztásakor?

Ha új étkezőasztal vásárlását tervezik, akkor ne feletkezzenek meg a székekről sem! Amennyiben új házat vagy lakást rendeznek be, akkor vásárolhatnak étkezőasztalt székekkel együtt! Ezek a szettek ugy vannak gyártva, hogy a székek stílusilag és méretileg is passzoljanak az asztalhoz. Ennek hála nem kell azon gondolkozni, hogy milyen méretű, formájú és kinézetű széket vásároljanak. Ha különálló asztalt vásárolnak, akkor le kell mérni a magasságát, hogy ne legyen se túl magas, se túl alacsony a székekhez viszonyítva. 

Esztétikai szempontból jó elkerülni a nagy méretű, robosztus megjelenésű székeket kis helyiségek esetében. A székek optikailag kicsinyítik a teret és azt bizony nem szeretnénk! A nagy székek kis méretű asztalokhoz sem passzolnak. Figyeljenek a több fajta fa kombinálására is. Választhatnak eltérő árnyalatokat, de mindig csak ízlésesen! A bátrabbak pont itt bontakozhatnak ki! Ne ijedjenek meg a különféle fomáktól, textúráktól, színektől és vásároljanak különböző székeket. Nyugodtan lehet mindegyik más kinézetű! Ez nagyon divatos az utóbbi években! 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 19.10.2020
A cikk értékelése:
(92%)

További cikkek a kategóriában:

Fogantyú nélküli konyhaszekrényekFogantyú nélküli konyhaszekrények

Elég egy laza mozdulat és már ki is nyílik a konyhaszekrény. Nagy előny a tisztaság, mivel nem szennyeződik a szekrény és könnyebb a takarítása is. A fogantyú nélküli konyhaszekrény nagy...

Hogyan válasszuk ki a legjobb íróasztalt gyermekünknek? A magasra állítható asztalok egyre elterjedtebbek! Hogyan válasszuk ki a legjobb íróasztalt gyermekünknek? A magasra állítható asztalok egyre elterjedtebbek!

Nehezen tudják eldöntetni, milyen íróasztalt kellene választani a gyerekszobába? Nem tudják, hogy a stílusra vagy a funkcionalitásra figyeljenek inkább? Mai cikkünkből megtudhatják, hogy...

Konyhai sarokpad nem csak kis konyhába!Konyhai sarokpad nem csak kis konyhába!

Manapság már több fajta sarokpad is kapható. Miért válasszuk inkább a retro kinézetet? Milyen előnyei vannak? Cikkünkből minden fontosat megtudhatnak!