Hogyan válasszuk ki a legjobb ételfeldolgozót? Próbálja ki a Kenwood, KitchenAid, Sage vagy Gorenje készülékeit!

Étel. Életünk egyik legfontosabb és legizgalmasabb része. Gondoljunk csak bele, milyen érdekes, hogy elsősorban az evésnek köszönhetjük, hogy élünk, és ugyanakkor ennyire élvezhetjük is. A gazdaság mozgatásában is nagy szerepet játszik, és egy ország, amely saját magát és másokat is el tud látni a saját terményeivel, gazdaságilag a legfejlettebbek közé tartozik. És nem csak emiatt az élelmiszer gazdasági eszköz. Mivel rengeteg időt töltünk a konyhában, annak érdekében, hogy étkezéseinket minél rövidebbre fogjuk, sok olyan eszköz van, amely megkönnyíti az életünket.

Hogyan válasszunk ételfeldolgozót?

Gondoljon bele, mennyi időt takarít meg egy ilyen gép. Segíthet a tésztagyúrásban, reszelésben, szeletelésben vagy keverésben. És még ha nagyobb kezdeti befektetéssel is jár, idővel megtérül. Sokan azonban összekeverik a konyhai robotgépet és az ételfeldolgozót. Mi is pontosan az az ételfeldolgozó? És mire használják? Érdemes egyet vásárolni otthonra, vagy jobb, ha konyhai robotgépet vásárolunk? Mindezekre a kérdésekre, és talán egyebekre is, amelyek eszébe jutottak, választ kap ebben a cikkben, amely az ételfeldolgozók jellemzőivel és a vásárlás módjával foglalkozik

Kedvelt ételfeldolgozók


Mi az az ételfelgolgozó?

Meglehet, hogy az "ételfeldolgozó" szó hallatán nem is igazán tudja, hogy mit kell alatta érteni. Az ételfeldolgozót elsősorban aprításra, reszelésre, szeletelésre, turmixolásra vagy habverésre tervezték. Alapvetően a munka egy része, amit a konyhai robotgép is végez. Egyes modellek még tésztát is tudnak gyúrni, de természetesen nem olyan jól, mint egy hagyományos konyhai robotgép.

Ami az ételfeldolgozó felépítését illeti, van egy alap, amelyre különböző célokra különböző típusú tartályok vannak szerelve, és ennek az alapnak a tetején van a motor bemeneti tengelye. A tartályoknak saját tengelyük van, amelyre a géphez kapott tartozékokból származó kiegészítők szerelhetőek és különböző típusú élelmiszerek feldolgozásra tervezték őket. Az ételfeldolgozókat az is jellemzi, hogy mérsékelt teljesítményűek, ami megfizethetővé teszi őket. Kompaktak, könnyűek, könnyen kezelhetők, és még akkor sem lesznek útban, ha állandóan a konyhapulton tartja őket. Másrészt a tartály tisztítása meglehetősen nehézkes, mivel a tartály közepén lévő tengely megakadályozza, hogy az összes réshez hozzáférjen.

Összehasonlítás a konyhai robotgéppel

Az ételfeldolgozó több szempontból is különbözik a konyhai robotgéptől. Mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy mit várunk el a készüléktől. Egy konyhai robotgéppel a különböző tartozékoknak és kiegészítőknek köszönhetően többféleképpen is használható. Néhány drágább modellt tésztagyúrásra vagy tojásverésre is használhatnak.

Egy konyhai robotgép viszont sokkal többre képes, és a főzésben, ill. a sütésben is sokat segíthet. Ezek az ételfeldolgozók 3 résszel rendelkeznek, amelyekbe tartozékokat rögzíthet. A mozgatható karhoz rögzíthet egy tartozékot attól függően, hogy mit szeretne csinálni. Ez lehet a habveréshez, a tészta dagasztásához vagy csak a keveréshez szükséges tartozék. Az alján van egy dugattyú, amelyhez egy tál csatlakoztatható, hasonlóan az ételfeldolgozóhoz. Különböző típusú aprításhoz és reszeléshez szükséges tartozékokat is tartalmaz. Az utolsó rész a turmixgép - egy üvegtartályt csatlakoztat az ételfeldolgozóhoz, és finom turmixokat, krémlevest vagy lekvárt készíthet benne. Ezen kívül vannak fagylaltkészítő vagy húsdaráló tartozékokat is. Legnagyobb előnye, hogy az ételfeldolgozó igazán széleskörűen használható, de természetesen ez a készülék árában is megmutatkozik.

Sárga konyhai robotgép modern konyhába

Ha az árat kellene néznünk, akkor akár 40-60 ezer forintig is találhatunk olyan konyhai robotgépet, amelyet az átlagos felhasználónak terveztek, akinek nincsenek túl sok igénye, de ugyanakkor jó minőségre vágyik. Egy konyhai robotgép esetében az ár elsősorban a tartozékokon és azon alapul, hogy mit lehet vele elkészíteni. Ebben az esetben még az olcsóbb modellek ára is legalább 60 ezer forint.

A konyhai robotgép pozitívumai:

 • széles körű használat a konyhában
 • csak egy gépre van szüksége minden célra
 • tartozékokat is vásárolhat
 • nem csak sütésnél, hanem levesek, főzelékek és reggelik elkészítésében is segíthet

és negatívumai:

 • a nagyobb modellek több helyet foglalnak
 • nem mindig használja ki az összes funkciót
 • magasabb az ára
 • a kisebb teljesítményű modellek csak alkalmi használatra felelnek meg

Konyhai robotgép minden konyhába

Összehasonlítás a mini szeletelővel

A mini szeletelőkkel pontosan a skála másik oldalán vagyunk. Ha ezeket a gépeket funkció, teljesítmény és ár szerint rangsorolnánk, a sorrend a következő lenne: konyhai robotgép, ételfeldolgozó és mini szeletelő, ahol az ételfeldolgozó a legerősebb, a legtöbb tevékenységet képes elvégezni, de az ára is a legmagasabb. Az ételfeldolgozó középen van. Megfizethetőbb, még mindig használható otthoni célokra, és többféle élelmiszer feldolgozásban is segíthet. Az ára átlagos.

Nos, az utolsó ebben az esetben a mini szeletelő. Ezt a készüléket akkor érdemes megvásárolni, ha csak kis mennyiségű ételt kell aprítani vagy turmixolni. Például diófélék, gyümölcsök vagy zöldségek aprítására tervezték. Nagyon kevés helyet foglal a konyhában és könnyen kezelhetők. Az ilyen aprító általában beszerezhető a merülőmixer tartozékaként. Így nagyon kedvező áron kap egy készüléket turmixoláshoz, habveréshez (a tartozékhoz tartozik egy habverő is), aprításhoz és reszeléshez. A mini szeletelő vagy merülőmixer tartozékokkal különösen alkalmas fiatal pároknak vagy azoknak, akik nem töltenek sok időt a konyhában, de szeretnek időnként finom ételeket készíteni.

Katalógusunkból ajánljuk

Az ételfeldolgozó kiválasztása

Hogyan válasszuk ki a megfelelő ételfeldolgozót? És mi fontos a választásnál? A legtöbb ember csak a gép árát és teljesítményét nézi. Ha ez az arány kedvező számukra, akkor a választás egyértelmű, és nem keresnek tovább. De ez nem csak a teljesítményről és az árról szól. A vezérlésről, a tartály térfogatáról, a felhasznált anyagokról és a tartozékokról is érdemes szót ejteni. Nézzük meg tehát, mi mindent kell ellenőrizni egy ételfeldolgozó kiválasztásakor, hogy biztosan a legjobban megfeleljen az Ön igényeinek.

Alapvető tulajdonságok

A legtöbb ilyen konyhai robotgépnek csak egy gombja, egy motorral ellátott alapja és egy aprítóedénye van, amelynek a tetején egy lyukat találunk, így könnyen hozzáadhatjuk a hozzávalókat. Általában ezeket a hozzávalókat egy speciális, a nyílás méretéhez igazodó csúszka segítségével helyezik át, ami kíméli az ujjait, hiszen sokkal biztonságosabb.

Dióaprítás az ételfeldolgozóban

Győződjön meg róla, hogy a választott ételfeldolgozó pulzáló funkcióval is rendelkezik, ami bebiztosítja, hogy az étel az igények szerint kerüljön feldolgozásra. Ez különösen akkor fontos, ha sok étel van az ételfeldolgozóban, vagy ha lekvárt készítenek. Azt is értékelni fogja, ha olyan gépet választ, amelynek "kezelőpanelje" olyan gombokkal rendelkezik, amelyek jó minőségű anyagból készültek, és nem magasítottak, így könnyebben tisztíthatók, és nem ragad mögéjük a szennyeződés. Az egyes alkatrészek mosogatógépben való moshatósága szintén fontos, mivel ezzel időt takaríthat meg, és segít a rászáradt szennyeződések eltávolításában.

Az ételfeldolgozó teljesítménye

Milyen teljesítményű az Ön által választott ételfeldolgozó? Ez a kérdés vásárláskor is nagyon fontos, mivel egy kis teljesítményű gép nem biztos, hogy mindennel megbirkózik, amit beletesz, és mindent fel tud dolgozni, amit kér tőle. A kisebb teljesítményű gépek nehezen tudnak például kemény, nyers zöldségeket (például sárgarépát vagy zellert) aprítani, vagy keményebb sajtokat reszelni.

Ha túl kis teljesítményű a gép, akkor fennáll a veszélye, hogy elakad, nem vágja egyenletesen az ételt, vagy az étel egy részét a kés felaprítja, de többi viszont nem. Az elégtelen teljesítmény ugyanis az ételek keveredését is befolyásolja a tartályban, ami aprításkor nagyon fontos. Amennyiben klasszikus méretű az ételfeldolgozója, akkor javasoljuk, hogy legalább 600 wattos teljesítményű legyen.

Kiegészítők

Az ételfeldolgozó feladata, hogy megkönnyítse a konyhai munkát, így több konyhai elektromos segédeszközt helyettesít. Ahhoz, hogy kemény sajtot reszeljen, zöldséget aprítson, gyümölcsöt turmixoljon, rántottát készítsen, sült krumplit vagy gyümölcslevet készíthessenek vele, extra tartozékokra van szüksége. Néhány tartozék automatikusan jár hozzá, de néhány extra alkatrészt külön kell megvásárolni.

A tárcsák reszelésre, szeletelésre, vágásra és aprításra szolgálnak. Nagyon élesek, erősek és rozsdamentes acélból készültek. Az alapelv az, hogy az edénybe tesszük őket a forgó dugattyú tetejére, bekapcsoljuk a készüléket, és már kezdhetjük is! Ha a tartály kisebb űrtartalmú, akkor a használatok között rendszeresen ki kell üríteni. A tésztát az ételfeldolgozóban is gyúrhatja, csak ehhez egy speciális kiegészítő kell. Ez lehet fém vagy műanyag, és abban különbözik a vágópengétől, hogy laposabb. A tojásverő az ételfeldolgozóban a pengét is helyettesíti. 2 széles karral rendelkezik, amelyek függőlegesen felfelé mutatnak, és szintén műanyagból készülnek. Ezután megkaphatja a gyümölcscentrifuga nyelét, amelyet citrusfélékhez és a friss lé kipréseléséhez terveztek.

Méret

Az ételfeldolgozókat leggyakrabban két alapvető méretben - mini és klasszikus - lehet megvásárolni. A mini konyhai robotgépeknél kisebb a tál térfogata, és az alap is kisebb. Ebben az esetben vagy korlátozott funkciókkal és feldolgozási lehetőségekkel rendelkezik, vagy ugyanazokkal a funkciókkal, de csak kisebb adagok esetében. A mini konyhai robotgép megfelelő egyének vagy kétfős családok számára egyaránt. Ebben az esetben nem kell olyan nagy adagokat készítenie, és helyet takarít meg a konyhapulton is. Egy teljes értékű gép számos funkciót lát el, de természetesen minden a tartozékoktól függ. Nagyobb kapacitással rendelkezik, így egyszerre több ételt készíthet vele.

Bekapcsolt ételfeldolgozó

A tál kapacitása szintén fontos tényező. A nagyobb kapacitás lehetővé teszi, hogy egyszerre több élelmiszert dolgozzon fel. A térfogatát csészében vagy milliliterben mérik. A tál mérete 3 és 20 csésze között lehet. Ez könnyen átváltható, hiszen egy csésze általában 250 ml. A maximális térfogatú tálakat ma már kizárólag a professzionális konyhákban használják, ahol egyszerre hatalmas mennyiségű ételt kell feldolgozniuk.

Márka és ár

A márka sokat elárul az adott konyhai robotgép minőségéről, arról, hogy várhatóan meddig lesz üzemképes, és hogy milyen szolgáltatások járnak majd a termékhez. A legjobb konyhai robotgépek közé tartoznak a Bosch, a Kenwood, a Philips, az Eta, a Sage vagy a KitchenAid termékei. A márka határozza meg az árat! Minél jobb minőségű és ismertebb, annál magasabb lesz a gép ára.

E márkák legjobb modelljei tartalmazzák a legtöbb tartozékot, és a pengékkel együtt minden egyes funkcióhoz külön tárolóval rendelkeznek. Ezek az ismert márkák legalább 2 év garanciát biztosítanak a termékre és 3-5 év garanciát a készülék motorjára. Annak érdekében, hogy a befektetés megtérüljön, válasszon olyan terméket, amely a lehető leghosszabb garanciával rendelkezik, vagy ha van rá lehetőség, fizessen felárat kiterjesztett garanciáért.

A leggyakoribb kérdések vásárláskor

Kérdése van, de nem találja a választ az interneten? Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, amelyek az emberek eszébe jutnak, amikor ételfeldolgozót szeretnének vásárolni, ugyanakkor általában nincs kitől megkérdezni vagy kényelmetlenül érzik magukat. De ezért van itt ez a cikk, hogy ezeket megválaszoljuk!

 • Megéri befektetni egy ételfeldolgozóba? Nem elég egy merülő mixer kiegészítőkkel?

Ezt a két készüléket már összehasonlítottuk fentebb, a konyhai robotgéppel együtt, így már tudhatja a választ a kérdésre. De válaszoljunk egyértelműen! Minden attól függ, hogy mit vár el a készüléktől és mennyit szeretne befektetni. Az ételfeldolgozó tulajdonképpen a konyhai robotgép olcsóbb alternatívája, mivel lényegében ugyanarról van szó, csak hiányzik belőle a sütéshez leggyakrabban használt kiegészítő. Kisebb és jobban egymásra helyezhető, így kevesebb helyet foglal a konyhában. Egy merülőmixer nem rendelkezik ennyi funkcióval.

 • Lehet az ételfeldolgozót forró ételhez is használni?

Mivel a tartály műanyag, gumitömítéssel, ezért nem ajánljuk. Mindkét anyag érzékeny a forró ételekre, ezért az ételfeldolgozó már nem működne úgy, mint korábban. Inkább hagyja, hogy az étel legalább szobahőmérsékletűre hűljön, majd ez után turmixolja össze.

 • Mit képes az ételfeldolgozó felaprítani?

Ez a gép puha és kemény ételeket egyaránt képes feldolgozni. Mindenféle ételt beletehet - gyümölcsöt, zöldséget, húst, halat, dióféléket, pácot, öntetet vagy majonézt készíthet vele.


Hozzászólás írásaKözzétéve: 15.07.2022
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(88.6%)

További cikkek a kategóriában:

A füstmentes grill megoldja az erkélyen való grillezés problémájátA füstmentes grill megoldja az erkélyen való grillezés problémáját

Nem mindenkinek áll rendelkezésére kert - néhány tulajdonos ezt az erkélyen felállított grillsütővel helyettesíti. Milyen feltételek mellett engedélyezett az ilyen grillezés? És milyen...

Hogyan válasszuk ki a legjobb kapszulás kávéfőzőt?Hogyan válasszuk ki a legjobb kapszulás kávéfőzőt?

A kapszulás kávéfőzők előnye elsősorban a könnyű használat és a kávé gyors elkészítése. Mai cikkünkben tanácsot adunk Önnek, hogyan válassza ki a legjobb kapszulás kávéfőzőt otthonába.

Készülékválasztás zajszint alapján + tippek a készülék zajkibocsátásának csökkentéséreKészülékválasztás zajszint alapján + tippek a készülék zajkibocsátásának csökkentésére

Egy készülék kiválasztásakor gyakran eszünkbe sem jut, hogy aggódni kellene a készülék zajszintje miatt. Ez az egyik olyan szempont, amely gyakran csak akkor válik nyilvánvalóvá, amikor...