Hogyan ültessünk rózsát?

A rózsák esetében nem is kérdéses, hogy miért tartják a virágok királynőjének. Kitűnik varázslatos virágával és összetéveszthetetlen illatával. Szirmai különféle színezetűek lehetnek, de általában piros, fehér vagy sárga színben pompáznak. 

Virágzó rózsa a kertben

Pompásan mutatnak bármelyik kertben és igazán bájosak. A rózsák minden kertész büszkeségei. Tudni szeretnék, hogyan gondozzák az otthoni rózsákat? 

Elhelyezés és alap információk

A rózsákat ősszel kell kiültetni. Amennyiben magasabban fekvő területen élnek, akkor tavasszal ajánlott a kiültetés. Így elkerülhetik, hogy a fagy kárt tegyen a növényben. Amennyiben tavasszal ültetik ki a rózsát, akkor később fog virágozni, mint az ősszel kiültetettek. Ez azonban nem akkora probléma, mint az, ha a fagy miatt elpusztulnak. 

Olyan helyet keressenek a rózsának, ahová odasüt a nap, hiszen kedveli a világos helyeket, így pár óra napsütés csak jót tesz a fejlődésének. A tápanyagokban gazdag földet szereti. A humuszos, agyagos talaj az ideális számára. Mindenképpen vásároljanak speciális virágföldet, amely kifejezetten rózsákhoz ajánlott! A tápozásról se feletkezzenek meg, mivel az is nagyon fontos a rózsa megfelelő fejlődéséhez. A tápozás augusztus végéig ajánlott. 

Az ágyás előkészítése fontos a rózsák kiültetése előtt. Hogyan lássanak hozzá? Válasszanak egy napsütötte helyet, ássák fel az ágyást és lazítsák fel a földet kb. 40 cm-es mélységig. Dolgozzák át és tegyék hozzá a szükséges tápanyagokat, mint a tápoldat és a minőségi virágföld. Ezt a feladatot akár a kiültetés előtt pár nappal is elvégezhetik, hiszen akkor jobban leüllepedik a föld. 

A legjobb megoldás, ha már kigyökerezett rózsát vásárolnak, amelyet bármelyik kertészetben megtalálhatnak cserépben. E rózsa esetében van a legkevesebb rizikó. Amennyiben nem legyökerezett rózsát kapnak vagy vásárolnak, akkor sokkal professzionálisabban kell gondoskodniuk róla. Kb. 4 cm mélyre kell ültetni, hogy ne fagyjon ki a növény.  

A már legyökerezett rózsa ültetése

Ássanak egy megfelelően nagy méretű gödröt, hogy a rózsa gyökerei kényelmesen elférjenek benne. Általában egy 40 cm átmérőjű gödör elegendő. Lazítsák fel a gödör földjét és öntsenek bele vizet. 

Lyuk rózsa ültetésére

Várják meg, amíg a víz beivódik a földbe. Adjanak hozzá minőségi virágföldet, ill. akár tápoldattal is gazdagíthatják a földet. Csontpor alapú tápoldatot válasszanak, ami elősegíti a növény megfelelő, gyors növekedését. 

Virágföld rózsákhoz

A rózsát óvatosan vegyék ki a virágcserépből, amiben eddig nőtt, majd tegyék a gödörbe. Figyeljenek, hogy ne ültessék túlságosan mélyre, mivel akkor a gyökerek elrothadhatnak. 

A legyökerezett rózsa kiültetése

Fedjék be a rózsát virágfölddel és nyomkodják le a földet. Végezetül a kiültetett növényt öntözzék meg. 

A kiültetett rózsa öntözése

Az ültetés befejezése után mulccsal dekorálhatják a rózsa környékét, ráadásul ez a gyom növekedését is meggátolja, ill. a nagy hőségben nedvesen tartja a rózsa földjét. 

Mulcs avagy fenyőkéreg használata rózsáknál

Még nem legyökerezett rózsa ültetése

A rózsa kiültetésénél a következőképpen járjanak el. A gyökérkéket vágják le rézsútosan és készítsenek elő egy vödör vizet. A rózsát pár órára áztassák vízbe. A továbbiakban ugyanúgy járjanak el, mint az előbb, tehát készítsék elő a gödröt, használjanak virágföldet és öntözzék meg a rózsát. 

A folyamat befejezése annyiban különbözik, hogy a föld lenyomkodását és öntözését sokkal precízebben kell elvégezni, mivel csak így fog jól legyökerezni a rózsa. 

A rózsák közti távolság

A rózsák közötti távolság a megfelelő növekedés miatt nagyon fontos. Minden a rózsa fajtájától és a bokor méretétől függ. 

  • Mini rózsa: 10 – 20 cm
  • Bokor rózsa: 30 – 40 cm
  • Futó rózsák: 30 cm  – 1m
  • Törzses rózsák: 1 – 1,5 m

Öntözés és tápozás

A rendszeres öntözés a rózsa gondozásának alfája és omegája. Közvetlenül a gyökeret kell öntözni. Rossz öntözés esetén betegségek alakulhatnak ki vagy megéghetnek a levelek. 

A tápozást áprilisban ajánlott kezdeni, akkor, amikor megjelennek az első hajtások. Legkésőbb augusztusig tápozzák a rózsát. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 11.03.2020
A cikk értékelése:
(91.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!

A varjúháj nem csak könnyű gondozásával, de érdekes küllemével is felhívja magára a figyelmet. Éppen ez miatt lett sokak által kedvelt növény.  

Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát? Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát?

Egyáltalán nem bonyolult a gondozása és kellemesebbé teszi napjaikat színes virágaival. A cikkünkben található tanácsoknak hála a szaporítással és a gondozással is könnyen...

A füge ültetése és gondozásaA füge ültetése és gondozása

Fügefát akár az itteni éghajlaton is lehet nevelni. Milyen helyre van szüksége? Milyen gyakorisággal kell öntözni és tápozni? Cikkünkben mindent megtudhatnak, amit a füge neveléséhez...