Hogyan trágyázzuk a kertet és a gyepet ősszel?

Ugyan a szüretelés ideje már lejárt, de a kertészek még nem lélegezhetnek fel! Még előttük áll egy igényes és bonyolult feladat, amivel felkészíthetik a kertet a télre. A földet fel kell ásni és meg kell trágyázni, hogy a termés következő évben is bőséges legyen. 

A kert trágyázása ősszel

A trágyázás azonban egyáltalán nem egyszerű! Sok információt kell hozzá tudni, hogy ne okozzunk kárt a kertben! 

Milyen feladatokat kell trágyázás előtt elvégezni? 

A föld felásása

Ősszel ajánlott felásni a földet kb. 20 -25 cm-es mélységben. Minél vékonyabb réteget ásnak fel egy mozdulattal, annál minőségibb és gyorsabb lesz a munkájuk. Távolítsák el a földből a kavicsokat, ágakat, gyökereket, elpusztult rovarokat. A bokrok, fák és egyéb növények környékén legyenek óvatosak, hogy meg ne sértsék a gyökereiket! Ebből kifolyólag az említett helyeken inkább a vasvilla használatát ajánljuk! 

Földművelés

Ásás helyet ezt a módszert is szokták alkalmazni. Nagyon jó hatással van a termés bőségére. A talaj porhanyósabbá tételét kell érteni alatta, mely esetben a mélység 60 - 80 cm. Ezzel a módszerrel fellazítható a nehéz, agyagos talaj, ami főleg akkor előnyös, ha hosszú vegetációs időszakkal rendelkező növényeket nevelünk vagy a növények hosszú ideig maradnak egy helyen. 

Trágyázás

A növényeket, bokrokat, fákat lokálisan kell trágyázni. Zöldségek és egynyári növények esetében az egész területet trágyázni kell. Ha az összes növényt külön trágyáznánk, akkor inkább csak ártanánk nekik. A külön trágyázott növények esetében legyenek óvatosak! Csak annyi trágyát használjanak, amennyit a növény elbír. 

  • Trágy az istállóból

A kertre akár istállóból származó trágyát is használhatnak. A tehenetkől származó trágya nehezebben bomlik le, mint a lovaktól származó. Utóbbi inkább nehezebb talajhoz való. Ha ezt a módszert választják, akkor nem ajánlott külön meszet adni a földhöz, mert elhusztíthatja a nitrogént. Istállóból származó trágyát ne használjanak az ágyásokban, ahol gyökeres zöldségeket vagy más terméseket szeretnének nevelni! 

Istállói trágya

A szerves trágya mellett nagyon népszerű a istállótrágya granulátum is, melynek ára 360 Ft/kg körül van. Sokkal könnyebb és kényelmesebb vele dolgozni, mint az előbb említett típussal. 

  • Foszfor és kálium

Trágyázáskor nagyon hasznosak a foszforban és a káliumban megtalálható anyagok. Rengeteg típusú trágya közül lehet válogatni, amelyek ezeket az anyagokat is tartalmazzák! Például szuperfoszfátok granulátum formában vagy guanót tartalmazó trágyák, amelyek természetes forrásai a foszfátnak. Foszfor, kálium, és nitrogén tartalmú NPK trágyát is vásárolhatnak, amely nagyon gyorsan távozik a talajból. 

  • Kalcium

A kalacium sok növény számára hasznos lehet. Ügyelni kell azonban arra, hogy csak kis adagban alakalmazzuk, hogy ne legyen túlságosan sok kalcium a talajban. 

Milyen trágyát ne használjunk ősszel?

  • Nitrogén

Nitrogént inkább tavasszal ajánlott használni. Ősszel csökkentené az évelő növények ellenállását a faggyal szemben. A komposzt, amely a nitrogén természetes forrása azonban teljesen más! A nitrogén folyamatosan szabadul fel belőle és nem rontja a zöldségek minőségét a nitrogén tartalmú trágyákkal ellentétben. 

  • Klór

Egyes növények igényelik a klórt, más növények számára pedig kimondottan káros. A kálisó helyett inkább a kálium-szulfát használata ajánlott! Kitűnő zellerhez, spenóthoz, salátához, répához, hagymához, fokhagymához, eperhez, ribizlihez és sok máshoz is! 

A gyep trágyázása

Ősszel a gyepet is trágyázni kell, hogy következő évben szépen zöldelljen! Káliumra lesz hozzá szükség, amely megerősíti a gyökereket. Tavasszal ezt gyönyörű, zöld színnel hálálja majd meg, hiszen a telet a lehető legjobb körülmények között vészelhette át! 

Gyakori hibák trágyázáskor

  • Nagy mennyiségű trágya használata, pontatlan mennyiség, ami kárt tesz a termésben
  • Foszfát használata savas talajban
  • Gyorsan felszívódó nitrogén használata
  • Nem megfelelő, felületi trágyázás

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 05.07.2021
A cikk értékelése:
(91.6%)

További cikkek a kategóriában:

Nárciszok - mikor ültessük és hogyan neveljük cserépben? Nárciszok - mikor ültessük és hogyan neveljük cserépben?

A nárcisz az egyik legismertebb hagymás virág és törődni is csak minimálisan kell vele. Feltűnően sárga virágával, amely az üreges szár tetején csücsül a közelgő tavaszt szimbolizálja....

Otthoni melegágy palántákra (meleg- és hidegágy)Otthoni melegágy palántákra (meleg- és hidegágy)

Mire szolgál egy otthoni melegágy? Bonyolult megépíteni? Mennyiért lehet megvásárolni? Minden fontosat megtudhatnak mai cikkünkből! 

Petúnia. Egynyári növény, amely bármelyik erkély díszévé válhat!Petúnia. Egynyári növény, amely bármelyik erkély díszévé válhat!

Valószínűleg a petúnia az egyik legszebb és legszínesebb virág, amivel az erkélyt díszíthetjük. Viszonylag igénytelen növény, amellyel nem csak erkélyeken, családi házaknál, de a városi...