Hogyan tervezzünk tökéletes beépített szekrényt?

Ön is új rakodóhelyről álmodozik és fontolgatja egy beépített szekrény vásárlását? Akkor jó helyen jár! Segítünk abban, hogyan tervezhetnek tökéletes, funkcionális rakodóhelyet, ami ráadásul otthonuk esztétikus kinézetéhez is hozzájárul majd. 

Nagy beépített szekrény

Variablitásuknak köszönhetően a beépített szekrények rengeteg külső megjelenést és belső elrendezést ölthetnek magukra. Minden döntés az Önök kezében van, de az egy bizonyos mértékű felelősséggel is jár! Pontosan ezért jött létre ez a cikk, mely segít megtervezni egy tökéletes beépített szekrényt, ill. rávilágít a hibákra, amelyek megkeseríthetik életüket hosszú éveken keresztül. 

Megfelelően kiválasztott hely

A beépített szekrény helyének kiválasztásakor főként az játszik szerepet, hogy mekkora helyet igényel maga a szekrény. Még ha a tolóajtós beépített szekrényeknél nincs is szükség helyre az ajtók nyitódásához, figyelembe kell venni a minimum helyet, ahol kényelmesen tudunk közlekedni. A tapasztalatok alapján ajánlott legalább 50 cm helyet hagyni a szekrény előtt. Amennyiben az előszobában vagy a folyosón szeretnék elhelyezni a beépített szekrényt, akkor a szekrény és a szemközti fel között legálább 90 cm-nek kellene lennie! Ennek oka az, hogy a nagyobb tárgyakkal is kényelmesen tudjunk manipulálni. 

A falak előkészítése

A beépített szekrény egyik jellemzője, hogy hiányoznak a szekrény hátsó és az oldalsó falai. Ez logikusan következik abból, hogy a meglévő falakat használjuk és ily módon egy jelentős pénzösszeget is megspórolhatunk. Ennek hátránya az, hogy a ruhák a falhoz érnek, így azon foltok jelenhetnek meg. Ezt megelőzhetjük a falak megfelelő előkészítésével. A legegyszerűbb az, ha mosható festéket viszünk fel a falra. Ezt a feladatot időben el kell végezni, hogy a falnak legyen ideje kellőképpen kiszáradni. 

A másik lehetőség a mosható tapéta használata. Nem ajánljuk a préselt falap használatát, mivel a háztartásban jelen lévő nedvesség hatására hullámossá válik és tönkremegy. 

Optimális mélység

A szekrény mélysége az ajtók mozgására szükséges helyből és magából a rakodórészből áll (belső mélység). Az ajtók mozgására szükséges helyet a tolóajtó sínek szélessége határozza meg (általában 10 cm). A legpraktikusabb általában a 65 cm mélységű beépített szekrény. Ez bebiztosítja, hogy az átlagos akasztókat is tudjuk használni és nagyobb tárgyakat is el tudunk rakni. Ajánlott elkerülni a 40 cm-nél kisebb mélységű rakodórésszel rendelkező beépített szekrényeket! Egy ilyen szekrényben nagyn nehéz bármit is tárolni. 

A beépített szekrény optimális mélysége

Az ajtók optimális szélessége

Az ajtók szélessége a belső elrendezéstől függ. A szekrény tervezésénél próbálják meg elkerülni a túlságosan széles ajtókat, amelyek így túl nehezek lennének. Ebből kifolyólag a tolóajtó sínek jobban le lennének terhelve és hamarabb elhasználódnának. Ezzel ellentétben a túlságosan keskeny ajtók megnehezítik a hozzáférést a rakodóhelyhez. 

Ajtókeret a beépített szekrényhez 

Az ajtókeret a beépített szekrény fontos része. A választott szín és forma meghatározzák a szekrény kinézetét. Dönthetnek acél vagy alumínium keret mellett. Az acél keret az alumíniummal szemben olcsóbb, de ennek ellenére semmilyen hiányossággal nem rendelkezik. Az alacsony ár miatt ajánljuk ezt választani. Az alumínium keret luxus hatást kelt, ill. sok gyártó hasszabb garanciát vállal érte. Ezenfelül könnyebb és felülete hosszabb élettartamú, mint az acélé. 

Tolóajtó tompított ütközéssel 

A tolóajtó tompított ütközéssel újdonságnak számít a beépített szekrények világában. A tomíptott ütközésű tolóajtók automatikusan csukódnak és a megadott helyen megállnak. Ezt a szélső vagy a középső ajtók esetében is lehet használni. Egy ilyen ajtó minimális szélessége 55 cm. Amennyiben ilyen ajtót szeretnének, akkor kb. 10 ezer forintot kell hozzáfizetni egy ajtóért.

Nagyon sokat segíthet a beépített szekrény tervezésében, ha négyzethálós füzetben készítjük el a tervrajzot. Egy adott arányban (pl. 1 négyzet = 10 cm) történő rajzolás segít a logikus elrendezésben és a reális ábrázolásban. Ne felejtsünk el külön helyet kijelölni a nem átlagos méretű dolgoknak, mint a vasalódeszka vagy a szárító. 

Fiókok a ruhásszekrényhez

A fiókok nagyon gyakoriak a beépített szekrényeknél, hiszen átláthatóbbá és könnyen hozzáférhetővé teszik a szekrénybe elrakott dolgokat. Főleg apróságok raktározására alkalmasak, mint az elsónemű, zokni, nyakkendő, ékszer vagy esetleg dokumentumok. A fiók aljának stabilnak kell lennie, hogy gyakori használat során se menjen tönkre. Amennyiben nehezebb tárgyakat is szeretnének tenni a beépített szekrény fiókjaiba, akkor ajánljuk, hogy az alja stabil, laminált préselt falapbból legyen a sima préselt falap helyett. 

Fiókok a ruhásszekrényhez

Egy másik jó befektetés, ami a beépített szekrényeket illeti, az a teljesen kihúzható fióksín beszerzése. Ennek köszönhetően a fiókokat teljesen ki tudjuk majd húzni, így sokkal átláthatóbbá válik, hogy mi van benne és könnyebben hozzáférünk a dolgainkhoz a fiók hátsó részében is. Ráadásul így nagyobb tárgyakat is el tudunk rakni a fiókba (a tervezésnél vegyék figyelembe, hogy mennyi helyre van szükség a fiók kihúzásához). A teljesen kihúzható fióksín meggátolja, hogy a fiók kiessen, így biztonsági szempontból is ajánlott! Ezért a kisgyermekes családok lesznek a leginkább hálásak. 

A teljesen kihúzható fióksín tompított ütközéssel kombinálva teljes hangatlanságot biztosít és maximális kényelmet nyújt. Egy teljesen kihúzható fióksín ára egy fiókra kb 1500 - 3000 Ft. A fiókok egyik előnye, hogy szabadon megtervezhetjük őket. A drót kosarakkal ellentétben, melyeknek standard méreteik vannak (80 cm, 80 cm), a fiókok nincsenek limitálva sem magasságilag, sem szélességileg. Ebből kifolyólag gyakran találkozunk 100 cm széles fiókokkal is. Az ilyen széles fiókok esetében ajánlott felosztani a belső részüket, melynek köszönhetően könnyebb lesz rendet tartani a fiókban. 

Fiók fogantyú ruhásszekrényhez 

A fogantyúk kiválasztásánál két alapvető típus közül választhatnak. Az első csoportba a klasszikus bútorfoganytyúk tartoznak, melyeket a fiók elejére kell rögzíteni. A beépített szekrények esetében ilyenkor csökkenteni kell a fiókok mélységét, hogy a fogantyúk ne akadályozzák a szekrény ajtajának mozgását! Ebből az okból kifolyólag ez a típus a beépített szekrények esetében ritkán használatos. 

Fiók fogantyú ruhásszekrényhez

A másik lehetőség a bemarható fogantyú hazsnálata. Ezt szintén a fiók elejére teszik, de nem áll ki, hiszen egy mélyedést alakítanak ki. Ez a megoldás pénzügyileg kicsit megterhelőbb, mint a klasszikus bútorfogantyúk használata. A fiókok kinyitását nem befolyásolják a fogantyúk. A legegyszerűbb megoldás, ha a fiók elejét vagy egy részét lejjebb eresztik. E módszer hátránya, hogy így egy hézag keletkezik, amely a szekrény nyitott részeinél nem védi dolgainkat a portól. 

Nagyon kedvel a PUSH TO OPEN (kinyitáshoz megnyomni) rendszer is. Miután megnyomjuk a fiókot, az kijjebb csúszik pár centimétert. Ez után már könnyedén kinyithatjuk a fiókot. 

Polcok beépített szekrényhez

 • azon polcok esetében, amelyek a beépített szekrény alsó részén (50 cm-ig) helyezkednek el, nehéz hozzáférni a hátsó részekhez. A megoldást a kihúzható polcok jelentik!
 • a gyakran használt dolgokat tegyék szemmagasságba, a szezonális darabokat 170 cm fölé vagy 50 cm alá helyezzék
 • a kihúzható polcok cipők tárolására is ideálisak 
 • ha csökkentjük a polcok közti távolságot, akkor átláthatóbb lesz az elrendezés
 • egy 80 cm-es polc teherbírása kb. 20 kg (a felső polcok eléréséhez SOHA NE HASZNÁLJÁK AZ ALSÓ POLCOKAT LÉTRAKÉNT)

A beépített szekrény belső része

Az akasztók és a beépített szekrény

 • az ingek, zakók, nadrágok, szoknyák, blúzok és trikók számára egy 90 - 100 cm-es helyet kell kijelőlni, ahová felakaszthatjuk őket
 • ez a hely a dolgok 70 %-ának felakasztására alkalmas, ennek tudatában kell kialakítani az esetleges egyéb akasztásra kijelölt helyeket
 • a női ruhák felakasztására 120 cm-re lesz szükség
 • ez a méret az alkalmi ruhák és hosszú kabátok felakasztására valószínűleg még nem elegendő 
 • ezekhez 160 cm helyre lesz szükség. Jó ötlet a cipőkre szánt polcokat ez alatt elhelyezni
 • az 50 cm-nél kisebb mélységű beépített szekrények esetében kihúzható akasztót kell hazsnálni a hagyományos akasztó helyett

ABS élléc

Az ABS élléc manapság a legtöbb laminált bútor esetében jelen van. Ez lényegében a termoplaszt egy típusa, mely rengeteg előnnyel rendelkezik. Ilyen pl. az ellenállás az ütésekkel szemben, színmegőrzés, ellenállás a nedvességgel szemben, modern dizájn, il. védi a bútort a sérülések és a nedvesség ellen. 

Meglepően léteznek olyan cégek, amelyek még mindig nem álltak át erre a módszerre. A papír élléc nem védi a bútort az elhasználódástól és rövid az élettartama is. Amennyiben lehetséges, kerüljék az ilyen típusú élléc használatát. A megfelelően kidolgozot él meghosszabítja a bútor élattartamát és esztétikusabbá is teszi. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 31.07.2019
A cikk értékelése:
(89.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Konyhapult műkőből vagy természetes kőbőlKonyhapult műkőből vagy természetes kőből

Márvány, kő vagy gránit munkalap? Műkő vagy természetes kő? A kerámia konyhapult valóban ellenálló? A megfelelő anyag kiválasztása néha nagyon nehéz és bonyolult feladat!

Ágyszekrény kanapéval nem csak vendégeknek! Ágyszekrény kanapéval nem csak vendégeknek!

Ennek a találmánynak köszönhetően elegendő hely lesz a lakásban és adott esetben még egy ágyuk is lesz! Mik a további előnyök? Eláruljuk! 

Hogyan válasszunk bárszéket?Hogyan válasszunk bárszéket?

A bárpult megfelelő megtervezése mellett a bárszékek kiválasztása is nagyon fontos feladat! Ezek egymástól elválaszthatatlanok és így alkotják meg a kívánt hatást.