Hogyan termeszthetünk szurokfüvet?

A szurokfű a vadonban is fellelhető növények közé tartozik. Az 50 - 60 cm-es magasságot is eléri, kinézete bokorszerű. A Földközi-tenger partvidékén a legelterjedtebb. Sokan vadmajoránna vagy közönséges szurokfű néven ismerik. 

Közönséges szurokfű vagy vadmajoránna

Erős antiszeptikus és antibiotikus hatása van. Segít álmatlanság esetén. Erős antioxidáns és nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ezért helyet kapott a konyhaművészetben is. 

Megfelelő körülmények

A napsütötte területek ideálisak a szurokfű számára. Kedveli a világos helyeket, ill. a 18 - 20°C-os hőmérsékletet. Magasabb hőmérséklet esetén a nap felé húzódik, ami eléggé legyengíti a növényt. Elhelyezésénél kerüljék a huzatos helyeket. A szurokfű az évelő növények közé tartozik és a mi körülményeink között is könnyedén átvészeli a telet. 

 

Virágföld és tápozás

A szurokfüvet akár a téli hónapokban is nevelgethetik a lakásban vagy az ablakpárkányon. Amikor a nap erőre kap és a telet felváltja a nyár, mindenképpen tegyék ki a terszra vagy az erkélyre. Illatos levelekkel fogja ezt meghálálni, hiszen egyik kedvence a napsütés. A szurokfű kedveli a homokos talajt. Amennyiben cserépbe ültetik a növényt, akkor inkább széles, mintsem mély cserepet használjanak. Ajálnatos kifejezetten fűszernövények számára kifejlesztett virágföldet vásárolni. A tápozás elhanyagolható. 

A szurokfű szaporítása

A növénynek a napfény a legfontosabb! A víz mennyiségére nem kényes, a szárazabb időszakokat is jól tűri. 

A tavaszi vagy őszi időszakban szaporítsák levágott hajtások segítségével. Ezeket a hajtásokat tegyék vízbe, ahol majd gyökeret eresztenek. Ez után elültethetik őket. 

Levágott hajtások a szurokfű szaporítására

A szurokfű szaporítása hajtásokkal

A nyári hónapokban metszetek segítségével szaporítsuk. Ez sokkal egyszerűbb és hatásosabb módszer, mintha a magokkal próbálkoznánk. 

Fűszernövények gyűjtése

Fűszernövényeket évente kétszer érdemes szedni. Tavasszal, mikor a növénynek friss hajtásai vannak, ill. ősszel, tél előtt. Aki szeretné, az szedheti rendszeresen is, ez csak a gyűjtés fajtájától függ. A friss levelekre koncentráljuk, tehát kerüljük az elfásult részeket. Hagyjuk a leveleket megszáradni, majd pár egyszerű mozdulattal távolítsuk el a szárról. 

A levelek gyűjtése és szárítása

Betegségek

A szurokfű ellenáll a megbetegedéseknek, saját maga harcol ellenük. Ha a növény kezd fonnyadni, akkor egyszerűen megoldhatjuk a problémát. Kövessék nyomon az öntözés gyakoriságát, a víz mennyiségét és a föld nedvességét. Nem szabad eláztatni a talajt, hiszen ez nem tesz jót a növénynek. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 08.06.2019
A cikk értékelése:
(90.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!

A varjúháj nem csak könnyű gondozásával, de érdekes küllemével is felhívja magára a figyelmet. Éppen ez miatt lett sokak által kedvelt növény.  

Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát? Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát?

Egyáltalán nem bonyolult a gondozása és kellemesebbé teszi napjaikat színes virágaival. A cikkünkben található tanácsoknak hála a szaporítással és a gondozással is könnyen...

A füge ültetése és gondozásaA füge ültetése és gondozása

Fügefát akár az itteni éghajlaton is lehet nevelni. Milyen helyre van szüksége? Milyen gyakorisággal kell öntözni és tápozni? Cikkünkben mindent megtudhatnak, amit a füge neveléséhez...