Hogyan termeszthetünk paradicsomot az erkélyen?

A paradicsom Közép- és Dél-Amerika területeiről származik. Ma már étrendünk mindennapi része, de kevesen tudják, hogy ez Kolumbusz Kristófnak köszönhető. Ma akár már saját erkélyükön is megtermelhetik a paradicsomot a család számára. Lássunk is neki! 

Paradicsomot akár az erkélyen is termeszthetünk

Amennyiben a megfelelő paradicsom típust keresik az erkélyre, akkor mindenképpen kisebb növésűt válasszanak. Ilyen például a nagyon kedvelt cherry paradicsom is. Ültessenek olyan paradicsom bokrot, amely a virágzás időszakában befejezi a növekedést (magasságra). Ideális lenne, ha az erkély dél felé nézne, így a nap folyamán sok napfényt kaphatnának a növények. 

Elhelyezés és a növekedés feltételei

Olyan helyet kell választani a paradicsomok számra, ahol elegendő fény van. A hőmérséklet is fontos tényező és a termést is befolyásolja. A cserepeknek megfelelő nagyságúnak kell lenniük, hiszen a növénynek sok tápanyagra van szüksége és ezeket pont a talajból nyeri. Agyagos, homokos talajra van szükségük, mely levegős, ill. sok humusz, tápanyag található benne. A legideálisabbak a terrakotta cserepek, melyekből elfolyik a víz. 

A cherry pradicsomok nagyon kedveltek és az erkélyen is jó termést hoznak

A növekedéshez ideális hőmérséklet 21 – 30°C. Erre figyelni is kell, mert magasabb hőmérsékletnél redukálódik a termés. 

Ültetés

Kertészetben vásárolhatnak paradicsom palántát, de akár saját maguk is nevelhetnek otthon. Elég ha hagyják kicsírázni a magot, majd kis edényekbe ültetik, mint a joghurtos doboz, konzerv vagy kicsi virágcserép. 

Erkélyen termeszteni a paradicsomot nem egy bonyolult feladat

Elegendő fényre és nedvességre van szükségük, így tanácsos az ablak mellé helyezni őket. A palántákat tavasszal ültetjük ki. Mélyen a füldbe ültetjük rézsútosan. A növény júniustól októberig fog teremni, amíg meg nem érkeznek az első fagyok. 

Öntözés és trágyázás

Az öntözés időpontja a legfontosabb. A legjobb ezt a feladatot korán reggel vagy késő este elvégezni. Mivel ha máskor öntözzük, akkor megtörténhet, hogy leforrázzuk a növényt. Néhány szakember azt tanácsolja, hogy kiültetés előtt trágyázzuk meg a földet, de semmiképpen nem kell túlzásokba esni. Amennyiben a paradicsom megilledt, akkor abba is hagyhatjuk a trágyázást. 

 

Betegségek

A paradicsom termelésekor sokszor kártevők jelennek meg. A leggyakoribbak az atkák, liszteskék és a levéltetvek. Nagyon fontos, hogy időben észrevegyük, ezért rendszeresen ellenőrizzük a növényt. Máskülönben megtörténhet, hogy későn vesszük észre a kártevőket, így az összes termés, vele együtt a bele fektetett munka is kárba vész. Olyan anyagokat használjanak kártevők írtására, amiket a kertészetekben találnak. 

Ez erkélyen termesztett paradicsomnak ellenállnia kell néhány betegségnek. Az egyik leggyakoribb a rothadás

Amennyiben a paradicsomon nagy, barna, száraz foltokat találnak, az valószínűleg a Nap miatt történt. A hirtelen időjárásváltozás következtében, amikor gyorsan kezd erősen sütni a Nap, megégetheti a növényt. Ebben az esetben ajánlott rendszeresen megszabadulni a sérült hajtásoktól és a kertészetekben érdeklődni az erre alkalmas készítmények felől. 

A termések elrepedhetnek, ha túlságosan sokat öntözzük őket egy szárazabb időszak után. Megoldást jelenthet a rendszerezett öntözés. Viszonylag gyakran előfordul, hogy a termés elkezd rohadni. Ennek a nem elegendő nedvesség lehet az oka, ill. a nem elegendő kalcium. Különféle készítményekkel ezt is helyre lehet hozni. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 29.05.2019
A cikk értékelése:
(89%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!

A varjúháj nem csak könnyű gondozásával, de érdekes küllemével is felhívja magára a figyelmet. Éppen ez miatt lett sokak által kedvelt növény.  

Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát? Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát?

Egyáltalán nem bonyolult a gondozása és kellemesebbé teszi napjaikat színes virágaival. A cikkünkben található tanácsoknak hála a szaporítással és a gondozással is könnyen...

A füge ültetése és gondozásaA füge ültetése és gondozása

Fügefát akár az itteni éghajlaton is lehet nevelni. Milyen helyre van szüksége? Milyen gyakorisággal kell öntözni és tápozni? Cikkünkben mindent megtudhatnak, amit a füge neveléséhez...