Hogyan termesszünk késői laskagombát?

A késői laskagomba a lombhullató fák törzsén nő szezonálisan - októbertől márciusig. Ezen az időszakon kívül speciális farmokon termesztik, ahol a fejlődéséhez szükséges körülmények vannak bebiztosítva. 

A késői laskagomba termesztése

Ennek a közkedvelt gombának 40 - 200 mm nagyságú kalapja van, mely színe oliva barnától szürkéskékig terjedhet. A laskagomba húsa fehér, kellemes illatú. Értékes anyagokkal van teli, amelyek támogatják az immunrendszert, csökkentik a koleszterin szintet, ill. hosszantartó használat során a vérnyomást is. 

Kedvező hatásai miatt a fiatalság elixírjeként is szokták emlegetni. A késői laskagomba megtalálható az erdőkben, de akár otthon is termeszthető. Igyekezzenek természetes környezetet biztosítani számára, hiszen azt bőséges terméssel hálálja meg. 

Fán történő termesztés

Egy lombhullató fa rönkjére lesz szükségük (15 cm átmérőjű, 40 cm hosszú), amely fél évnél nem régebben volt kivágva. A fába vágjanak 12 - 15 cm-es lyukakat és oltsák be! 

Laskagomba termesztése fán

Használhatnak oltóföldet vagy a hézagba nyomják bele az ültetvényt, amelyet ez után bevonnak oltóviasszal és lefedik oltószalaggal. A rönköt tegyék egy műanyag zsákba 2 - 3 hónapra és hagyják egy olyan helyiségben, ahol legalább 20°C-os állandó hőmérséklet uralkodik. Ez előtt a zsákban megfelelő környezetet kell kialakítaniuk a laskagomba számára. A zsák aljára nehezékként tegyenek téglát, majd öntsenek hozzá 2 - 3 liter vizet. 

Végezetül a rönk 1/3-át süllyesszék a földbe a kert árnyékos részén. Időnként vízzel párásíthatják is, hogy elég nedves környezetben legyen. 

A laskagomba 2 - 5 évig fog teremni. 

Szalmán történő termesztés

Minőségi szalmát készítsenek elő, amely sterilizálva van. Így nem tartalmaz penészt vagy baktériumokat, amelyek későb élősködhetnének a gombán. A sterilizáció kétféleképpen történhet:  

  1. A szalmát leöntik vízzel, és kb. egy órán keresztül főzik. Végül átszűrik és megvárják míg 20 – 25°C-osra hűlik. 
  1. A másik módszer esetében a folyamatot kétszer kell megismételni. A szalmát beleteszik az edénybe, leőntik forró vízzel, megvárják míg kihűlik, majd megismételik az eljárást. Amikor kihűlt, a szalma már használható is. 

Laskagomba termesztése szalmán

Nagy műanyag zsákra lesz szükség, amelybe felváltva kell beletölteni a szalmát és a laskagombás ültetőanyagot. Amikor a zsák megtelik, be kell kötni és a felületén vágásokat kell ejteni - kb. 10 darab 3 - 5 cm-es vágásra lesz szükség. A zsákot egy 20 – 25°C-os helyiségbe tesszük és letakarjuk fóliával. 

A helyiséget ne szellőztessük! Az első gombáknak 2 - 3 hét után kellene megjelenniük. A várakozási idő letelte után kitakarjuk a zsákot és a helyiség hőmérsékletét 15 – 17°C-ra csökkentjük. A helyiségnek nedvesnek kell maradnia és az elegendő fényről se szabad megfeletkezni (a nem természetes fény is megfelelő) legalább naponta 8 órán keresztül. 

Ilyen környezetben a laskagomba kb. 4 hónapot terem ún. termőhullámokban. A negyedik hónap elteltével előről kell kezdeni a folyamatot. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 14.08.2020
A cikk értékelése:
(90.6%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigényHogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigény

A tél a szobanövények számára is a pihenés időszakát jelenti. Elég betartani pár szabályt és a szobanövények minden probléma nélkül átvészelik a telet, majd tavasszal visszatér beléjük...

Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?

Ez a szépség Dél-Amerikából származik. Egész évben nevelhető és minden évben szebbé teheti a karácsonyt. Egy kis gondoskodásért cserébe nagyon hálás tud lenni! 

Hogyan gondozzuk az amarilliszt?Hogyan gondozzuk az amarilliszt?

Nálunk az Amaryllis belladonna általában szobanövényként jelenik meg, de nyugodtan ültethető ágyásba is. Hogyan gondozzuk megfelelően? Hogyan ültessük át és szaporítsuk? Tudjanak meg...