Hogyan termesszünk epret az erkélyen?

Az eper sokak által kedvelt gyümölcs. A meleg, nyári napokat juttatja eszünkbe, és mindig azok a legízletesebbek, melyeket mi magunk termesztünk a kertünkben. Mit tehetnek akkor, ha nem áll rendelkezésükre kert, de szeretnénk finom, édes epret fogyasztani? 

Hogyan termesszünk epret virágcserépben?

Nem olyan lehetetlen, mint ahogy első hallásra tűnik. Az epret akár az erkélyen is termeszthetik. Elég, ha elegendő vizet és fényt kap, ha ez megtörténik, ízletes gyümölcsökkel hálálja meg a gondoskodást. Ráadásul olyan speciális fajok is léteznek, amik arra lettek kifejlesztve, hogy felakasztható cserepekben nőjjenek. Az erkélyt megszépítik és a hasuk is örülni fog az ízletes gyümölcsnek. 

Hogyan járjunk el?

Egy kertészetben vagy az interneten keresztül vásároljanak magokat és földet. Ha meg szeretnék könnyíteni saját dolgukat, akkor vásárolhatnak akár palántákat is, esetleg szaporíthatnak epret az indák segítségével.                                    

A magok ültetése

Ha azt szeretnék, hogy az eprek már az elültetés évében teremjenek, akkor a magokat már februárban el kell ültetni. Fontos a humuszban gazdag virágföld használata 5ph értékkel. Öntözzék meg a magokat, de különösen figyeljenek arra, hogy azok ne jöjjenek fel a felszínre, míg az első növényke ki nem hajt. Az öntözést folytassák ugyanúgy, az sem jó ha túl nedves a föld, de az sem, ha túl száraz. Az első terméseknek júniusban kellene érkezniük. 

Megfelelő alternatíva lehet az erkélyes termelés esetében a folytontermő eper is, melynek kisebb a termése, de egész évben fogyaszthatjuk finom gyümölcsét, mely híres édes ízéről is.

Palánták ültetése

A palántákat áprilisban/májusban vagy ősszel, lehetőleg szeptemberben ültethetjük ki. Az őszi kiültetésnél fennáll a veszélye annak, hogy palántáinkat fagy éri még az előtt, hogy a növényke a földbe gyökerezhetne. Amennyiben mindenre figyelnek, nem lehet semmilyen probléma. 

A növénykéket sűrűn, egymás mellé ültessék és szórjanak rájuk földet. Akár trágyázhatják is őket, de ne akkor, amikor teremnek. Az elegendő mennyiségű víz a termesztés minden szakaszában nagy jelentőséggel bír. A gyökereket tartsák mindig nedvesen! 

Futó eper ültetése virágcserépbe

Hogyan teleltessük át az epret cserépben? 

A föld a cserépben könnyedén átfagy, ezért jó vastag szövettel vagy szigetelő anyaggal bevonni a cserepet. Magát a növényt fenyővel, szalmával vagy esetleg komposzttal fedjék be. Ne feletkezzenek meg arról sem, hogy néha szükséges a növény öntözése, hiszen télen nem csak a fagy, de a kiszáradás is fenyegeti. 

Összefoglalás

  • Mikor ültessük el az eper magokat - február/március
  • Mikor ültessük el a eper palántákat - április/május
  • Milyen gyakran öntözzük az epret - a termések növekedésének idején minden második nap
  • Milyen gyakran trágyázzuk az epret - évente egyszer, tavasszal, az eperszezon előtt

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 07.04.2019
A cikk értékelése:
(89%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!

A varjúháj nem csak könnyű gondozásával, de érdekes küllemével is felhívja magára a figyelmet. Éppen ez miatt lett sokak által kedvelt növény.  

Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát? Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát?

Egyáltalán nem bonyolult a gondozása és kellemesebbé teszi napjaikat színes virágaival. A cikkünkben található tanácsoknak hála a szaporítással és a gondozással is könnyen...

A füge ültetése és gondozásaA füge ültetése és gondozása

Fügefát akár az itteni éghajlaton is lehet nevelni. Milyen helyre van szüksége? Milyen gyakorisággal kell öntözni és tápozni? Cikkünkben mindent megtudhatnak, amit a füge neveléséhez...