Hogyan termesszük és mikor szedjük a rukkolát?

A rukkola (latinul Eruca sativa) egy zöld levelű növény, mely a Földközi-tengertől egészen a mi hazánkba is eljutott. Levelei kinézetre hasonlítanak a pitypang leveleihez. Íze kicsit kesernyés, pikáns hatású. 

Frissen szedett rukkola levelek

Különböző salátákba és ételekbe használják. Kitűnő hatással van az emésztésre, a máj működésére és a vért is tisztítja. Igénytelen növénynek számít, ezért a kezdők is nyugodtan belevághatnak a termesztésébe. Hogyan is lássunk neki? 

Hova ültessük? 

A rukkola termesztésénél három lehetőségük is van. Ültethetik virágcserépbe, szabadon a kerbe, de akár a nem éppen tradicionális, vatta segítségével történő ültetési módszert is választhatják. 

Annak érdekében, hogy a növény megfelelően gyökeret tudjon ereszteni, fontos a minőségi föld. A cserép aljára rakjanka elfolyó részt, ami megakadályozza a felesleges víz felgyülemlését. A rukkola növekedését az organikus anyagokban gazdag föld stimulálja a legjobban. A legegyszerűbb, ha fűszernövényeknek való földet vásárolnak. Ez megfelelelő tápanyagellátást biztosít a rukkolának is! 

A rukkola termesztése virágcserépben

Ha a kertbe szeretnék ültetni, akkor válasszák ki a megfelelő helyet és tavasz elején ültessék el a rukkolát. A magokat ágyásba ültessék, 0,5 cm mélyre, egymástól 5 cm-re. A rukkola a fagynak is ellenáll! Könnyedén átvészeli a telet és tavasszal a földből kikukucskálló apró, zöld hajtásokkal lep meg minket. 

Rukkola termesztése a kertben

A rukkola egyik érdekessége, hogy probléma nélkül termeszthetik akár vattán vagy anygon is. Amennyiben egész évben szeretnék élvezni a rukkola termését, akkor az a megfelelő módszer. Csak egy tálcára vagy cserépre lesz szükségük, melybe vattát helyeznek. A magokat, melyeket bármely kertészetben beszerezhetnek, szórják el, simítsák el és egy kicsit nyomják bele a vattába. 7 - 8 napon belül el is kezdenek csírázni és lassacskán örülhetnek is az első termésnek. 

Öntözés és a megfelelő hely 

A megfelelő és rendszeres öntözés rendkívül fontos a rukkola ideális növekedésének érdekében. A forró nyári napokon öntözzék többet, de vigyázzanak a túlöntözéssel is. Öntözzék minden nap, legalább minden másnap. 

A rukkolát napos helyre tegyék, kerüljék az árnyékot! Vigyázzanak a közvetlen napfénnyel is, ennek sem örülne túlságosan a növény! Első ránézésre úgy tűnhet, hogy gyorsabban nő, de a napfény hatására elhullajtja leveleit és gyorsabban elvirágzik. A leveleknek, melyek rajta maradnak intenzív, keserű, pikáns ízük lesz. A legfinomabbak a fiatal levelek, melyek kb. 15 cm hosszúak. 

Mikor szedjük a rukkolát? 

14 nappal az ültetés után már szedhetjük is a rukkolát! A leveleket óvatosan szedjék le, hogy ne tegyenek kárt magában a növényben, így az továbbra is termőképes marad. A munkát könnyedén elvégezhetik egy egyszerű ollóval is. 

Strihanie rukoly nožnicami 

Ne hagyják hogy sokáig növekedjen a növény, mert virágzás után a levelek keserűbbek és pikánsabbak lesznek. A leszedett termést nyugodtan tegyék a hűtőbe, de figyeljenek rá, mivel csak pár napot bír ki. 

Galéria obrázkov

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 13.05.2019
A cikk értékelése:
(87.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!

A varjúháj nem csak könnyű gondozásával, de érdekes küllemével is felhívja magára a figyelmet. Éppen ez miatt lett sokak által kedvelt növény.  

Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát? Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát?

Egyáltalán nem bonyolult a gondozása és kellemesebbé teszi napjaikat színes virágaival. A cikkünkben található tanácsoknak hála a szaporítással és a gondozással is könnyen...

A füge ültetése és gondozásaA füge ültetése és gondozása

Fügefát akár az itteni éghajlaton is lehet nevelni. Milyen helyre van szüksége? Milyen gyakorisággal kell öntözni és tápozni? Cikkünkben mindent megtudhatnak, amit a füge neveléséhez...