Hogyan rögzítsük és javítsuk a szegélyléceket?

Amennyiben éppen most rakták le a parkettát, akkor természetesen a szegélyléc rögzítése a következő feladat. Ez főleg csak esztétikai kiegészítő, amely kitűnően elfedi az esetleges festési hibákat vagy a nem pontosan kiszabott parkettát. 

 Hogyan rögzítsük a parketta szegélylécet

A szegélyléc ráadsul otthonosabbá is teszi a helyiséget. Hogyan rögzítsük a szegélécet? Mire lesz szükségünk hozzá? Mik a lehetőségeink? Mivel ragasszuk fel a szegélylécet? Sok egyéb mellett ezekre a kérdésekre is választ kapnak cikkünkből! 

Hogyan válasszunk szegélylécet? 

Még mielőtt nekilátnának a szegélyléc rögzítésének vagy javításának tisztában kell lenniük azzal, hogy a megfelelő szegélyléc kiválasztásához ismerni kell bizonyos paramétereket és méreteket. Természetesen a színt és a formát is ki kell választani, de a falak hosszát, a magasságot, a belső és külső sarkakat is figyelembe kell venni, hogy a megfelelő formákat, kiegészítőket és végződéseket vásárolják meg! 

A szegélécet a falra kell rögzíteni

Sokan azt hihetik, hogy a szegélyléc a padlóra, nem pedig a falra van rögzítve. Semmiképpen nem szabadna a padlóra ragasztani a szegélyécet! A padló folyamatosan mozgásban van, ráadásul a hőmérsékletváltozásra és a nedvességre is reagál. Éppen ezért van a fal és a parketta között egy kis rés, amelyet éppen a szegélyléc fed el. 

A szegélylécet a falra kell rögzíteni

Ami az esztétikai részt illeti, legyen szó akármilyen típusról, színről vagy formáról a szegélyléc sokkal otthonosabbá teszik a helyiséget! 

Rögzítés ragasztással

A szegélyléc falra történő ragasztása a legáltalánosabb módszer a szegélyléc rögzítésére. Ráadásul ez az installáció legegyszerűbb módja is egyben! Léteznek öntapadó szegélylécek is, de ez a lakásokban vagy házakban nem mutat túl jól. A szegélyléc felragasztása egyáltalán nem bonyolult feladat! 

Hogyan ragasszuk fel a szegélyléceket?

Előszöris fontos, hogy a szegélyléceket lemérjék és levágják a megfelelő méretre - arra a méretre, ami a helyiség kerületére szükséges. Az után nem kell mást tenni, csak a szegélyléc ragasztására használható ragasztóval felragasztani. A ragasztót pöttyözve vigyék fel a szegélyléc egész hoszzára. Ha ez megtörtént, akkor a szegélylécet helyezzék a falhoz és néhány helyen nyomják hozzá. 

 A ragasztáshoz használhatnak faragasztót. Több lehetőségük is van. A szegélyléc ragasztására a Den Braven Mamut Glue terméket ajánljuk, melyet a tubus méretétől függően kb. 1800 forintért megvásárolhatnak. 

TIPP: Amennyiben biztosra szeretnének menni, akkor a szegélylécet pneumatikus szegecselővel vagy csavarokkal is rögzíthetik, de ez nem szükségszerű. Hogy jobban el tudják képzelni, nézzék meg az alábbi videót!

Fém alappal rendelkező szegélyléc

Ilyen módon is rögzíthetőek a szegélylécek. Ez a fajta rögzítés azon alapszik, hogy maga a szegélyléc fém alapon fut, amely a falra van erősítve csavar és beütődűbel segítségével. 

A szegélyléc rögzítése alappal nagyon egyszerű:

  • a fém alap a fal mellett fut és csavarok, ill. beütődűbel segítségével a falhoz van rögzítve
  • a szegélyléc olyan vájatokkal van ellátva, amelyek segítségével az alapra rögzíthetjük
  • a szegélylécet egyszerűen rögzítjük, majd folytatjuk a munkát

A szegélyléc rögzítése klipszekkel

Ahogyan a fém alap esetében, itt is fontos, hogy az installáció előtt előkészítsük a klipszeket. A klipszek ebben az esetben összekötőként működnek, amelyek összekapcsolják a szegélyléc egyes darabjait. 

Hogyan rögzítsük a szegélylécet klipszekkel? 

  • a klipszet csavar segítségével arra a helyre rögzítjük, ahová a szegélyt fogjuk rakni
  • a másik klipszet az adott szegélyléc másik végéhez helyezzük
  • a szegélyléc egyik és másik felét belecsúsztatják a klipszbe a többi szegélyléc darabot ehhez csatlakoztatjuk, esetlegesen egyéb klipszekkel rögzítjük 

Sarkak és végek

Sok gyártó manapság a szegélyéc mellé végeket és sarkakat is biztosít a helyiség sarkára. Ezeket egyszerűen a két szegélyléc közé helyezzük, ott, ahol a sarkon találkoznak. Esetleg csavarral is lehet rögzíteni őket, hogy semerre se mozdujanak el. Ezeket a kiegészítőket idomdarabnak is szokták nevezni. 

Sarok rözgítése a szegélylécen

Olyan speciális sarkak is léteznek, ahová az idomdarabok sem passzolnak vagy nem mutatnak jól. Itt felmerül a kérdés: hogyan vágjuk a szegélylécet? Két lehetőségünk van. Vagy speciális fűrészt használunk, ahogyan a szakemberek is, vagy kis fogakkal rendelkező kézifűrészt.  

Hogyan bánjunk a sarokszegéllyel? 

A sarokszegély vágása során mindkét lécen 45° szögű, egyenes vágást kell ejteni. Ezen felül már csak finommotorikára lesz szükségük, hogy a megfelelő szögben tudják levágni a szegélylécet és így a sarok az Önök elképzeléseinek megfelelően nézzen ki. Amennyiben nem szeretnének semmilyen idomdarabot használni, akkor a szegélyek végét is ily módon vágják le, mivel így az egyes szegélyécek egymáshoz tudnak kapcsolódni. Figyeljenek a pontos mérésre, hogy ne kelljen háromszor vágni a szegélylécet! Pontosabb utasításokért nézzék meg az alábbi videót! 

Ajtószegély léc

Bizony, nem csak a fal körüli szegélyléc fontos a beltér stílusának meghatározásához, de az ajtószegély léc is! Hiszen ez köti össze a helyiségeket otthonunkban! Több lehetőségnük is van arra, hogyan rögzítsük az ajtószegély léceket! 

Hogyan rögzítsük az ajtószegély lécet?

Az egyik lehetőség a csavarozás. Ebben az esetben a szegélyéc csavarok és beütődűbelek segítségével van rögzítve. Hátránya az, hogy nem túl esztétikus, hiszen látni a csavarfejeket a szegélylécen. Fúrjanak lyukat a beütődűbeleknek, majd tegyék a szegélylécet a megfelelő helyre és rögzítsék csavarok segítéségével! 

A szegélylécet úgy is rögzíthetjük, hogy stabil lesz, ráadásul nem lesz szemmilyen esztétikai szempontból zavaró tényező a felületén. Beütődűbelek segítségével kell rögzíteni, amiket a padlóba helyezünk. A szegélyléc alsó részére fém rögzítő tüskéket helyezünk el és a szegélylécet a rögzítő tüskékkel a beütődűbelekhez csúsztatjuk. A szegélyt óvatosan a padlóhoz nyomjuk! 

Talán a legmodernebb és legegyszerűbb megoldás az öntapadó szegélyléc. Az egyszerűséget és a rafináltságot is magába foglalja. E szegélyléc rögzítéséhez semmi másra nem lesz szükségük, csak a saját kezeikre! Ezek a szegélylécek speciális ragasztóval vannak bevonva, ami nem tartalmaz toxinokat és más higítókat sem. Elegendő, ha a felületet megtisztítják és zsírtalanítják, majd a szegélylécet egyszerűen odanyomják. A rögzítés nagyon egyszerű, ráadásul a végeredmény is esztétikus! Lépcsőknél is szokták használni. 

A szegélyléc javítása

Néha muszáj javítani a szegélylécet. Olykor megtörténhet, hogy a rögzítés során elkövetett hiba miatt egy hézag keletkezik a szegélylécek között. Az is megeshet, hogy a szegélyléc megrongálódik vagy elreped. A javítás során ugyanazokra az eszközökre lesz szükségük, amiket a rögzítés során is használtak. Tehát ez attól függ, milyen módon rögzítették a szegélylécet. Ragasztással, szögekkel, klipszekkel, fém alappal, stb. A fém alap esetében felmerülhet az is, hogy maga az alap lett rosszul rögzítve. Ilyenkor azt fel kell szedni és újra kell rögzíteni megfelelő módon. 

Szögelés vagy csavarozás esetében szögkihúzóra vagy csavarozóra is szükségük lesz, hogy el tudják távolítani a csavarokat. A szögkihúzóval óvatosan bánjanak, hogy ne tegyenek kárt a szegélylécben! Amennyiben a ragasztott szegélyléc csak levált a falról, akkor egyszerűen egy új réteg ragasztóval ragasszák vissza! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 20.08.2019
A cikk értékelése:
(88.4%)

További cikkek a kategóriában:

A legjobb gyalugépeket a Gude, a Makita és a Scheppach gyártjaA legjobb gyalugépeket a Gude, a Makita és a Scheppach gyártja

A gyalugépek az asztalos műhelyek fontos részét képezik. Mióta a kézi és stacionárius szerszámok olcsóbbá váltak, azóta ezek az eszközök otthoni barkácsoláshoz is elérhetőek lettek.  

Mivel szigeteljük a házat? Tudjunk meg minél többet a különféle anyagokról! Mivel szigeteljük a házat? Tudjunk meg minél többet a különféle anyagokról!

Szigetelni szeretnék otthonukat? Akkor érdemes megtudni, hogy milyen lehetőségeik vannak! Nézzenek utána, hogy mi közül lehet válogatni! 

Milyen asztalt válasszunk a műhelybe? Letörölhető gyalupad vagy összecsukható asztal legyen?Milyen asztalt válasszunk a műhelybe? Letörölhető gyalupad vagy összecsukható asztal legyen?

A műhelyben elhelyezett asztalnak különféle követelményeknek is meg kell felelnie. Ez igaz hobbi barkácsolás, alkalmi szerelés vagy professzionális munka végzése során is. Cikkünkből...