Hogyan rendezzük be egy újszülött szobáját?

A gyermekvárás öröméhez az is hozzá tartozik, hogy a gyerekszoba berendezéséhez racionálisan álljunk hozzá. A kisbabának ugyanis nem csak törődésre, de egy gondosan berendezett szobára is szüksége lesz. 

óAz újszülött szobájának berendezése

Az első kiságy

Gyerekszoba egy újszülöttnek? Sokaknak ez csak az ágy melletti részt jelenti. Miért? Egy újszülöttnek kb. három óránként kell enni adni. Egyetlen anyuka sem szeretné az éjszakát csukott ajtó mögött egy másik szobában tölteni. Ezzel számolni is kell és a kiságynak legalább 120 x 60 cm- es helyet kell kialakítani. Ez egy átlagos kiságy mérete és a legtöbb hálószobában el is fér. Ez az újszülöttek első szobája.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kiságyat? 

Egy újszülött kb. 16 órát alszik naponta, ezért az ágy minősége döntő fontosságú. Amennyiben egy kisebb méretű ágyat választanak, akkor maximum három éves korig lesz megfelelő. Ebből adódóan a legtöbben a 140 x 70 cm-es változatot keresik. Sok típust szét lehet nyitni heverőnek, így a gyermek akár 8 éves korig is kihasználhatja a saját szobájában. 

Az ágy aljának magasságát is figyelembe kell venni! A gyermeknek bizony van súlya és sok anyukának fáj a háta a sok emelgetéstől. A magasabb alj kisebb gyerekek esetében megfelelő és ahogy nő, úgy lehet csökkenteni a magasságot. Figyeljenek a rácsra is! Stabilnak kell lennie! Olyan kialakításra van szükség, melyet a gyermek nem fog tudni kinyitni, hiszen az sérüléshez vezethet. A legideálisabb anyag a kemény bükk vagy jávorfa. A gyermekeknek készült bútornak természetes anyagból kell készülnie és nem lehet káros anyagokkal kezelve! 

Katalógusunkból ajánljuk

A megfelelő matrac

A kiságyhoz matrac is szükséges. Az újszülöttek számára a kemény matrac a legmegfelelőbb. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a kisgyermek viszonylag könnyű, ezért ne a legkeményebb matracot válasszák. Az is lényeges, hogy a baba ne nyomódjon bele a matracba, mivel az a test egyes részeinek túlmelegedéséhez vezethet, de akár fulladást is okozhat. A keményebb matrac jobb a baba hátának is. A legideálisabb felhasznált anyag a kókuszrost, ami természetéből adódóan meggátolja az atkák szaporodását. 

A pelenkázó pult és a lehetőségek

Az újszülöttnek nem csak kiságyra lesz szüksége! A pelenkázás a napi rutin része lesz. Ehhez át kell gondolni azt is, hogy milyen lehetőségeink vannak a helyet, az árat és a kihasználhatóságot illetően. Választhatnak ágyhoz kapcsolható vagy különálló pelenkázó pultot, de akár pelenkázó alátétet is. 

Pelenkázó pult rakodóhellyel

Egy átlagos kiságy kb. 22 ezer forintért vásárolható meg. Nagyjából ugyanilyen áron vannak a magas, komóddal is rendelkező pelenkázó pultok. Ez nagyon praktikus, hiszen ott sok fontos dolgot tárolhatunk. Amennyiben a pelenkázó pult és a kiságy kombinációját részeítik előnyben, akkor legalább 100 ezer forintos kiadással számoljanak. A pelenkázó pultnak azonban van egy hátránya. Sok gyermek nem szeret rajta feküdni és ahogy nő, a pelenkázás egyre kényelmetlenebbé válik és nem is lesz biztonságos. Ilyenkor a legtöbb anyuka feladja a harcot és a kanapén, az ágyon vagy a földön pelenkázza a gyereket. Ehhez csak egy pelenkázó alátétre van szükség, amit utazáskor is kényelmesen lehet használni. 

Tehát ha a listájukról kihúzzák a pelenkázó pultot, akkor legalább egy fiókos kiságyat szerezzenek be! Kb. 55 ezer forintért vannak, de minden fontos dolog a kezük ügyében lesz. 

Használjanak lágy színeket

A hálószobát persze nem kell a gyermek miatt átfesteni, de pár év után el kell dönteniük, hogy milyen színűre fessék ki a gyerekszobát. Használjanak vidám és pasztell színeket! A színekkel azonban ne essenek túlzásba, mivel nagy mennyiségben zavarhatják a gyermeket az alvásban. 

Kék gyerekszoba

Édremes előnyben részesíteni a lágy átmeneteket az ellentétes színekkel szemben. Agresszív mintákat, hangsúlyos, vibráló színeket nem ajánlott a kisgyermek szobájában használni. Általánosságban a meleg színeket ajánljuk. A modern szülők nem különböztetik meg a gyerekszobát a kisgyermek nemétől függően. A legszebb gyerekszobák lágy zöld, kék, sárga vagy rózsaszín színűek. 

Fő a biztonság

A gyerekszobának első sorban biztonságosnak kell lennie! A legfontosabb, hogy a kiságyban lévő matracnak megfelelő tartása legyen és a kisgyermek ne tudja benyomni az ujját a matrac melletti résbe. A kisgyermek közelében nem lehetnek veszélyes tárgyak és a bútorok éleire és sarkaira is figyelni kell! 

Vásároljanak műanyag sarokvédőt a bútorok sarkára. Konnektor takarót is fontos használni az egész házban! Azt is ellenőrizzék, hogy a vezetékek nincsenek-e megsérülve valahol. Gondoljanak arra, hogy a gyermek biztonsága mindennél fonotsabb! A szőnyegről se feletkezzenek meg, mivel megfelelő meleg területet biztosít mászáshoz, ráadásul olyat is választhatnak, ami játékos mintákkal van teli és a jövendőbeli gyerekszoba tökéletes éke lehet. 

Gyermek felügyelet alatt

Manapság már sok gyerekszoba IP kamerával van felszerelve. Egy alapmodellt kb. 35 ezer forintért vásárolhatnak. Ennek segítségével a nappali és az éjszakai megfigyelés is lehetséges. Ha a konyhában vagy a nappaliban tartózkodnak, akkor a telefonon vagy tableten mindig láthatják, hogy mi történik a gyermekkel a szobában. A modern kamerák a hangot is tudják továbbítani. Ennek köszönhetően könnyen meghallhatják, ha valami problémája van a picinek. 

Katalógusunkból ajánljuk

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 05.10.2020
A cikk értékelése:
(92.6%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan válasszunk masszázsfotelt? A legjobbak a fűthető modellek Hogyan válasszunk masszázsfotelt? A legjobbak a fűthető modellek

Amennyiben olyan munkájuk van, ami megterhelő a mozgásrendszer számára, akkor próbálják ki a masszázsfotelt! Ennek a berendezésnek köszönhetően minden nap megmaszíroztathatják fáradt...

Hogyan válasszuk ki a legjobb étkezőasztalt akár kis konyhába is? Sokan keresik az összecsukható asztalokat vagy az étkezőasztal szetteket székekkel Hogyan válasszuk ki a legjobb étkezőasztalt akár kis konyhába is? Sokan keresik az összecsukható asztalokat vagy az étkezőasztal szetteket székekkel

Amennyiben tökéletes körülményeket szeretnének otthonukban teremteni az étkezéshez, akkor az étkezőasztal kiválasztásakor több változót is figyelembe kell venni! Tudják meg cikkünkből,...

Hogyan használható ki a komód a fürdőszobában? Hogyan használható ki a komód a fürdőszobában?

A fürdőszoba berendezésénél nem feltétlenül kell az otthonuk többi részének berendezési stílusából kiindulniuk. Nyugodtan válasszák azt a bútordarabot, amelyik a legjobban elnyeri...