Hogyan öltözzünk síeléshez? Jó nadrág kell, ha fagyos az idő!

Először készülnek síelni vagy még mindig nem biztosak benne, milyen ruhát vegyenek fel ehhez a sporthoz? 

Síruházat

Olvassák el cikkünket, hogy megtudják, mire kell figyelni, ill. a ruházat mely darabjaira kell nagyobb hangsúlyt fektetni! 

Női síruházat

Hogy ne legyen túl meleg

Az emberi test mozgás hatására minden időben megizzad (még télen is). Öltözködés során tehát figyelembe kell venni az aktuális időjárást és az évszakot. Manapság viszonylag sokan síelnek március elején is, amikor még néhány helyen elég hó van, de a nap már erősebben süt, ezért a túl meleg ruhák miatt csak feleslegesen izzadnának. 

A thermo alsóöltözet az alap

Az alsóneműre síeléskor nagy hangsúlyt kell fektetni! Hiszen tökéletes hőszigetelő képességekkel kell rendelkezni, hogy megtartsa a testhőt, de a nedvességet is el kell vezetnie a bőr felületéről. 

Olyan alsóöltözetet érdemes választani, amely teljesíti ezeket a kritériumokat. Ezek általában feszesek és rugalmasak, öltéseiknek laposaknak kell lenniük, hogy sehol ne nyomjanak. Ami az anyagot illeti, ezek az aslóneműk általában poliészterből, poliamidból, polipropilénből vagy a legpuhább gyapjúból készülnek. Sok darab ezen anyagok kombinációjából készül. 

Minőségi thermo alsóöltözet

Felejtsék el a pamut trikókat, mivel ezek magukban tartják a nedvességet és az izzadságot, ami könnyen okozhat megfázást. A trikónak szintén szellős anyagból kellene lennie. Azt, hogy hosszú- vagy rövidujjú legyen az időjárás függvényében döntsék el. 

A második réteg szigetel

A második réteg ruha lényege, hogy jó hőszigetelő képességekkel rendelkezzen. Amennyiben a hideg idő miatt egy harmadik réteget is fel szeretnének venni, akkor a másodiknak szellősnek kell lennie, ill. nem lehet rajta vízálló réteg, hiszen a bőrnek ezen a rétegen keresztül is kell lélegeznie. Ilyen esetekben ideális a gyapjú pulcsi, ami remek hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. 

A harmadik réteg véd a nedvesség és a szél ellen

A legfelső réteget a sínadrág és a kabát alkotja, esetleg egy síoverál. Ezeknek ellenállniuk kell a vízzel és a széllel szemben, de fontos az is, hogy elvezessék a nedvességet a testtől. Ezt a különféle vízálló rendszerek teszik lehetővé (a legismertebbek minden bizonnyal a Gore-tex és a Thinsulate). Ezeknek a ruhadaraboknak szellőseknek is kell lenniük. Ez szellőzők segítségével van megoldva - előny, ha szükség esetén ezek a nyílások zárhatóak. Mivel az öltözet legfelső rétege egy bizonyos mértékig a sérülésektől is véd, ezért a nadrágnak és a kabátnak ellenállónak kell lennie a mechanikus sérülésekkel szemben. 

Síruházat

sínadrágok méretét úgy kell kiválasztani, hogy még fel tudjanak alá venni egy thermo nadrágot. Vannak olyan modellek is, amelyek nadrágtartóval vannak ellátva. Ezek jobban tartják a nadrágot, viszont valakit zavarhat a pánt és a vállakat is húzhatja. 

A síkabát alá is be kell férnie a többi réteg ruhának. A behúzható kabátalj megakadályozza, hogy a hó bejusson a kabát alá, így ez is nagyon fontos része a síkabátnak. Lényeges a kabát hossza is - a túl hosszú akadályozhatja a mozgást, a felvonóból történő ki- és beszállást. Nagyon hasznos lehet a kabát ujján található zseb is, amelybe beletehetik a felvonó bérletet, így az mindig kéznél lesz. Néhány kabátnak nagy csuklyája is van, amelyet össze lehet húzni, így védelmet nyújt a szél ellen. 

Férfi síruházat

[table2]

A vízállóság mutatója a vízoszlop milliméter

A vízoszlop milliméter meghatározza, hogy hány mm víz után kezd el átázni a kabát. 

A legjobb síruházat és kellékek

A vízoszlop milliméter alapján a kabátokat a következő kategóriákba lehet sorolni: 

   • 2 000 mm-től – ezek a kabátok városi használatra valók, megvédenek az enyhe esővel és hóval szemben. Nem felelnek meg túrázáshoz és téli sportokhoz sem. 
   • 2 000 – 5 000 mm – vízálló kabátok, de csak könnyű, nyári túrázáshoz ideálisak. 
   • 5 000 – 10 000 mm – vízálló kabátok, amelyek télre is megfelelnek. Amennyiben nem túl idényesek és kellően felöltöznek alá, akkor síelésre is használhatóak. 
   • 10 000 – 15 000 mm – ezek a kabátok már magashegyi túrához is használhatóak, ill. sportoláshoz rossz időben. Az aktív síelők és a hegyimentők is ilyet hordanak. 
   • 15 000 mm felett – Magas minőségű kabátok, melyek professzionális hegymászóknak is ideálisak. Bírják az extrém körülményeket, de nagyon drágák és az átlagos síelőknek feleslegesek is. 

A sisak és a szemüveg - fontos biztonsági kellékek

A sísisak a legfontosabb, amit a síelés során viselnünk kell! A választás során főleg arra figyeljenek, hogy pont passzoljon a fejre, hiszen formájuk különböző, ezért nem illenek minden fejformára. A sisaknak a szemüveghez is passzolnia kell! Legjobb, ha együtt próbálják meg őket vásárlás előtt. A sisakokat két fajtára oszthatjuk. Az egyik a full-shell, amely a fület is stabilan védi, ill. a half-shell, amelynek fülvédője eltávolítható (ezek az amatőrök közében a legnépszerűbbek). A konstrukció alapján lehetnek szendvics (öregebb módszer, de ellenálló) és inmold, amely egy darab anyagból készül. Vigyázat! - egy esés során megrepedt sisakot nem szabad tovább használni, mivel ilyenkor már nem elég szilárd ahhoz, hogy védelmet nyújtson! 

Sísisak szemüveggel

A síszemüveg fontossága általában alul van értékelve, pedig rendkívül jelentős a biztonság szempontjából. Védi a szemeket és azok környékét az erős szél ellen, a hó és jégdarabokkal szemben, de esetlegesen a kisebb gallyakkal szemben is. Kényelmesnek kellene lennie, ill. megfelelően kellene illeszkednie a fejre. A párásodás elleni védelem is jól jöhet, de az UV védelem is elhanyagolhatatlan. Az üveg típusát az időjárástól függően válasszák ki, mivel némelyik üveg képes szűrni a napsugárzás bizonyos részeit, így javíthatják a kontrasztot - a jó látás bebiztosítja a biztonságot. Némelyik szemüveg modell üvege cserélhető. 

Katalógusunkból ajánljuk

Sapkák és csukják

A sapka nagyon érdekes és divatos kiegészítő lehet, de nem a sípályán! A legtöbb sapka nem fér el a sísisak alatt és mivel a sisak a biztonság alapköve, a fej és az arc védelmét máshogy kell bebiztosítani. 

Minőségi sísapka

A legegyszerűbb megoldás a csuklya, ami nem csak a fejet, de a nyakat is védi. Ez nagyon előnyös, hiszen a nyak a legérzékenyebb a hideg szélre. 

Síkesztyűk

Első sorban vízállónak, szellősnek és hőszigetelőnek kell lenniük, mivel egész nap a hóval lesznek kapcsolatban. Az ötujjas kesztyű bebiztosítja, hogy megfelelően tudjuk tartani a síbotot, de az egyujjas kesztyűnek jobb a hőszigetelő képessége. Néhány kesztyű lehetővé teszi, hogy hozzá biztosítsuk a síbotot (pl. a Leki), valamelyik típus merevítéssel rendelkezik az ízületeknél, így védi az ujjakat a sérüléstől. Egyes modellek elektromos melegítéssel is el vannak látva beépített elemmel. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 21.11.2019
A cikk értékelése:
(89.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan válasszuk ki a legjobb gyerek sílécet? Itt inspirálódhatnak! Hogyan válasszuk ki a legjobb gyerek sílécet? Itt inspirálódhatnak!

Azt tervezik, hogy ebben a szezonban életükben először sílécre állítják gyermeküket? Ne csak a megfelelő motivációra gondoljanak, de a minőségi felszerelésre is! 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sílécet? Vásárláskor ezekre a paraméterekre figyeljenekHogyan válasszuk ki a megfelelő sílécet? Vásárláskor ezekre a paraméterekre figyeljenek

Amennyiben a téli sportok kedvelőihez tartoznak, akkor ez a cikk Önöknek szól! Minőségi sílécre van szükséggük? Ideális időpont egy síléc vásárlására nem létezik, de csak akkor van már...

Hogyan öltözzünk fel sífutáshoz? Milyen nadrágot, síruha szettet vagy kezeslábast vegyünk?Hogyan öltözzünk fel sífutáshoz? Milyen nadrágot, síruha szettet vagy kezeslábast vegyünk?

Ha egyszer kípróbálják a sífutást, akkor rájönnek, hogy ez egy viszonylag egyszerű sport, amely az egészséget sem veszélyezteti. Mai cikkünkből megtudhatják, hogyan öltözhetnek fel...