Hogyan öltözzünk fel sífutáshoz? Milyen nadrágot, síruha szettet vagy kezeslábast vegyünk?

A téli sportok szerelmeseinek, de azoknak is, akik még csak most szeretnének elkezdeni valamilyen téli sportot ajánljuk, hogy próbálják ki a sífutást! Ha egyszer megtapasztalják a sífutás érzését, akkor rájönnek, hogy ez egy viszonylag egyszerű sport, amely a síeléssel és a snowboardozással ellentétben az egészséget sem veszélyezteti.

Ideális öltözék sífutáshoz

A felszerelés általában olcsóbb, ill. itt is lépést tarthatnak a divattal! Hogyan öltözzünk fel rendesen a sífutáshoz? 

Sífutás

A sífutás már több évtizede a kedvelt sportok közé tartozik. Ez alatt az idő alatt nem csak a divat változott, de az anyagok is, melyekből a ruhák készülnek. A kötött pulcsi és a sapka bolyttal már rég kiment a divatból. A sífutás egy viszonlyag igényes sport, tehát úgy kell hozzá felöltözni, hogy a ruha ne akadályozza a mozgást, de mégis megfelelően óvjon a hideggel szemben. Nem kell túlzásba vinni az öltözködést, hiszen manapság a több rétegű öltözék az elterjedt. Sífutás közben kimelegednek, így néhány vékonyabb réget alsóöltözék tökéletes védelmet nyújt a hideg ellen. Napjainkban a vékonyabb ruhákat részesítjük előnyben. Nagyon jó választás a thermo aláöltözet, amire már csak a vízzel és széllel szemben ellenálló réteget kell felvenni.  

Miben induljunk neki a sífutásnak?

Elsőként a thermo aláöltözetre kell gondolni! Ez az öltözet legalsó rétege, amely elvezeti az izzadságot és szárazon, melegen tartja testünket. Az aláöltözet, trikó, harisnya vagy hosszú ujjú trikó készülhet thermo anyagból is (poliamid és elasztán).

Minőségi öltözék sífutáshoz

Ezeknek a termékeknek anatómiai szabásuk van, tehát alkalmazkodnak a test vonalaihoz, ráadásul kicsit össze is húzák azt. A felhasznált anyag elvezeti a nedvességet a bőrfelületről, ill. hőszigetelő tulajdonságokkal is rendelkezik. Nagyon közkedvelt a merinó thermo öltözet, amely gyapjúból készül. 

Minőségi thermo aláöltözet nőknek és férfiaknak

Az öltözet második rétege

A következő réteg feladata, hogy megóvjon a széllel és vízzel szemben. Sífutó nadragból és kabátból kell állnia. Abban az esetben, ha ezeknek a ruhadaraboknak nincs meleg bélésük, akkor a két réteg közé szükséges egy gyapjú nadrág vagy pulcsi is. Ez nagyon puha, finom, lágy anyag, amely nagyon jól hőszigetel, ráadásul nagy előnye az is, hogy nem tartja meg a vizet. Akár kötött pulcsit is vásárolhatnak, amely jól szigetel és szellőzik is egyben. Egy vékony széldzseki vagy egy softshell kabát. A felső rétegnek minden időjárással szemben védelmet kell nyújtania, de szikrázó napsütés esetén sem lehet benne nagyon meleg! 

Nadrág sífutáshoz

A nadrágnak viszonylag szűknek kell lennie, de mégis megfelelő mozgásteret kell biztosítania! Ennek a ruhadarabnak bélésesnek kellene lennie. Akár kantáros nadrágot is vásárolhatnak, azonban a sífutó nadrágok általában csak derékig érnek. 

Meleg nadrágok és kabátok sífutáshoz

[table2]

Kesztyű és sapka

A sífutáshoz nagyon fontosak az olyan kiegészítők is, mint a sapka, a kesztyű és a zokni. A sífutáshoz használt sapka, fülvédő és kesztyű több rétegű anyagból készül, melyen nem fúj átt a szél, de mégis levegős. A sífutáshoz használt speciális kesztyűk tenyere formázott, csúszásgátló elemeket tartalmaznak és úgy vannak kialakítva, hogy pontosan passzoljanak a sífutó bot markolatához. 

Fülvédő sífutáshoz

Amennyiben más típusú kesztyűt választanak, akkor gondoljanak arra is, hogy nem lehet túl vastag, hiszen akkor nem éreznék rajta keresztül a bot markolatát. A sapka szintén speciális anyagból készül - könnyített, szellős, ill. részlegesen ellenálló a széllel szemben. A sapkának vékonynak kell lennie, hogy ne izzadjanak, de annyira vékony se lehet, hogy ne óvjon a fagy ellen. A legmegfelelőbb anyag a lycra. 

Minőségi és meleg sapkák és kesztyűk sífutáshoz

[table3]

Cipő sífutáshoz

A megfelelő cipő kiválasztása is nagyon fontos. Melegnek, kényelmesnek, ill. minőséginek kell lennie, hogy minden probléma nélkül tudják használni egész nap. A cipő az alap, hiszen ha nyomja a lábat, akkor olyan érzésük lesz, hogy nem tart megfelelően, így a sportolás egész élménye el lehet rontva. Választhatnak a backcountry, skate vagy classic sífutó cipők közül. Mindegyik boka fölé ér, tehát megfelelő tartást biztosít, fixálja a lábat, ráadásul a hó ellen is védelmet nyújt. 

A legjobb cipő sífutáshoz

A kényelmet nem csak egy jobb lábbeli választásával érhetik el, de a megfelelő zokni segítségével is. Sűrű szövésű párt kellene választani, amely szellős, de jól hőszigetel. 

A sífutó öltözet - zoknitól kabátig - könnyűnek kellene lennie, rugalmasnak, de a formáját is kell tartania. A funkionalitás nagyon fontos, el kellene nyelnie a szagokat és kényelmesnek kell lennie mozgás közben. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 26.11.2019
A cikk értékelése:
(88%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan válasszuk ki a legjobb gyerek sílécet? Itt inspirálódhatnak! Hogyan válasszuk ki a legjobb gyerek sílécet? Itt inspirálódhatnak!

Azt tervezik, hogy ebben a szezonban életükben először sílécre állítják gyermeküket? Ne csak a megfelelő motivációra gondoljanak, de a minőségi felszerelésre is! 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sílécet? Vásárláskor ezekre a paraméterekre figyeljenekHogyan válasszuk ki a megfelelő sílécet? Vásárláskor ezekre a paraméterekre figyeljenek

Amennyiben a téli sportok kedvelőihez tartoznak, akkor ez a cikk Önöknek szól! Minőségi sílécre van szükséggük? Ideális időpont egy síléc vásárlására nem létezik, de csak akkor van már...

Hogyan válasszuk ki a legjobb síbakancsot? Az olcsó síbakancsok értékelése is jó! Hogyan válasszuk ki a legjobb síbakancsot? Az olcsó síbakancsok értékelése is jó!

Megvan a síléc és már mehetünk is síelni! Lehet, hogy meg lesznek lepve, de ez nem ilyen egyszerű. A síléchez a sícipő is hozzá tartozik! Cikkünkből megtudhatják, hogyan választhatják ki...