Hogyan neveljünk fűszernövényeket cserépben?

A fűszernövények a legtöbb étel fontos részét képezik. Az elkészítés során gyakran szárított formában használjuk őket, viszont így veszítenek igazí ízükből és aromájukból. 

Fűszernövények virágcserépben

A friss fűszernövényekhez való hozzáférést nagyon könnyen bebiztosíthatjuk, hiszen akár otthon is nevelgethetjük őket. Ezzel nem csak ételeink fontos részét képezik majd, de kellemes dekorációként is szolgálnak otthonukban. Tanácsaink segítenek abban, hogy gyönyörű fűszernövényeket neveljenek a konyhában vagy az erkélyen. 

A fűszernövények gondozása 

Amennyiben karakteres ízű és intenzív illatú fűszernövényeket szeretnénk nevelni, akkor megfelelően kell róluk gondoskodnunk. Ideális, homokkal kevert virágföldbe ültessük őket, mely bebiztosítja a talaj levegőzését. 

A növény elhelyezése is nagyon fonos. A metélőhagyma és a zsázsa imádja a félárnyékos helyeket, így tegyük őket olyan polcra, ahol nem éri őket közvetlen napfény. Általában a direkt nekik készített állványokon, polcokon érzik magukat a legkellemesebben. Jó, ha az ablak mellé helyezzük, így elegendő fényhez jutnak majd a növénykék. 

Lehetséges, hogy a növények egy irányba fognak nőni, így nem lesz egyenletes a koronájuk. Ezt az okozza, hogy a napfény felé húzódnak. Az öntözés során kerüljék el a cserép forgatását. Tehát öntözés után is ugyanarra nézzen a növény. 

Langyos vízzel öntözzék őket, de csak akkor, amikor már elég száraz a virágföldjük. A téli hónapokban csökkentsék az öntözést. 

A leggyakoribb hibák 

Rosszul leszedett levelek

Sokszor inkább az öreg leveleket szedjük le, mintsem a fiatal hajtásokat. Helyesen csináljuk? A nagyobb, alsó levelek segítik a növény fejlődését, a bokor dússágát, ezért ne féljenek leszedni a fiatal leveleket! 

A levelek tépése 

A levelek tépdesése? Sokkal effektívebb a nyírás! A kertészetekben találhatnak speciálisan fűszernövényekre kifejlesztett ollót, mely megkönnyíti a feladat elvégzését. Az alsó levélpár feletti résztől kezdjék a nyírást. 

Túlságosan burjánzó növekedés 

Amennyiben hagyjuk, hogy fűszernövényeink virágozzanak, akkor a szaporodásra összpontosítják energiájukat, így leveleik szegényesebbek lesznek. 

Nem megfelelő talaj

Nevelésükre hasznájanak speciálisan erre a célra kifejlesztett virágföldet. Illatos levelekkel hálálják majd meg! A tápozástól se riadjanak vissza! Legjobb ha komposztot vagy kávézaccot használnak. A kertészetekben természetesen speciális tápot is találhatnak. 

A fűszernövény mint dekoráció 

A fűszernövények nagyon praktikusak lehetnek egy konyhában - főleg a főzés szerelmesei vagy a professzionális szakácsok örülnek nekik. Pár darab növénnyel kellemesebbé is tehetjük a konyha hangulatát. A bazsalikom, rozmaring vagy kakukkfű minden otthont jó illattal tölt meg. 

Amennyiben kicsit kreatívan állnak a dolgokhoz, akkor a fűszernövényekkel a szobanövényeket is helyettesíthetik, melyek csak díszként szolgálnak. Ha egyforma cserépbe ültetik fűszernövényeiket, vagy olyanba, mely összhangban van a helyiség hangulatával, akkor könnyen stílusossá tehetik konyhájukat! 

Fűszernövény dekoráció raklapon

A különféle cserepekbe ültetett fűszernövények a kertet vagy az erkélyt is díszesebbé tehetik. Akár egy sima raklapra is elhelyezhetik őket. Ez egy egyszerű és nagyon stílusos megoldás! 

Milyen fűszernövényeket neveljünk a lakásban? 

A választható növények skálája nagyon széles. Bazsalikom, metélőhagyma, rozmaring, citromfű. A választás csak Önön múlik. A mentának például remek hatása van a szervezetre, salátákhoz, teához is használhatjuk. A kínálat valóban bőséges, ezért ne féljenek és vágjanak bele a növények nevelgetésébe! Csak egy kis gondoskodásra és pár ügyes kézre lesz szükségük. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 10.05.2019
A cikk értékelése:
(89.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!

A varjúháj nem csak könnyű gondozásával, de érdekes küllemével is felhívja magára a figyelmet. Éppen ez miatt lett sokak által kedvelt növény.  

Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát? Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát?

Egyáltalán nem bonyolult a gondozása és kellemesebbé teszi napjaikat színes virágaival. A cikkünkben található tanácsoknak hála a szaporítással és a gondozással is könnyen...

A füge ültetése és gondozásaA füge ültetése és gondozása

Fügefát akár az itteni éghajlaton is lehet nevelni. Milyen helyre van szüksége? Milyen gyakorisággal kell öntözni és tápozni? Cikkünkben mindent megtudhatnak, amit a füge neveléséhez...