Hogyan hangoljuk össze a nappali színeit? Mi illik mihez? Színkombinációk falra

A nappali - otthonunk leggyakrabban használt helyisége. Ez az a hely, ahol egy fárasztó nap után összegyűlik a család. Ráadásul vendégeinket is ebbe a helyiségbe szoktuk invitálni! 

A színek összehangolása a nappaliban

Éppen ezért kell kellemesnek és otthonosnak lennie! Ehhez nagyban hozzájárulnak a megfelelően kiválasztott színek is!

Ismerjék meg a színeket

A megfelelő szín kiválasztásához vezető első lépés a színek megismerés. Milyen színek léteznek és melyeket kombinálhatjuk. Mond valamit Önnek a Hering-féle színkör? Nem? Ezt a kört az egész világon elismerték alapvető színrendszernek. 12 színt tartalmaz, melyek mind magukba foglalnak további árnyalatokat. Az egymással szemben lévők vannak a leginkább kontrasztban. De ez még nem azt jelenti, hogy ne kombináljuk őket! Éppen ellenkezőleg! Együtt felerősödnek! 

Hering-féle színkör

Ha már nagyjából tudják milyen színt szeretnének és meg szeretnék vásárolni a festéket, ne hamarkodják el a döntést! Látogassanak meg egy festékboltot és vegyenek színmintát. Ennek segítségével könnyebben el tudják majd képzelni, hogyan mutatna az adott szín a helyiségben. Hasonlítsák össze a bútorok színével is, hogy biztosak legyenek abban, hogy a színek valóban összepasszolnak! 

Színminták a nappali kifestésére

Amennyiben egy olyan helyiséget szeretnének átfesteni, ahol már vannak bútorok, akkor sokkal óvatosabbnak kell lenniük, mint a teljesen üres helyiségek esetében. Nem illik minden mindenhez! Viszont ha fehér bútoruk van, akkor nyugodtan fessék színesre a falakat és válasszanak színes kiegészítőket! Ha világos, viszont nem fehér bútoruk van, akkor akár a falakat is festhetik fehérre. A bátrabbak akár a krémszínt vagy a halványzöldet is kipróbálhatják. A sötét bútorok mellé határozottan a világos színek illenek. Ez a kombináció garantáltan luxus érzetet kelt majd otthonukban! 

60-30-10 szabály

Azon színek kiválasztása, melyek tetszenek Önöknek egy másik lépés a siker felé. A fontos az, hogyan rendezik el ezeket a színeket! Hogyan kombinálják őket úgy, hogy harmonikusak legyenek és ne keltsenek kaotikus hatást? A 60-30-10 szabály alapján a lakberendezők kiegyensúlyozott elrendezést képesek teremteni. A nappali 60 százalékát a domináns színnek kell kitöltenie. 30 százalék marad a másodlagos és 10 százalék a harmadlagos színnek. Ez mellett mindig emlékezzenek arra, hogy ezeknek a színeknek passzolniuk kell egymáshoz! 

Lilára festett nappali

Mire kell figyelni? 

Talán már ki is választották az Önöknek tetsző színt, ami még a bútorokhoz is passzolna. Emellett van még pár kritérium, amiket észben kell tartani: 

  • Világos nappali

Amennyiben nappalinkat elárasztja a fény, akkor kerüljük a sárga, naracssárga árnyalatokat. Inkább a barnás, szürkés, zöld és kék színek felék kacsintgassunk.  

  • Sötété nappali

Lehet sokan azt mondanák, hogy a sötét helyiségekbe nem illenek a sötét árnyalatok. Épp ellenkezőleg! Az ilyen helyiségekbe leginkább a meleg színek passzolnak, melyek miatt optikailag kisebbnek hat majd a szoba, de otthonosabb lesz. Tehát a piros, narancssárga, bordó, sárga, fahéj és rózsaszínes barna árnyalatok közül válogassanak! 

  • Kicsi helyiség

Ha nappalinkban nincs sok hely, akkor érdemes kerülni a hideg árnyalatokat! 

  • Nagy helyiség

Azok közé tartoznak, akik sok hellyel rendelkeznek a nappaliban? Akkor jobban eljátszogathatnak a színekkel! De vigyázat! Mindig figyeljenek arra, hogy ne legyen káosz és mindig legyen egy domináns árnyalat. 

  • Nappali relaxációra vagy aktív pihenésre? 

Otthonos helyiség meleg színekkel 

Ha a nappalit napközben és este is használják, akkor válasszanak meleg színeket! Mint pl. a lazac, borostyán, narncs, sárga vagy föld színek. Ezek segítségével kellemes helyet alakíthatunk ki otthonunkban. Kényelmes hangulatot árasztanak és nincs sötét hatásuk. Az erőteljes piros és narancs színekkel viszont vigyázni kell! Ezeket inkább csak kiegészítő színként használják. Domináns színként túlzó hatásúak lehetnek. 

Obývačka v červenom odtieni 

Relaxáljanak a hideg árnyalatok segítségével 

Amennyiben a nappaliban főleg este töltik idejüket, akkor a hideg színek ideálisak az Önök számára. Segítenek a relaxációban és nyugtatják az elmét. Keressék a kék, lila, szürke árnyalatokat és alakítsanak ki tökéletes helyet a pihenésre! 

Modern és elegáns fehér nappali

Egyforma szín sablon 

Tökéletes harmóniát érhetnek el a másodlagos és harmadlagos színek összehangolásával a nappaliban. A modern bútorok és kiegészítők kitűnően passzolnak majd az olyan színekkel, mint a fehér, fekete vagy szürke. Ezzel ellentétben egy vidéki stílusú nappaliban használhatnak élénkebb színeket, melyek megfelelőek lesznek ehhez a hangulathoz. 

Világos modern nappali

Amennyiben nincs kedvük gondolkozni, válasszák a fehéret 

Úgy gondolják, hogy a fehér unalmasan hatna a nappali falain? Ennek nem kell így lennie! A fehér szín a tisztaságot jelképezi. A nappali így tisztaságot és eleganciát fog sugallani. Amennyiben a bútoraik is fehérek, figyeljenek arra, hogy a nappali ne legyen túl steril hatású. Játszanak el a színes kiegészítőkkel, mint a párnák, gyertyák, virágok vagy függönyök. 

óFehér nappali északi stílusban

Összhangban a természettel 

A nyomott, természetes színek használata nyugalmat és egyedi stílust sugároz. A kő, tégla vagy fa minták is nagyon stílusosak. Ami a domináns színt illeti, ajánlott a világosbarna vagy a szürke. A sötét színek nagyon jól kiegészíthetik a helyiség stílusát. Na de mire menne a természet virágok és növények nélkül? Ha nincs kedvük gondoskodni az élő virágokról, akkor vásároljanak művirágot! Ma már olyanokkal is találkozhatnak a boltok polcain, melyeket meg se lehet különböztetni az élő virágoktól! 

Barna árnyalatú nappali természetes anyagokkal

Nappali természetes elemekkel

Ne féljenek az ellentétektől 

Ahogy azt már elmítettük, az alapvető színrendszer a Hering-féle színkör. Segítségével megtudhatják, mely színek illenek egymáshoz. Ezek az említett ellentétes színek, melyek kiegészítik egymást. Olyan szabályt is ismerünk, mi szerint azok a színek, melyek a Hering-féle színkörben egyforma távolságra vannak, azok illenek egymáshoz a leginkább. Mint pl. a sárga, rózsaszín és kék nagyon jó kombinációt alkotnak. A színek élénkségére viszont figyeljenek! Általában a halványabb árnyalatok sokkal jobban mutatnak! 

Legyen Önmaga! 

Teljesen mindegy, hogy mi tetszik a barátoknak, ismerősöknek vagy az anyósnak! Az a fontos, hogy mi tetszik Önnek! Hiszen végülis ez az Ön nappalija, ezért az Ön ízlését kell tükröznie. Ha ezt észben tartják, akkor kellemesen és elégedetten fogják magukat érezni az új nappaliban! 

Amennyiben a nappali színeit a fentebb említett tanácsok alapján fogják kiválasztani, akkor Önök és vendégeik is garantáltan kellemesen fogják magukat érezni. Az a legfontosabb, hogy otthonosan és jól érezzék magukat! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 28.06.2019
A cikk értékelése:
(88.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Az üveges illatgyertyák kellemesebbé teszik a téli időszakot. Próbálják ki a közkedvelt Yankee Candlet!Az üveges illatgyertyák kellemesebbé teszik a téli időszakot. Próbálják ki a közkedvelt Yankee Candlet!

A modern, üvegben lévő illatgyertyák passzolnak a nappaliba, de egy forró fürdőt is kellemesebbé tudnak tenni! Lehetnek károsak is? Melyek a legkedveltebb márkák? Cikkünkből mindent...

Tönköly és hajdina párna az egészségesebb alvásért! Tönköly és hajdina párna az egészségesebb alvásért!

Ezeknek a párnáknak tényleg gyógyító hatásuk van! Hogy erről meggyőződjenek cikkünkben bemutatjuk, milyen előnyei vannak ezeknek a párnáknak, mennyibe kerülnek és hogyan vélekednek róluk...

Rendezzék be otthonukat a dán hygge stílusában!Rendezzék be otthonukat a dán hygge stílusában!

Az első hűvös, őszi napok kitűnő alkalmat nyújtanak arra, hogy megismerkedjünk a hyggével. Sajátítsák el Önök is a pihenés művészetét és szenteljenek minden nap legalább pár pillanatot...