Hogyan hangoljuk össze a kanapét a paldóval?

A színek összehangolása sok fejtörést okoz nem csak az átlagembernek, de a dizájnereknek is. A megfelelő színeket sok faktor befolyásolja. A legfontosabbak közé tartozik maga a helyiség, az orientáció, az, hogy ki használja a helyiséget és milyen gyakran, de főleg az a mérvadó, hogy a lakóknak mi nyeri el a tetszését. 

Sötét padló a nappaliban

A színeket Önök is összehangolhatják, de ha aggódnak, hogy nem találják el a megfelelő kombinációt, akkor keressenek fel egy szakembert! Ő meghallgatja az elképzelésüket és az alapján ajánl Önöknek egy színskálát, amely a többi faktornak is megfelel. 

Az otthonunk egyik legfontosabb helyisége a nappali. Ez nem volt mindig így, de idővel a történések a konyhából a nappaliba tolódtak. Ezen a helyen Önöknek és vendégeiknek is jól kellene érezniük magukat. Ezt maga a helyiség is befolyásolja, de a felhasznált színek kiválasztása döntő fontosságú lehet. A színek összhangja alatt főként a padló, a kanapé, a bútorok és a kiegészítők színeit értjük. 

A nappali berendezésekor legelőször padlót és kanapét szoktak választani. Ezek viszonylag nagy kiadást jelentenek és valószínűleg nem fogják őket gyakran cserélgetni. Mindig érdemes a padlóval kezdeni! Milyen padlót válasszunk és hogyan hangoljuk össze a nappali színeit? Létezik pár fontos pont és szabály, melyek sokat segíthetnek a nappali harmonikus berendezésében. 

Rendezzék be a nappalit méret és világosság alapján

A padló színének kiválasztásakor figyelembe kell venni a legfontosabb faktort - a nappali méretét. Jusson eszükbe, hogy a világos padló optikailag nagyítja a teret, míg a sötét színű padló kicsinyíti a helyiséget. Amennyiben nagyobb méretű nappalijuk van, akkor nyugodtan választhatnak sötétebb padlót is. A másik lényeges faktor a fény, ill. a világosság. Ha a helyiségbe elegendő nappali fény jut, akkor a sötétebb árnyalatok is megengedettek. A padló kiválasztásakor persze arról sem lehet megfeletkezni, hogy kanapét és bútorokat is kell majd hozzá választani. Erre is van pár szabály!

Fehér kanapé és sötétebb padló

Amennyiben világos padlót választanak, akkor vásároljanak sötétebb bútort és fordítva. Ha egyforma bútort és padlót szeretnének, akkor is legyen legalább két árnyalatnyi különbség közöttük! Ha ez sem jön össze, akkor még kompenzálhatják kiegészítőkkel. Világos padlóhoz nyugodtan válasszanak sötét bútort! Olyan esetben, ha egyforma színű bútorokat és padlót szeretnének, akkor a szőnyeggel kitűnő kontrasztot hozhatnak létre. 

Rendezzék be a nappalit a 60 - 30 - 10 szabály alapján

Ez a kombináció a nappali színeinek kombinációját érinti. Az előző ajánlásokkal együtt nagy segítség lehet a nappali berendezésekor. 

Ez a szabály abból a feltételezésből adódik, hogy a helyiség 60%-át egy fő szín fogja kitenni. Ez lesz a leginkább hangsúlyos szín, ami háttért ad a többi színnek. A legfontosabb általában, hogy a kanapé és a bútorok összhangban legyenek a padlóval. A másodlagos szín 30%-ot tesz ki, tehát feleannyit kellene használni, mint a fő színt. Ide tartozik általában a függőny, a székek, a terítők vagy esetlegesen az elválasztó pult színe (ha a helyiség össze van kötve pl. a konyhával). 

Nappali sötét padlóval és kék heverővel

A másodlagos színnek támogatnia kellene a fő színt, de az is fontos, hogy megfelelő kontraszt legyen közöttük! Az utolsó szín teszi teljesen tökéletessé a helyiséget. Ebbe a kategóriába főleg a kanapén található párnák, a lámpák és gyertyák tartoznak. E szabály alkalmazásával egyensúlyban tarthatják a helyiség színeit. 

Tipp: Rendezzék be a nappalit 110%-ra! Ez a fentebb említett szabállyal van összefüggésben. 60%-ban használják a fő színt, 30%-ban a másodlagos színt és válasszanak még két színt plusszba, melyek 10 - 10%-ot tesznek majd ki. 

Rendezzék be a nappalit színpaletta segítségével

A színpaletta, a színkör vagy a színséma a színteórián alapszik, amely több koncepciót is magába foglal. Ezek segítenek meghatározni, hogy melyik színek, hogyan használhatóak. A legegyszerűbben egy színkör segítségével igazodhatunk el a színek világában. Egy olyan színséma, amelyet a színek közötti kapcsolatok figyelembevételével alakítottunk ki sokkal harmonikusabban fog kinézni, mintha tervezés nélkül válogatnánk össze a színeket. 

Az alapvető színpárok közé tartozik:

  • Monokróm színséma: ez egy szín színsémája. A monokróm színsémák esetében a neutrális színek használatát ajánljuk. A különféle variációknak köszönhetően könnyed és elegáns hatást érhetnek el. 
  • Komplemens színséma: két szín színsémája, melyek a színkör ellentétes oldalán helyezkednek el. Ez a kombináció nagyon élénk, mivel egy hideg és egy meleg színt foglal magába, amelyek egymás ellentétei. 
  • Analóg színséma: három színt használ, amelyek egymás mellett helyezkednek el. Harmonikus, nyugtató hatást kelt. 
  • Hármas színséma: három színt használ, melyek egymástól egyforma távolságra helyezkednek el a színkörön. Egy domináns és két kiegészítő színt tartalmaz. 
  • Tetradikus színséma: két kiegészítő szín szettet használ. Négy színnel nehezebb dolgozni, de sokkal gazdagabb lesz a végeredmény. Egy domináns és három kiegészítő színt tartalmaz vagy négy tompított színt használ. Minden komplemens séma hideg és meleg színeket fog tartalmazni. 

A nappali színeit Önök is meghatározhatják. Dönthetnek valamelyik szabály alapján, de akár egy konkrét stílusból is inspirálódhatnak. Cikkünk következő részében megismerkedhetnek pár olyan népszerű stílussal, mely jellegzetes színkombinációkat használ. Sok esetben a nappali berendezésekor specifikus elemeket alkalmaznak. 

Nappali rusztikus stílusban

Az otthonos, kellemes, meleg rusztikus stílus a legkedveltebb beltéri stílusok közé tartozik. Azt mondják, hogy e stílus kedvelői őszinték, értékelik az eredetiséget és az egyszerű dekorációt. 

Nappali rusztikus stílusban

Ehhez a stílushoz a fehér, a szürke és barna árnyalatai passzolnak. A neutrális föld színek dominálnak. Gyakran a padló, a falak és a kanapé színe kontrasztot alkot. A padlót általában fa parketta borítja. Sokszor felbukkan egy kézzel készült, szőtt szőnyeg. A kedvelt anyagok közé tartozik a tömörfa, a természetes kőzetek, a parafa és a természetes szövet. 

Nappali provance-i stílusban

Szintén kedvelt stílus, amely a francia vidék hangulatát idézi. Ez egy romantikus stílus, melyben a fehér szín és a kemény fa padló dominál. Nappali esetében a fehér színt nem használják a falakon, hanem inkább a bútorokon, melyek enyhén elhasznált hatásúak. Ami a színek kombinációját illeti sok lehetőségünk van, hiszen gyakori a zöld, a sárga, a piros, a kék, de főleg a levendula szín. 

Nappali provance-i stílusban

A levendulát nagyon sokszor használják színként, de dekorációként is. A provance-i stílus kimondottan kellemes és nosztalgikus. A kanapé anyaga általában mintás textil. A párnák virág mintájúak. A nappali színeinek kiválasztásakor általábn egy domináns színt kell választani, melyhez az összes többi elemet igazítjuk. Klasszikusnak számítanak a krémes fehér színek, melyeket egy erősebb, pl. levendula színnel lehet kiegészíteni.  

Nappali skandináv stílusban

A skandináv stílusra a minimalizmus, a funkcionalitás és a letisztultság jellemző. A nappali minden otthon központja. A legfőbb szín a fehér, amely rend és tisztaságérzetet kelt. A fehér szín azért is hangsúlyos, mert optikailag nagyítja a teret és világosabbá teszi a helyiséget.  

Nappali skandináv stílusban

A fehéret mostanában a szürke árnyalatai kezdik felváltani. Ezeket a színeket kontrasztos kiegészítőkkel szokták kombinálni. A padló általában fából készül és ahhoz igazítják a kanapét, amely szürkés színű. A kanapén szinte mindig kontrasztos színű párnák vannak - sárga, zöld, kék, ill. egy mintás gyapjú vagy szövet pokróc. A kanapé egyszerű, geometrikus formájú. 

Nappali vintage stílusban

A vingtage és retro stílus eredetileg az öltözködésben jelent meg a 20. század elején. A lakberendezésben az alapja egy régi, keleti stílusú szőnyeg. A bútorok általában nem olcsóak, de fontos, hogy elkerüljük az olcsó kínai utánzatokat! Ami a színeket illeti a fehér, szürkés, vaj és természetes fa színek vannak előnyben részesítve. Ezt a dekoráció színei egészítik ki. 

Nappali vintage stílusban

A kanapé damaszt és virág mintázatú. Valószínűleg minőségi kanapét nem fognak a nagyi után örökölni, ezért érdemes átkárpitoztatni! Ilyen esetben figyeljenek arra, hogy a felhasznált anyag valóban minőségi legyen. A kanapén megjelenő mintázat a tapétán vagy a sötétítőn is felbukkanhat. 

A fentebb említettt stílusok fordulnak elő a leggyakrabban, de persze sokkal több lehetőségük van. A nappali berendezésekor főleg arra figyeljenek, hogy azok az elemek, melyeket nem cserélnek gyakran minőségiek legyenek - padló, kanapé, bútorok. A tervezésre is szánjanak időt, hiszen sok inspirációt találhatnak az interneten, blogokon, magazinokban. A keresgélés alatt ne feletkezzenek meg arról, hogy csak ihletet merítsenek. A színek megfelelő kiválasztása és kombinációja már fél sikert jelent, így nem torkollik az egész tervezés káoszba. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 07.10.2020
A cikk értékelése:
(90.2%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan válasszunk masszázsfotelt? A legjobbak a fűthető modellek Hogyan válasszunk masszázsfotelt? A legjobbak a fűthető modellek

Amennyiben olyan munkájuk van, ami megterhelő a mozgásrendszer számára, akkor próbálják ki a masszázsfotelt! Ennek a berendezésnek köszönhetően minden nap megmaszíroztathatják fáradt...

Hogyan válasszuk ki a legjobb étkezőasztalt akár kis konyhába is? Sokan keresik az összecsukható asztalokat vagy az étkezőasztal szetteket székekkel Hogyan válasszuk ki a legjobb étkezőasztalt akár kis konyhába is? Sokan keresik az összecsukható asztalokat vagy az étkezőasztal szetteket székekkel

Amennyiben tökéletes körülményeket szeretnének otthonukban teremteni az étkezéshez, akkor az étkezőasztal kiválasztásakor több változót is figyelembe kell venni! Tudják meg cikkünkből,...

Hogyan használható ki a komód a fürdőszobában? Hogyan használható ki a komód a fürdőszobában?

A fürdőszoba berendezésénél nem feltétlenül kell az otthonuk többi részének berendezési stílusából kiindulniuk. Nyugodtan válasszák azt a bútordarabot, amelyik a legjobban elnyeri...