Hogyan gondozzuk helyesen a levendulát?

A levendula egy burjánzó, bokorszerű növény, mely akár a 90 cm-es magasságot is elérheti. Jellegzetes illatáról és virágzatáról bárki könnyen felismerheti. Színe halványkék, lila. Kb. 30 fajtája létezik, de nálunk a közönsges levendula a legelterjedtebb. Ismerhetjük szagos, orvosi vagy francia levendula néven is. 

Levendula otthoni termesztése

Nagyon széles körben használatos nem csak az orvostudományban, de kozmetikumok készítésére és az élelmiszergyártásban is. Kitűnő teát, de akár mézet vagy parfümöt is készíthetünk belőle 

Megfelelő körülmények

A napos területek a legmegfelelőbbek a levendula termesztésére. Nevelhetjük kertben, ideálisan egy nagy kő vagy fal mellet, hogy széltől óvott helyen legyen. 1 éves koráig akár cserépben is nevelhetjük az erkélyen, ez után ajánlatos állandó helyet keresni neki és oda ültetni. A kiültetés tavasszal ajánlott. 

Öntözés

A levendula szereti a nedvességet, de nem szabad eláztatni sem! A sárga levelek jelzik, hogy túlöntöztük. Szeretik a szárazabb helyeket, tehát egy szárazabb időszak sem tesz bennük nagy kárt. Éppen ezért, várják meg, amíg a föld kiszárad, csak utánna öntözzék meg a levendulát. Amennyiben virágcserépben nevelik a növényt, öntözzék kicsit gyakrabban. 

A levendula szaporítása

Levendulát nevelhetnek akár magról is vagy kezdhetik rögtön pár centiméteres palántákkal. Lemetszett hajtások segítségével is szaporíthatjuk. 

Ideális számára a laza, homokos talaj, alacsony kalcium tartalommal. Nem kedveli a nehéz, agyagos talajt!  

Teleltetés - a levendula metszése ősszel 

A levendulát évente egyszer ajánlott tápozni tavasz kezdetén. Erre a célra megfelel a komposzt vagy a kalciumos tápoldat is. 

Mivel a levendula évelő növény, így képes átvészelni a telet. Amennyiben a kertben nevelik a növényt, akkor télre érdemes visszavágni, hiszen így a levendula stabilabb és ágai nem törnek le a hó súlya alatt. Takarják be szalmával, esetleg egy kis földdel, hogy megóvják a fő ágat. 

A cserépben lévő levendulát sem tehetjük be télre otthonunkba. Takaráj le műanyag táskával és tegyék olyan helyre, ahol védve lesz a hó és az erős szél ellen. 

Mikor szedjük a levendulát?

A levendulát a nyári időszakban lehet szedni, amíg még virágzik, de már az alsó virágok kezdenek elhervadni. Ebben az időszakban van legintenzívebb illata a növénynek. A metszésre fertőtlenített ollót vagy csipeszt használjanak, mivel ezek nem tesznek kárt a növényben. Csak a friss hajtásokat vágjuk le, semmiképpen ne az elfásult részeket! 

Betegségei

Elszáradó levendula  - Ez a gyakori probléma általában a nem megfelelő gondozásból adódik. Kiváltó ok lehet a rossz talaj vagy a túlöntözés, ami sokkal valószínűbb. Az öntözés gyakoriságát már cikkünkben említettük. 

Foltos levelek - A foltos levelek szintén nagyon sokszor előfordulnak. A Septoria gomba okozza. Hatására a levendula levelén száraz foltok jelennek meg, így ezek a levelek fokozatosan elhalnak. Érdeklődjenek a kertészetekben az erre a célra megfelelő készítmények iránt! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 14.06.2019
A cikk értékelése:
(86.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Aszparágusz - gondozás, öntözés, tápozás és szaporítás Aszparágusz - gondozás, öntözés, tápozás és szaporítás

Cikászok - gondozás, szaporítás, átültetés és öntözés Cikászok - gondozás, szaporítás, átültetés és öntözés

Ezek a növények a törődésért cserébe kellemessé és frissé teszik otthonukat. Milyen környezet ideális a cikászok számára? Kedvelik a vizet és a napsütést? Minden fontos kérdésre választ...

A leghatékonyabb szerek gaz ellen A leghatékonyabb szerek gaz ellen

A gaz minden kert nagy ellensége. Megküzdeni vele igazi szélmalomharc, hiszen minden évben újra kinő! Szerencsére a permet megoldást jelenthet!