Hogyan gondozzuk helyesen a kankalint otthonunkban vagy kint?

A kankalint sokszor emlegetik a tavasz szimbólumaként, mivel mezei és erdei körülmények között elsőként kezdenek nőni. Pontosan ez miatt, a kankalin a hidegebb környezetet is rendkívül jól tűri. 

Kankalin nevelése virágcserépben

Hogyan gondoskodjunk ezekről a szép virágokról, melyek ráadásul az egészségre is kedvező hatással vannak? Amennyiben eldöntötték, hogy kankalint szeretnének vásárolni, jó hírünk az, hogy rengeteg színben találkozhatnak vele, így mindenki saját ízlésének megfelelően választhat. 

A vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizzék, hogy milyen állapotban vannak a levelek és a bimbók. Ideális esetben a leveleken nincsenek foltok és elegendő bimbóval rendelkezik a növény. 

Milyen az ideális hőmérséklet a kankalinnak? 

Ahogy azt már említettük, a kankalin jól tűri a húvösebb időjárást is, tehát az ideális hőmérséklet számára kb. 10°C-tól 15°C-ig terjed. Egy kicsit magasabb húmérséklet sem okoz neki problémát, de ilyen esetekben előnyös, ha estére lehűlik a levegő. Benti növény esetében szellőztessünk gyakrabban. 

Ami a hőmérsékletet illeti, egy fő szabály van. Kerüljük a végleteket! Sem a túl magas, sem a túl alacsony hőmérséklet nem lesz jó a növénynek. Ilyen esetekben a virág megáll a növésben, fonnyadt lesz és végül elpusztul. 

Hol neveljük a kankalint? 

A kankalin helyének kiválasztásakor a hőmérséklet a fő tényező. Mivel a természetben az első virágok között bújnak ki a földből, ezért a teraszra vagy erkélyre hamarabb kitehetik őket, mint a többi virágot. 

Rózsaszín kankalin az erkélyen

Általánosságban véve jó, ha hidegebb helyre tesszük őket - kitűnő választás lehet az előszoba, ahol a hőmérséklet általában alacsonyabb, mint a többi helyiségben. Ráadásul így rögtön, mikor belépünk a házba megörvendeztetnek minket színes virágaikkal. 

A hely kiválasztásánál azt is figyelembe kell venni, hogy a kankalint nem érheti sokáig közvetlen napfény - inkább a közvetett fényt kedveli. Semmiképp ne tegyék őket a radiátorra, mivel a száraz levegő és a meleg nem tesz jót nekik! 

Katalógusunkból ajánljuk

A kankalin öntözése és átültetése

Az öntözésnél is az arany középutat kell követni. Tehát figyelni kell arra, hogy a virág földje ne legyen túl száraz, de arra is, hogy ne legyen túlöntözve. Amennyiben a földje túl nedves, akkor elkezdhet sárgulni és rothadni, ill. ha kint van a növény, akkor a hideg víz miatt meg is fázhat. Kiszáradás esetén a növény elkezd fonnyadni. Az öntözésre az esővíz a legideálisabb, esetleg az állot víz

A kankalin átültetése nagy virágcserépbe

Ahogy a legtöbb virágot, a kankalint is általában kis cserepekben árulják, melyben lényegében a gyökerek is alig férnek el. Éppen ezért fontos, hogy rögtön vásárlás után átültessük a virágot egy nagyobb cserépbe, hogy gyökerei megfelelően tudjanak fejlődni. Az új virágokat óvatosan kell átültetni, de a nagyobb cserép növekedésük érdekében elhanyagolhatatlan. Az átültetés után ne feletkezzenek meg az öntözésről sem, de ne vigyék túlzásba! 

A kankalin tápozása és gondozása

Ahogy minden virág, a kankalin is hálás lesz, ha időről időre megtápozzuk. Minden fórumon más véleményt és tanácsot olvashatunk ezzel kapcsolatban, de a leggyakoribb talán az, hogy a kankalint kéthetente egyszer, ill. havonta kétszer kellene tápozni. 

Rendszeres öntözés és tápozás mellet ne feledjék néha ellenőrizni a virág állapotát. Szükség esetén távolítsák el az elhervadt virágokat, a fonnyadt, elszáradt leveleket. Törődéssel támogathatják a virág további fejlődését!

Hogyan szaporíthatjuk a kankalint? 

Ami a kankalinok szaporítást illet, klasszikus benti körülmények között nagyon nehezen lehet olyan körülményeket kialakítani, hogy ivarosan szaporodjon a növény, tehát, hogy új hajtások keletkezzenek. Amennyiben mégis szeretnék szaporítani a kankalinjukat, akkor a vegetatív úton történő szaporítást ajánljuk. 

A kankalin mechanikus szétválasztása

A szaporítás ezen fajtájánál az eredeti növényből kell egy részt leválasztanunk, mely képes legyökerezni. Ennek a résznek egy külön cserépben, nedves földben alakítunk ki megfelelő helyet. Használhatunk tápot is, hogy az új növény elegendő tápanyagot kapjon. 

Mit tegyünk virágzás után? 

Nagyon elterjedt vélemény, hogy virágzás után a kankalint nyugodtan ki lehet ültetni a kertbe, ahol megfelelő gondozás mellett probléma nélkül átvészeli a telet és tavasszal újra virágozni fog. Vessünk egy pillantást a faktorokra, melyeket figyelembe kell venni. 

Elsősorban lényeges az, hogyan gonoskodtak eddig a növényről. Amennyiben megfogadták az említett tanácsokat - hűvös hely, elegendő közvetett fény, elegendő nedvesség, akkor ideális esetben ki lehet ültetni a virágot a kertbe, ahol át is fog telelni. Ha betegség jelei mutatkoznak a virágon, mint pl. foltok a leveleken, akkor nem igazán éri meg kiültetni. Ez érvényes akkor is, ha melegben vagy száraz levegőn tartottuk a kankalint. 

Amennyiben nincs kertjük, ne csüggedjenek! Az elvirágzott kankalint akár virágföldbe is ültethetik. Fontos az, hogy a virág nedves földben legyen és rendszeresen tápozzuk. Tél folyamán a virágcserepet betekerhetik fóliával. Ha a kertbe ültetik ki a kankalint, akkor keressenek árnyékosabb helyet és a kemény fagyok idején takarják be gallyakkal a növényt. 

Katalógusunkból ajánljuk

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 10.06.2019
A cikk értékelése:
(91.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!

A varjúháj nem csak könnyű gondozásával, de érdekes küllemével is felhívja magára a figyelmet. Éppen ez miatt lett sokak által kedvelt növény.  

Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát? Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát?

Egyáltalán nem bonyolult a gondozása és kellemesebbé teszi napjaikat színes virágaival. A cikkünkben található tanácsoknak hála a szaporítással és a gondozással is könnyen...

A füge ültetése és gondozásaA füge ültetése és gondozása

Fügefát akár az itteni éghajlaton is lehet nevelni. Milyen helyre van szüksége? Milyen gyakorisággal kell öntözni és tápozni? Cikkünkben mindent megtudhatnak, amit a füge neveléséhez...