Hogyan gondozzuk az orgonát?

A közönséges orgona egy sűrű, szerteágazó, fás szárú növény, amely akár 5 méter magasra is nőhet. Jellegzetes virágzata van, amely rendkívül aromás illatot áraszt. 

Lila orgona a kertben

A virágok fürt elrendeződésűek. Több féle színben találkozhatunk vele, mint a fehér, a kék, a rózsaszín és a lila. Az orgonát nem nehéz gondozni, ráadásul nagyon jól mutat a kertben. 

Elhelyezés és a megfelelő talaj 

Az orgonára sokszor elég invazív növényként szoktak tekinteni, mivel nagyon nagy méreteket is ölthet. A nagy bokrok közé tartozik és sok helyre van szüksége. Ezért érdemes kijelölni egy helyet, amely távol van a többi bokortól és fától (legalább 1 - 2 méterre). Amennyiben elég helyet biztosítunk számára, akkor minden probléma nélkül fog nőni. 

Az orgona számára leginkább a napos helyek felelnek meg. Az árnyékos helyeken nem nagyon virágzik, tehát sok napsütésre van szüksége. Évente egyszer virágzik, tavasszal, a meleg május alatt. Kitűnően alkalmas az itteni körülmények közötti élethez, tehát a tél sem okoz neki problémát. A teleltetéssel nem kell foglalkozni még a nagy fagyok esetén sem! 

Ősszel vagy tavasszal lehet kiültetni. A gyökerezés alatt elegendő nedvességre van szüksége a növénynek, ezért az első hetekben rendszeresen kell öntözni. Az agyagos, agyagos és homokos talaj felel meg számára, amely mérsékelten lúgos és áteresztő.  

Öntözés

Amennyiben köves talajon neveljük az orgonát, akkor 14 naponta kell öntözni. A felnőtt növényt egyáltalán nem kell öntözni, hiszen bőven elég neki a talajból szerezhető víz. 

Metszés

Az ágak metszése nagyon fontos! A fiatal orgona metszésétől sem kell félni! Éppen ellenkezőleg! Metszéssel olyanra formálhatjuk az orgonát, amilyenre csak szeretnénk. Megszabadulhatunk a túlságosan vékony, formátlan és elfagyott gallyaktól. Amennyiben csak karban szeretnénk tartani az orgonát metszéssel, akkor sem kell minden évben elvégezni ezt a feladatot. 

Alacsony közönséges orgona

Ha néha megmetsszük az orgonát, azzal biztosan nem ártunk neki. Ezzel fiatalabb lesz a növény és új, élettel teli ágak nőnek majd rajta, melyeken sokkal nagyobb virágok lesznek. Az idősebb növényeket csak a virágok lehullása után ajánlott metszeni. 

Gondozás

A növény gondozása egyáltalán nem nehéz. Nem kell hozzá sok idő, sem sok erőfeszítés. Az orgona gondozásával általában minden kezdő megbirkózik nagyobb probléma nélkül. Mindössze a megfelelő helyet kell kiválasztani, figyelembe venni a talajt és a gyökerezés alatt elégszer öntözni. 

Fontos, hogy a növényt megszabadítsuk az elvirágzott virágoktól, hogy ne növekedjenek benne feleslegesen a magok, hiszen ez kimerítő az orgona számára. Sose feledjük a metszést! 

Galéria obrázkov

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 23.09.2019
A cikk értékelése:
(89.8%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigényHogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigény

A tél a szobanövények számára is a pihenés időszakát jelenti. Elég betartani pár szabályt és a szobanövények minden probléma nélkül átvészelik a telet, majd tavasszal visszatér beléjük...

Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?

Ez a szépség Dél-Amerikából származik. Egész évben nevelhető és minden évben szebbé teheti a karácsonyt. Egy kis gondoskodásért cserébe nagyon hálás tud lenni! 

Hogyan gondozzuk az amarilliszt?Hogyan gondozzuk az amarilliszt?

Nálunk az Amaryllis belladonna általában szobanövényként jelenik meg, de nyugodtan ültethető ágyásba is. Hogyan gondozzuk megfelelően? Hogyan ültessük át és szaporítsuk? Tudjanak meg...