Hogyan gondozzuk az orchideát?

Az orchidea egy egzotikus növény, amely a malajziai trópusokról származik. Több faja létezik, de nálunk leggyakrabban az Orchidea Phalaenopsisszal találkozhatunk, melyet lepkeorchideának is szoktak nevezni. 

Rózsaszín lepkeorchidea

Mivel ez a faj sok színben felbukkan és gondozása sem túl bonyolult, ezért nagyon népszerű.

Hogyan gondozzuk megfelelően? 

Érdemes olyan helyet választani, ahol elegendő fényhez juthat a növény, de mégse érje közvetlen napsütés. A nap sugarai megégethetik a levelei és virágait. Ezeknek a feltételeknek általában megfelel az ablak. Az orchidea számára ideális helyiség hőmérséklete 18 – 25°CA fülledt, nem szellőző helyiségek nem felelnek meg az orchidea számára. 

Virágföld és tápozás

Az orchideának megfelelő föld eltér a megszokott virágföldtől. Speciális kéreg keveréket kell használni. Ez tartalmaz poliésztert, faszenet és kókuszrostot is. Bükkfaleveleket is adhatunk hozzá, melyek közvetlenül a virágföldbe juttatják a tápanyagokat. Orchidea számára ideális virágföldet bármelyik virágüzletben vásárolhatnak! 

Általában áttetsző cserépbe szokták ültetni, mivel a gyökereknek fotoszintetizáló szerepük is van. Ennek ellenére ez nem követelmény. A fontos az, hogy az orchidea gyökereinek egy része a föld felett legyen és így fényhez jusson. Amennyiben a gyökerek nem fotoszintetizálnak a növény nem virágzik és a gyökerei elkezdenek rothadni. Ez lassacskán a pusztulását okozná. 

A növényt a virágzás miatt tápozzuk. Ősszel ajánlott kezdeni és folytathatjuk egészen télig. Amikor új virág vagy hajtás jelenik meg, akkor is ajánlott a növényt megtápozni. 

Az orchidea öntözése

Az orchidea nem igényel sok vizet. Általában 10 - 14 naponta egyszer kell öntözni. Lágy és állott vízzel ajánlott öntözni. Amennyiben van rá lehetőségünk, akkor használjunk esővizet. Az öntözés legyen rendszeres, hogy az orchidea földje sose legyen túlságosan eláztatva. 

A nyári hónapokban ajánlott az orchideát vízzel permetezni és langyos vízzel zuhanyozni. Ezt reggel tegyük, hogy a növény estére megszáradjon. 

A növény száraz részeinek eltávolítása

A növény száraz részeinek eltávolítása fontos a megfelelő növekedés érdekében, ráadásul a paraziták megjelenése ellen is védekezhetünk vele. Az elvirágzott virágokat a szárral együtt távolítsuk el. Kb. a felső rész 1/3-t. Amennyiben elszáradt gyökereket is látunk, akkor azokat is nyugodtan levághatjuk. 

Az orchidea átültetése

Az orchideát csak elvétve kell átültetni. Általában akkor ajánlatos, ha a növény hosszabb ideig nem virágzik. 

Az átültetéshez használjunk speciális virágföldet, melyet előkészíthetünk otthon vagy megvásárolhatunk egy kertészetben. Az átültetésre kiválasztott cserép lehet egy kicsivel nagyobb, mint az előző. Vigyázzunk a gyökerekre! Nem szabad őket megsérteni! Az öreg, üreges gyökereket levághatjuk, de soha ne tépjük őket. A legjobb, ha a növényt felkészítjük az átültetésre és előtte sok tápanyaggal és vízzel látjuk el. 

Betegségek, tetvek és a penész

Az orchidea általában a nem megfelelő gondozás miatt pusztul el. Túl sok öntözés, huzat, napfény - ezek mind hatnak a növény egészségére. Ilyenkor gyakran jelennek meg sárga levelek vagy rothadt gyökerek a növényen. Amennyiben ilyen problémákat tapasztalnak, akkor szenteljenek különös figyelmet az orchideának, különben elpusztul. 

Orchidea elsárgult levelekkel

A legjobb, ha rendszeresen ellenőrzik a növényt, de még akkor sem lehet mindig időben észrevenni a betegséget. Paraziták esetén, mint pl. a levéltetve vagy a penész használjanak speciális készítményeket, melyek segítenek megszabadulni a nemkívánt élősködőktől. 

Penész az orchideán

A bíbortetű (cochineal) egy rovar faj, mely az orchideák ellensége. Vegyi készítményekkel szállhatnak szembe vele, de van egy hasznos tippünk is ellene - mártsanak egy rongyot szappanos vízbe és töröljék át vele a leveleket. Ezzel a módszerrel megszabadulhatnak a kellemetlen vendégtől. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 07.08.2020
A cikk értékelése:
(92.6%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigényHogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigény

A tél a szobanövények számára is a pihenés időszakát jelenti. Elég betartani pár szabályt és a szobanövények minden probléma nélkül átvészelik a telet, majd tavasszal visszatér beléjük...

Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?

Ez a szépség Dél-Amerikából származik. Egész évben nevelhető és minden évben szebbé teheti a karácsonyt. Egy kis gondoskodásért cserébe nagyon hálás tud lenni! 

Hogyan gondozzuk az amarilliszt?Hogyan gondozzuk az amarilliszt?

Nálunk az Amaryllis belladonna általában szobanövényként jelenik meg, de nyugodtan ültethető ágyásba is. Hogyan gondozzuk megfelelően? Hogyan ültessük át és szaporítsuk? Tudjanak meg...