Hogyan gondozzuk az amarilliszt?

Az Amaryllis belladonna egy gyönyörű virágú növény, amely az amarilliszfélék családjába tartozik.

Az amarillisz virágzása

Nálunk az Amaryllis belladonna általában szobanövényként jelenik meg, de nyugodtan ültethető ágyásba is. 

A virágföld

Ez a növény az enyhén savas földet kedveli. A cserép aljára szórhatunk folyami homokot. Ezzel óvhatjuk a növény gyökereit és megelőzhetjük a rothadást. 

Hogyan lássunk hozzá?

A virághagymát bármelyik kertészetben megvásárolhatjuk az őszi és téli hónapokban. Otthon tároljuk hűvösebb helyen. Meg kell várni, amít megjelenik a szár csúcsa. Ez után elültethetjük egy előkészített virágcserépbe. 

Az amarillisz hagymája

Amennyiben ágyásba szeretnék ültetni, akkor tartsák észben, hogy ez a növény nem fagyálló, ezért kiültetésekor figyelembe kell venni az időjárást!

Hogyan tápozzuk és öntözzük az amarilliszt?

Főleg a hajtás időszakában fontos, hogy elegendő vízzel lássuk el a növényt. Rendszeresen, naponta vagy kétnaponta ajánlott öntözni, de mindig érdemes ellenőrizni a földjét! Ne legyen eláztatott, de száraz sem! A vegetációs időszakban csökkenthetjük az öntözés gyakoriságát. Csak a hagyma körüli földet öntözzük, ne közvetlenül a hagymát! Meleg időben vízzel permetezhetjük az amarillisz leveleit. 

Főleg a növekedési időszakban kell tápozni. Szobanövények számára megfelelő tápot használhatunk hozzá. Augusztus közepén ajánlott abbahagyni a tápozást, mivel ekkor kezdődik a növény vegetációs időszaka. Szeptemberben elvirágzik, a levelei megsárgulnak, lehullanak és az amarillisz átlép a pihenés időszakába. Helyezzuk egy kb. 10°C hőmérsékletű helyiségbe és öntözzük havonta egyszer. 3 hónap eltelte után térjünk vissza a vegetációs időszak előtti gondozáshoz. Vigyük vissza a helyiségbe, ahol eredetileg el volt helyezve és kezdjük rendszeresen öntözni. 

Átültetés és szaporítás

Nem kell gyakran átültetni. Elég 2 -3 évente. Átültetés előtt válasszunk egy kicsivel nagyobb átmérőjű cserepet, mint a virág hagymája. Szórjunk bele minőségi virágföldet és ültessük el a hagymát úgy, hogy 1/3 része legyen a földfelszín felett. Öntözzük rendszeresen! Elültetés után 2-3 hónappal már virágoznia kellene. 

A növény szaporodása természetes folyamat, amikor a hagyma elválik az anyahagymától. Az első két évben még ajánlott együtt ültetve tartani őket. Elválasztáskor legyenek óvatosak, hogy ne tegyenek kárt a gyökerekben! 

Az amarillisz szaporítás hagymával

Természetesen hajtás vagy magok segítségével is lehet szaporítani a növényt, de ezek hosszabb időt vesznek igénybe és nem mindig végződnek sikeresen. 

A betegségek elkerülik az amarilliszt

Az amarillisz egy szépséges növény és szinte semmilyen betegség nem fenyegeti. Ennek ellenére levelein piros foltok jelenhetnek meg a nem megfelelő gondozás következtében. Amennyiben egy kicsi esély is van a megmetésére, akkor próbálják meg! Távolítsák el a sérült leveleket és gondozzák minél körültekintőbben a növényt! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 05.03.2021
A cikk értékelése:
(90.2%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigényHogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigény

A tél a szobanövények számára is a pihenés időszakát jelenti. Elég betartani pár szabályt és a szobanövények minden probléma nélkül átvészelik a telet, majd tavasszal visszatér beléjük...

Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?

Ez a szépség Dél-Amerikából származik. Egész évben nevelhető és minden évben szebbé teheti a karácsonyt. Egy kis gondoskodásért cserébe nagyon hálás tud lenni! 

Hogyan gondozzuk a tündérrózsát a kerti tóban?Hogyan gondozzuk a tündérrózsát a kerti tóban?

A dekorációs funkció mellett a tündérrózsa praktikus is, mivel oxigénnel látja el a tavat és menedéket nyújt a halak számára. A nem kívánt algától is segít megszabadulni. Hogyan...