Hogyan gondozzuk az áfonyát?

Az áfonya termése tele van vitaminnal, rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, melyek segítenek szervezetünknek a vírusok és baktériumok elleni harcban. 

Az áfonya termése

Egy felnőtt bokor eléri az 1,5 - 2 méteres magasságot, így megfelelő gondozás mellett akár 5 kg termést is leszedhetnek róla. Nagyon sok alfaj létezik, melyek főleg a termés méretében és ízében különböznek. 

Áfonya fajták

  • Chandler -  az összes áfonya fajta közül egyértelműen ennek van a legnagyobb termése. Az USA-ból származik és 1,7 méteresre nő meg. 
  • Aurora - ennek a fajnak a termése érik be a leggyorsabban, bogyói közepes méretűek, szállításuk nagyon egyszerű
  • Bluecrop - termése későn érik. A bogyói nagyok, világoskékek és húsuk puha. 
  • Duke - Termése hamar beérik, világoszöldes, esetleg kék. Nem kell attól tartani, hogy a termést esetleg éretlenül szedték le, hiszen kitűnő ízével mindenkit elvarázsol. 
  • Draper -  Sok termése van. Ez a faj licencióval védett. Termései nagyok, édes-savanyúak.
  • Liberty - Későn termő típus, szintén licencióval védett. Termése közepes méretű, édes-savanyú. 

 

Az áfonya gondozása

A megfelelő hely az áfonya ültetésére egy világos hely, de a félárnyékot is elég jól tűri. Legjobb elkerülni az olyan helyeket, ahol nincs légmozgás. Termesztésük nagy, minimum 40 cm átmérőjű cserepekben is lehetséges. 

A legfontosabb, hogy be legyen biztosítva a megfelelő talaj. Az áfonya kedveli a könnyű, homokos talajt, magas humusz tartalommal, ill. 3,5 - 4,5-ös ph-val. Tehát egy átlagos nálunk található kert, nem éppen neki ideális. 

Ültetés és öntözés

Az ültetésre kijelölt helyre kb. 1:1 arányban tegyünk kerti földet és savanyú földet. Az áfonya gyökereinek sok levegőre van szükségük, ezért ne ültessük túlságosan mélyre. Miután végeztünk az ültetéssel alaposan öntözzük meg a növényt. 

Az öntözést rendszeresen, egyenletesen kellene elvégezni. Amennyiben cserépben neveljül az áfonyát, akkor akár minden nap öntözhetjük. Figyeljünk arra, hogy a föld ne legyen nagyon eláztava. A növénynek a termések növekedésekor és a rügyezés idejében van a legnagyobb vízigénye. 

Az áfonya ültetését a következő videó segítségével is elvégezhetik:

Teleltetés

Az itteni körülmények mellett az áfonya tökéletesen alkalmazkodott a fagyos időszakokhoz is. Annak ellenére, hogy ellenállóak, ajánlott védeni gyökereiket a fagy ellen. Amennyiben a kertben termesztjük az áfonyát, akkor egyszerűen fedjük le gyökereit tőzeggel. A cserépben termesztett áfonyát rakjuk biztonságos helyre, hogy ne érje hó vagy heves eső. 

Metszés - levágott hajtás és az áfonya ára

Az első három évben vágjuk le a gyenge hajtásokat, hogy a növénynek szép és erős koronája keletkezzen. Az áfonyát minden évben meg kell metszeni, mivel a fa rész gyorsan elöregszik. Ez a legjobb módszer az egészséges növekedés támogatására. 

A vegetációs időszak alatt metszük meg a növényt, a tavasz kezdete előtt - február végén, március elején. A hosszú, rügyes hajtásokat vissza kell metszeni akkorára, hogy szép koronát alakítsanak ki. Azokat az ágakat is le kell vágni, melyek láthatóan betegek, szárazak vagy a fagy kárt tett bennük. Arra viszont figyeljenek, hogy egy metszés során nem távolítsák el a növény több mint 1/3-át. 

Levélrügyek az áfonyán

Levélrügyek az áfonyán

A bokron nagyobb, termőrügyeket is találnak majd. Ezekből lesznek a termések. Ezeket sem szabad levágni, hiszen így elveszítenék a termést. 

Termőrügyek az áfonyán

Termőrügyek az áfonyán

A növényen különböző korú ágaknak kellene lennie - egy éves (melyen következő évben lesz termés), két éves, ill. max. három éves (legvastagabb ágak). Az ettől öregebb és elhalt ágakat el kell távolítani - megismerhetik őket onnan, hogy nincsenek rajtuk semmilyen rügyek. Csupasz ágakról van szó, melyek egy éve hoztak termést. 

Az üzletekben viszonylag drágán vásárolhatnak áfonya bogyókat, de egy picit drágábbért már vehetnek egy egész bokrot, mely sok éven át hozza majd a termést. Az áfonyák fajtáit különböző árakon árusítják, de mindenki megtalálhatja a neki legjobban tetszőt. 

Az áfonya betegségei

Az áfonya azok közé a növények közé tartozik, melyet nem támadnak meg az átlagos kártevők. A gombás megbetegedések is elkerülik, kivételt csak a szürkepenész képez. Ritkán kell kémiai anyagokat alkalmazni a növény védelme érdekében, de ha észreveszik a szürkepenészt, akkor ne várjanak sokáig!

Az áfonya rendkívül ellenálló növény és hosszú élettartamának köszönhetően akár 25 évig is élvezhetik termését. Néhány faj akár 50 évig is élhet. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 31.05.2019
A cikk értékelése:
(89.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!

A varjúháj nem csak könnyű gondozásával, de érdekes küllemével is felhívja magára a figyelmet. Éppen ez miatt lett sokak által kedvelt növény.  

Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát? Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát?

Egyáltalán nem bonyolult a gondozása és kellemesebbé teszi napjaikat színes virágaival. A cikkünkben található tanácsoknak hála a szaporítással és a gondozással is könnyen...

A füge ültetése és gondozásaA füge ültetése és gondozása

Fügefát akár az itteni éghajlaton is lehet nevelni. Milyen helyre van szüksége? Milyen gyakorisággal kell öntözni és tápozni? Cikkünkben mindent megtudhatnak, amit a füge neveléséhez...