Hogyan gondozzuk a vitorlavirágot?

A vitorlavirág (Spathiphyllum) azok közé a virágok közé tartozik, melybe sokan beleszeretnek. Amennyiben Önök is érdeklődést mutatnak ez iránt a közkedvelt növény iránt, akkor ez a cikk pont Önöknek való! 

Virágzó vitorlavirág

Amellett, hogy megtudhatnak sok mindent a gondozásáról, egyéb fontos tanácsokkal is ellátjuk Önöket. A vitorlavirágnak több mint 40 fajtája létezik, melyeket otthonunkban is tarthatunk. Ennek ellenére a legtöbb fajta nálunk nem elterjedt. Leginkább Amerika trópusi részein és Délkelet-Ázsiában találkozhatunk velük. 

Hogyan néz ki a vitorlavirág? 

A vitorlavirág a szirmának formájáról kapta nevét, mely egy vitorlára emlékeztet. A növény a 20-30 centiméteres magasságot éri el. A fehér virág még ettől is magasabbra nő. A lakás bármely helyiségébe megfelelő lehet. 

Milyen gyakran öntözzük a vitorlavirágot? 

A nyári hónapok alatt hetente 2x - 3x kell öntözni a növényt, míg télen bőven elég a heti egyszeri alkalom is. Leginkább arra figyeljünk, hogy a föld mindig nedves legyen, sohasem teljesen száraz. A vegetációs időszakban hetente egyszer tápoldatozhatjuk, így támogatjuk a növény vitalitását és a virágzást is segíthetjük! 

A vitorlavirág virágzását stimuláló tápszer

Milyen helyet válasszunk? 

A növénynek elegendő fényre van szüksége, amely segíti a növekedést. Ezért a helyiség olyan pontjára tegyék, ahol ritkán van árnyék. A közvetlen napfénytől viszont óvják! Ha túlságosan sok napfény éri, akkor barna és fekete foltok jelenhetnek meg a leveleken. 

A levelek megfelelő táplálása érdekében használjuk a kertészetekben beszerezhető készítményeket. A levelekre esetleg vizet is használhatunk. A rendszeres spriccelés jót tesz a növénynek. A vizet soha ne a virágra spricceljék, mert árthat neki. 

 

Hogyan ültessük és szaporítsuk? 

Ahogy a vitorlavirág növekszik, megeshet, hogy nem fér már el a cserépben. Ebben az esetben muszáj lesz átültetni. Hogyan csináljuk? Erre a műveletre meg kell találni a megfelelő időpontot - ez a tavasz. Csak megfelelő földre, nagyobb cserépre és pár szabad percre lesz szükségünk. A folyamat egyszerű: a növényt vegyék ki a cserépből (ha a föld túlságosan száraz, akkor előbb öntözzük meg, és várjunk míg kicsit megpuhul), az új cserép aljára szórjanak egy kis új virágföldet, rakják bele a növényt és a megfelelő mennyiségű földet. És már készen is vannak! 

A szaporítás rendkívül egyszerű. Erre szintén a tavasz folyamán kellene időt szakítani. Elég ha gyökérzetet elosztják úgy, hogy minden növénynek teljesen kifejlett gyökér rendszere maradjon. 

A vitorlavirág szaporítása

Ezután a különálló növényeket tegyék külön cserépbe, tegyenek hozzájuk virágföldet, öntözzék meg és keressenek nekik megfelelő helyet.

Betegségek és kártevők 

Ahogy minden növény, a vitorlavirág is szenvedhet különféle betegségektől, sőt, még a kártevők is megtámadhatják. 

Előfordulhat, hogy a vitorlavirág elhullajtja leveleit, vagy végük megbarnul. Ez azt jelzi, hogy túl kevés vagy túl sok vizet kap a növény. 

Barna levélvég a vitorlavirágnál

Mielőtt megöntöznék a virágot, kézzel ellenőrizzék mennyire nedves a földje. Amennyiben még egy kicsit nedves, akkor feleslegesen öntözik. Amennyiben már nagyon száraz, akkor több vizet kellene rá önteni, esetleg gyakrabban kellene öntözni. 

A vitorlavirág nem túl igényes növény, viszont rendkívül érzékeny a nedvességre! Ha nem elég a nedvesség, akkor levelei megbarnulhatnak vagy barna foltok jelenhetnke meg rajtuk. Megesett ez már Önökkel is? Ebben az esetben gyakrabban spricceljék vízzel. 

Ha a vitorlavirágnak egyik napról a másikra lekonyulnak a levelei, akkor még nincs szó semmilyen betegségről. Öntözzék meg és pár órán belül a virág olyan lesz, mint új korában. 

Lekókadt és barna levelek a vitorlavirágon

A vitorlavirág nagy ellenségei a levéltetvek. Ennek fő oka a túláztatott virágföld. Éppen ezért segíthet, ha korlátozzák az öntözést. Ne feletkezzenek meg a levelek rendszeres tisztításáról (szivaccsal vagy ronggyal). 

A vitorlavirággal más problémák nem nagyon szoktak lenni, ezért nem kell a vásárlásnál attól tartani, hogy sok gondjuk lesz majd vele. Ha igénytelen, könnyen gondozható növényt keresnek, akkor ez az ideális választás. 

A vitorlavirág zöld levelei 

A vitorlavirágjának zöld a virágzata? Ez sokszor megesik ennél a növénynél, de nem kell félni, ez nem jelent semmi rosszat! 

A vitorlavirág zöld virága

Ha a vitorlavirág virágzik, az azt bizonyítja, hogy minden rendben van vele. Néha megesik, hogy a virágok zöldek lesznek. Ezeket nem kell eltávolítani, általában ez egy jelzés, hogy a virágzásnak lassan vége. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 16.05.2019
A cikk értékelése:
(88%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Petúnia - gondozás, átültetés, öntözés és szaporítás Petúnia - gondozás, átültetés, öntözés és szaporítás

Hogyan gondozzuk az orgonát? Hogyan gondozzuk az orgonát?

Ezt a kedvelt növényt sok kertben, de a köztereken is megtalálhatjuk. Hogyan gondozzuk az orgonát? Milyen gyakran kell metszeni? Minden fontos információt az orgonát illetően...

Aszparágusz - gondozás, öntözés, tápozás és szaporításAszparágusz - gondozás, öntözés, tápozás és szaporítás