Hogyan gondozzuk a tulipánokat a kertben vagy a virágcserépben?

A világon több, mint 100 - 150 fajta tulipán létezik, amelyek főleg formában, színben és magasságban térnek el. Kínából erednek, de ma már az egész világon népszerűek. Napjainkban a legtöbb tulipánt Hollandia termeszti - a világ tulilpánjainak 43%-át! A tulipánok gondozása nem bonyolult, ezért akármelyik kezdő kertész megbirkózik a feladattal. 

Mikor ültessük el a tulipánt?

A tulipán kiültetésére a szeptember vége és október közepe közti időszak a legmegfelelőbb. A tulipán hagymákat bármelyik kertészetben vagy helyi piacon megvásárolhatják, ha van rá lehetőségük. Nagy, penész nélküli hagymákat válasszanak, amelyekből szép virágok nőnek majd ki! A kiültetést a következőképpen kell elvégezni: válasszák ki az ágyás helyét és ássanak ki egy megfelelően mély gödröt. Kb. 20-30 cm mélyet. A hagymákat legalább 8-15 cm mélyre és egymástól 10-20 cm-re ültessék! A tulipánok számára kiválasztott hely legyen napos. A kiültetéstől számított kb. 12. nap után már gyökeret is ereszt a tulipán. 

piros tulipánok a kertben

Virágföld, trágyázás és öntözés

A tulipánok számára az agyagos, homokos, vízáteresztő és magas humusz tartalmú föld a legmegfelelőbb. Az bebiztosítja számukra a növekedéshez szükséges összes tápanyagot. Nem megfelelő a homokos, átáztatott föld, amelyben a tulipán hamar elpusztulhat. 

Kiültetés előtt speciális trágya használata is ajánlott, amelyet a kertészetben a hagymákkal együtt megvásárolhatnak. Ez a trágya kifejezetten hagymás virágokhoz van kifejlesztve. Kiültetés után már nem kell trágyázni, max. a vegetációs időszakban. 

Fontos, hogy a föld folyamatosan nedves legyen! Ez miatt rendszeresen ajánlott öntözni, hogy a növény elegendő vízhez tudjon jutni. 

A tulipánok szaporítása

Elvirágzás után következik a szaporodás időszaka. A következőképpen kell eljárni: húzzák ki a hagymákat a földből, takarítsák le őket és rakják egy meleg helyre (ideálisan 20°C legyen). Ennél többet nem is kell tenni, hiszen a tulipánok természetes módon szaporodnak. Az új hagymák saját maguktól leválnak az anyahagymától. 

tulipánok gondozása

Mire ügyeljünk?

A hagymás növények kiültetésekor nagyon fontos, hogy: 

  1. egyforma típusú hagymákat csak 6 év eltetével lehet ugyanarra a helyre ültetni. 
  2. a tulipánokat nem lehet a nárciszokkal azonos helyre ültetni.

További hasznos tanácsok:

-         Elvirágzás után vágják le a szárat, hogy a magok termelése ne vegyen el túl sok energiát a növénytől.

-         A hagymákat már csak akkor vegyék ki a földből, amikor a levelek elkezdenek sárgulni. 

-         Elrakás előtt hagyják megszáradni a hagymákat, ellenőrizzék, hogy nem penészesek-e és csak utána rakják el őket pihenni.

-         Ne tárolják a hagymákat műanyag zacskóban, mert az nem levegőzik megfelelően.

Tulipánok gondozása virágcserépben vagy kertben

 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 04.08.2021
A cikk értékelése:
(91.2%)

További cikkek a kategóriában:

A bazsarózsa gondozásaA bazsarózsa gondozása

A muskátli téliesítése - tartsák magukat a bevált tippekhez és trükkökhöz!A muskátli téliesítése - tartsák magukat a bevált tippekhez és trükkökhöz!

A muskátli nem igényel nagymértékű gondozást, de mivel érzékeny a hidegre, ezért fontos, hogy megfelelően téliesítve legyen a hűvösebb hónapokban. 

Hogyan termesszünk egrest? Hogyan termesszünk egrest?

Az egres vagy köszméte rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A boltok polcain csak ritkán találkozhatunk vele, éppen ezért nagyon sokan otthon termesztik! Hogyan kell...