Hogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigény

Tavasszal, nyáron és ősszel a szobanövények tele vannak élettel: virágzanak, növekednek, színes virágokkal díszítik otthonunkat, de télen ők is megpihennek. Elveszítik friss kinézetüket, leveleik megsárgulnak, elszáradnak és a növények fáradtnak tűnnek. 

Cserepes növény télen

Elég betartani pár szabályt és a szobanövények minden gond nélkül átvészelik a telet, majd tavasszal visszatér beléjük az élet! 

Vigyázat a hőmérséklet-változással!

A szobanövényeik egész évben az ablakpárkányon érzik jól magukat, ahol rengeteg természetes fényhez jutnak? Télen azonban más a helyzet! Az ablaküveg sokkal hidegebb, ami nem felel meg azoknak a növényeknek, amelyek az állandó hőmérsékletet kedvelik. A hajnali fagy vagy a gyakori szellőztetés és huzat is kárt tehet bennük. A radiátorból áradó meleg sem tesz nekik jót, hiszen hamar kiszárítja a növényeket. A hasonló hirtelen hőmérséklet-változások a szobanövények pusztulásához vezethetnek! 

Nem minden szobanövény viseli jól a helyváltozást, ráadásul soknak rengeteg természetes fényre van szüksége. Próbáljanak meg az ablak közelében elhelyezni egy asztalt, padot vagy polcot, amelyen a növények elég fényhez juthatnak, de nem fog bennük kárt tenni a radiátorból áradó hő. 

Bonsai egy cserépben az asztalon

Ha erre nincs lehetőségük, akkor igyekezzenek úgy elhelyezni a növényeket, hogy ne érjenek a hideg üveghez. A radiátort ne üzemeltessék maximumon és a növények védelmére alkalmazzanak egy egyszerű trükköt. Mosás után rakjanak pár nedves ruhadarabot a radiátorra. Az elpárolgó víz párásabbá teszi a levegőt, ami védi a növényeket a felesleges kiszáradástól. 

Elegendő természetes fény

A kevés nappali fény nagy problémát jelent a szobanövények számára. A természetes napfényt sajnos a lámpa nem tudja helyettesíteni. Ügyeljenek arra, hogy a közvetlen napsütéses helyről ne tegyék át a növényt egy sötét sarokba! Az biztosan megviselné! 

Kaktuszok a téli időszakban

Napközben húzzák fel a redőnyöket, húzzák ki a függönyöket és a növények érdekében a tél kezdete előtt mossák meg az ablakokat! Az a kevés extra fény is sokat jelent a szobanövények számára. 

A tél a pihenés időszaka

Télen pihen a természet. Ez a szobanövényekre is vonatkozik. Télen ne ültessék őket át, nem próbálkozzana szaporítással és ne vigyék túlzásba az öntözést sem! Éppen ellenkezőleg! A téli időszakban kevesebb víz is elegendő és ajánlott egy helyben hagyni a növényeket. 

Gondozásukhoz három fontos dolgora lesz szükség: olló, vízpermetező, portörlő rongy. Rögtön a tél elején metszék meg a szobanövényeket! Érdemes őket ebben az állapotban tartani tavaszig. Egyes növények friss hajtásokat növesztenek a fény felé, de azok csak feleslegesen legyengítik. 

Vízpermetező szobanövényekre

A másik fontos eszköz a vízpermetező. A fűtési időszakban a száraz leveleket nem kerülhetik el máshogy, minthogy a vízpermetezővel lefújják a növény leveleit mindig, amikor azoknak szüksége lesz rá. 

Harmadikként a portörlő rongyot szeretnénk megemlíteni. Ezzel segíthetünk a leveleknek, hogy frissek és szép zöldek maradjanak. A por nem tesz jót a növényeknek, ezért a karácsonyi nagytakarításkor velük is ajánlott foglalkozni. 

A por eltávolítása a szobanövényekről

Virágok januárban?

Amennyiben a virágoktól és kellemes illatoktól a hideg időszakban sem szeretnének megválni, akkor olyan szobanövényeket válasszanak, amelyek időszaka éppen akkor kezdődik! Élénk színeivel és lágy szirmaival sokaknak örömet szerezhet a havasszépe, a ciklámen, az afrikaiibolya, a korallvirág, a begónia vagy a közkedvelt karácsonyi rózsa. 

Virágzó ciklámen a lakásban

Örülnénk, ha velünk is megosztanák tapasztalataikat és bevált trükkjeiket, melyek másoknak is segíthetnek a szobanövények gondozásában!

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 07.04.2021
A cikk értékelése:
(91%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?

Ez a szépség Dél-Amerikából származik. Egész évben nevelhető és minden évben szebbé teheti a karácsonyt. Egy kis gondoskodásért cserébe nagyon hálás tud lenni! 

Hogyan gondozzuk az amarilliszt?Hogyan gondozzuk az amarilliszt?

Nálunk az Amaryllis belladonna általában szobanövényként jelenik meg, de nyugodtan ültethető ágyásba is. Hogyan gondozzuk megfelelően? Hogyan ültessük át és szaporítsuk? Tudjanak meg...

Hogyan gondozzuk a tündérrózsát a kerti tóban?Hogyan gondozzuk a tündérrózsát a kerti tóban?

A dekorációs funkció mellett a tündérrózsa praktikus is, mivel oxigénnel látja el a tavat és menedéket nyújt a halak számára. A nem kívánt algától is segít megszabadulni. Hogyan...