Hogyan gondozzuk a szerencsebambuszt?

Ez a növény a nyugat-afrikai trópusi őserdőkből, ill. Délkelet-Ázsiából származik. Igazság szerint azonban a szerencsebambusz, lucky bamboo vagy más néven fehérszélű sárkányfa nem igazi bambusz!

A pálmák közé tartozik, ami a külsejéből is látszik. Gondozása egyáltalán nem nehéz, ezért bárki játszva megbirkózhat vele. Több kultúrában éppen ez a pálma a szerencse, a bátorság és a barátság jelképe. 

Tartásának két módja

A szerencsebambusz tartásánál két lehetőségük is van. Vagy klasszikus földbe teszik, vagy pedig vízbe. Amennyiben az első lehetőség mellett döntenek, akkor köveket is helyezzenek el a virágföldben. Azok egy helyben tartják a növényt, stabilitást biztosítanak számára és jobb körülményei lesznek a fejlődéshez. Legalább a gyökerekig öntsenek hozzá vizet!

A földben történő nevelésnek megvannak az előnyei és a hátrányai is! Nem olyan stílusos, viszont hosszabb életű így a növény. Olyan földbe ültessék a bambuszt, amely homokot, tőzeget és agyagot tartalmaz.  

Öntözés és tápozás

Virágföldben

Amennyiben a virágföld mellett dontenek, akkor lágy, állott vízzel öntözzék. Annyira kell megöntözni, hogy a föld kicsit legyen nedves, ne legyen teljesen eláztatva. Dolgunkat nagyban megkönnyíti, ha a felesleges víznek van hová elfolynia. A homok, agyag és tőzeg keveréke meggátolja, hogy túl nedves környezetben legyen a növény.

Vízben

A növényt tegyék vízbe, amely legalább a bambusz gyökereit fedje el! Ajánlott legalább hetente egyszer kicserélni a vizet, ill. az edény tisztántartásáról sem szabad megfeletkezni! Legalább havonta egyszer a kövekkel együtt tisztítsák meg, a hajtásokat pedig öblítsék le. Amennyiben a növényt hűvösebb helyen tartják, akkor kevesebb öntözést igényel. 

Szerencsebambusz tartása vízben

A bambusz esetében a tápozás nem szükségszerű. Amennyiben mégis belekezdenek, akkor tartsák észben, hogy nem szabad túlzásba esni, hiszen akkor árthatnak a növénynek. Használjanak tápoldatot, amely nem tartalmaz meszet. Tavasztól őszig ajánlott a tápozás kb. kéthetente egyszer. 

Elhelyzés

A szerencsebambuszt 18 - 32°C között ajánlott tartani. Tegyék világos, fényes helyre. Sem az árnyék, sem a közvetlen napfény nem tesz neki jót! Mivel a trópusi esőerdőkből származik, ezért kedveli a nedvességet is. Figyeljenek arra, hogy ha nedves, hűvös helyre teszik, akkor a növény fokozatosan elpusztul! 

Metszés és elrendezés

Amennyiben a bambusz levelei elsárgulnak, nyugodtan vágják le őket! Fertőtlenített ollóval végezzék el ezt a feladatot. Amennyiben nagyobb kárt szenvedett a növény, akkor levághatják az egész hajtást. Kisebb sérülések esetében a levelek és részek eltávolítására koncentráljanak. 

Metszésre váró szerencsebambusz

A szerencsebambusz elrendezésének csak a fantáziájuk szabhat határt. Fiatal bambusszal kell dolgozniuk, hiszen annak hajtásai még hajlékonyak és könnyen formázhatóak. 

Elhajló hajtások

Egy egyszerű trükk, melynek segítségével elérhetjük, hogy a bambusz tökéletesen fog csavarodni. Egy doboz egyik felén csináljanak nyílást, tegyék rá a növényre és fordítsák a fény felé. Időnként fordítsanak a bambuszon, de legyenek türelemmel! Ez eredmény nem látható rögtön! 

Egy másik trükk, ha egy drót segítségével több bambusz hajtást egymáshoz erősítenek. A hajtások összefonódnak és szép díszítőelemet alkotnak!

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 12.02.2020
A cikk értékelése:
(86.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Jácint - hogyan gondozzuk cserépben az elvirágzás után is? Szaporítása egyszerű. Jácint - hogyan gondozzuk cserépben az elvirágzás után is? Szaporítása egyszerű.

Mérgező szobanövények. Vigyázat az anyósnyelvvel! Mérgező szobanövények. Vigyázat az anyósnyelvvel!

Olyan növényeket mutatunk be cikkünkben, melyek valószínűleg az Önök lakásában is megtalálhatóak és mérgező hatásukról sejtelmük sincs! Mely szobanövényekre kell odafigyelni? 

Hogyan gondozzuk a hölgypáfrányt? Hogyan gondozzuk a hölgypáfrányt?

Egy kis egzotikumra vágynak a kertben? Ültessenek hölgypáfrányt! Tippjeinknek köszönhetően gondozása is egyszerű lesz!