Hogyan gondozzuk a szerencsebambuszt?

Ez a növény a nyugat-afrikai trópusi őserdőkből, ill. Délkelet-Ázsiából származik. Igazság szerint azonban a szerencsebambusz, lucky bamboo vagy más néven fehérszélű sárkányfa nem igazi bambusz!

A pálmák közé tartozik, ami a külsejéből is látszik. Gondozása egyáltalán nem nehéz, ezért bárki játszva megbirkózhat vele. Több kultúrában éppen ez a pálma a szerencse, a bátorság és a barátság jelképe. 

Tartásának két módja

A szerencsebambusz tartásánál két lehetőségük is van. Vagy klasszikus földbe teszik, vagy pedig vízbe. Amennyiben az első lehetőség mellett döntenek, akkor köveket is helyezzenek el a virágföldben. Azok egy helyben tartják a növényt, stabilitást biztosítanak számára és jobb körülményei lesznek a fejlődéshez. Legalább a gyökerekig öntsenek hozzá vizet!

A földben történő nevelésnek megvannak az előnyei és a hátrányai is! Nem olyan stílusos, viszont hosszabb életű így a növény. Olyan földbe ültessék a bambuszt, amely homokot, tőzeget és agyagot tartalmaz.  

Öntözés és tápozás

Virágföldben

Amennyiben a virágföld mellett dontenek, akkor lágy, állott vízzel öntözzék. Annyira kell megöntözni, hogy a föld kicsit legyen nedves, ne legyen teljesen eláztatva. Dolgunkat nagyban megkönnyíti, ha a felesleges víznek van hová elfolynia. A homok, agyag és tőzeg keveréke meggátolja, hogy túl nedves környezetben legyen a növény.

Vízben

A növényt tegyék vízbe, amely legalább a bambusz gyökereit fedje el! Ajánlott legalább hetente egyszer kicserélni a vizet, ill. az edény tisztántartásáról sem szabad megfeletkezni! Legalább havonta egyszer a kövekkel együtt tisztítsák meg, a hajtásokat pedig öblítsék le. Amennyiben a növényt hűvösebb helyen tartják, akkor kevesebb öntözést igényel. 

Szerencsebambusz tartása vízben

A bambusz esetében a tápozás nem szükségszerű. Amennyiben mégis belekezdenek, akkor tartsák észben, hogy nem szabad túlzásba esni, hiszen akkor árthatnak a növénynek. Használjanak tápoldatot, amely nem tartalmaz meszet. Tavasztól őszig ajánlott a tápozás kb. kéthetente egyszer. 

Elhelyzés

A szerencsebambuszt 18 - 32°C között ajánlott tartani. Tegyék világos, fényes helyre. Sem az árnyék, sem a közvetlen napfény nem tesz neki jót! Mivel a trópusi esőerdőkből származik, ezért kedveli a nedvességet is. Figyeljenek arra, hogy ha nedves, hűvös helyre teszik, akkor a növény fokozatosan elpusztul! 

Metszés és elrendezés

Amennyiben a bambusz levelei elsárgulnak, nyugodtan vágják le őket! Fertőtlenített ollóval végezzék el ezt a feladatot. Amennyiben nagyobb kárt szenvedett a növény, akkor levághatják az egész hajtást. Kisebb sérülések esetében a levelek és részek eltávolítására koncentráljanak. 

Metszésre váró szerencsebambusz

A szerencsebambusz elrendezésének csak a fantáziájuk szabhat határt. Fiatal bambusszal kell dolgozniuk, hiszen annak hajtásai még hajlékonyak és könnyen formázhatóak. 

Elhajló hajtások

Egy egyszerű trükk, melynek segítségével elérhetjük, hogy a bambusz tökéletesen fog csavarodni. Egy doboz egyik felén csináljanak nyílást, tegyék rá a növényre és fordítsák a fény felé. Időnként fordítsanak a bambuszon, de legyenek türelemmel! Ez eredmény nem látható rögtön! 

Egy másik trükk, ha egy drót segítségével több bambusz hajtást egymáshoz erősítenek. A hajtások összefonódnak és szép díszítőelemet alkotnak!

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 12.02.2020
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(87%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan kell gondoskodni a begóniáról? - gondozás, öntözés, szaporításHogyan kell gondoskodni a begóniáról? - gondozás, öntözés, szaporítás

Az ilyen virágok gondozása egyáltalán nem nehéz, ezért még teljesen kezdők számára is megfelelő. Ne féljen beszerezni néhány magot, hogy tavasszal elkezdhesse a növény gondozását. Ebben...

Fehér penész a virágcserépben - mi okozza és hogyan lehet megszabadulni tőleFehér penész a virágcserépben - mi okozza és hogyan lehet megszabadulni tőle

A fehér penész nemcsak a cserépben a virágföldön, hanem a virágokon is megtelepedhet, ahol már fekete színű. Amint ezt észreveszi, azonnal el kell kezdenie a probléma kezelését! Mai...

Mi riasztja a katicabogarakat? Öreganyáink tanácsai, amelyek biztos segítenekMi riasztja a katicabogarakat? Öreganyáink tanácsai, amelyek biztos segítenek

Ez az aranyos kis fekete pöttyös, piros bogár azonban valószínűleg egy keleti katicabogárnak "köszönhetően" veszélyeztetett.