Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?

A mikulásvirágra sokan karácsonyi díszként tekintenek, amelytől az ünnepek után egyszerűen elbúcsúznak.

Piros mikulásvirág

Ez a szépség Dél-Amerikából származik. Egész évben nevelhető és minden évben szebbé teheti a karácsonyt. Egy kis gondoskodásért cserébe nagyon hálás tud lenni! 

Latin néven Euphorbia pulcherrima

A mikulásvirág latin neve Euphorbia pulcherrima. Nálunk a karácsonyi ünnepekkel szövődik össze. Ára kb. 2800 - 5300 Ft, tehát mindenki számára elérhető. A legelterjedtebb a zöld-piros változat, de a nemesítésnek köszönhetően sok színben kapható a sárgától egészen a liláig. E miatt könnyen össze lehet hangolni a beltér stílusával vagy a karácsonyi díszítéssel. 

Fehér-sárga mikulásvirág

A mikulásvirág gondozását még az előtt kell elkezdeni, hogy hazahoznánk a növényt. Csak azt a növényt vásárolják meg, amelynek nincs eláztatva a földje, nem ráncosak és szárazak a levelei. Haza újságpapírba csomagolva vigyék, mivel nem tesz neki jót a hirtelen hőmérsékletváltozás. Leginkább a 15 - 22°C-ot kedveli. Minél stabilabb a hőmérséklet, annál jobban fogja magát érezni a mikulásvirág. 

Hogyan öntözzük? Elég a visszafogott öntözés

A mikulásvirág gondozása egyáltalán nem bonyolult. Tegyék egy asztalra, világos helyre, de kerüljék a túlságosan nagy meleget! Semmiképp ne tegyék a radiátor mellé! A dohányfüstös helyiségekben sem érzi jól magát. Tartsák nedvesen a virágföldet! Hetente kétszer vagy háromszor ajánlott öntözni, de ne hagyják, hogy vízben álljon a növény, mivel az a gyökerek károsodásához és a növény pusztulásához vezethet. 

Ne dobják ki elvirágzás után!

Márciusban vagy áprilisban a mikulásvirág lassan búcsút mond szépségének. Hagyják lepotyogni a színes és a zöld leveleket is. Ebben az időszakban vissza kell metszeni az ágakat. Ne hagyják 1 cm-nél hosszabbra és hagyják abba az öntözést. Tegyék egy száraz, meleg helyre. 

Egy hónap után a növény elkezd újra hajtani. Ilyenkor elkezdhetik újra öntözni és esetleg tápozni is. Tegyék át egy félárnyékos helyre és akár át is ültethetik egy nagyobb cserépbe. A virágföldet tartsák nedvesen! Szeptember végén 10 - 14 órán át sötétben kell lennie, ezért ajánlott letakarni egy vödörrel vagy dobozzal. Ha betartják ezeket a szabályokat, akkor kb. három hét után megjelennek az első színes levelek. A mikulásvirág már készen is áll a következő karácsonyra. 

Mérgező a mikulásvirág?

A válasz, hogy a mikulásvirág megérintése semmi veszélyt nem jelent. Arra a fehér folyadékra kell figyelni, amelyet a növény sérüléskor, metszéskor bocsát ki. Ez a tejszerű folyadék mérgező, ezért el kell kerülni, hogy a bőrre vagy a szembe kerüljön. Metszéskor érdemes kesztyűt viselni. Figyeljenek arra is, hogy a mikulásvirághoz ne férjenek hozzá a kisgyerekek. 

A mikulásvirág szaporítása

A mikulásvirág szaporítása nagyon egyszerű. Amikor a növény megilled és elkezd nőni, akkor kb. öt hajtást kell meghagyni rajta. A fennmaradó hajtásokat fel lehet használni szaporításhoz. Ehhez legmegfelelőbbek a maximum 10 cm hosszú, három levéllel rendelkező hajtások. 

A növényből szivárgó fehér folyadékot töröljék le és áztassák be a hajtást növekedés serkentőbe. Ültessék el homok és tőzeg keverékébe és pár hét múlva már élettelteli lesz a növény. Akár karácsonyi ajándékként is adható. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 19.03.2021
A cikk értékelése:
(89%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan szabaduljunk meg a levéltetvektől? Segíthet a permet vagy a katicabogarakHogyan szabaduljunk meg a levéltetvektől? Segíthet a permet vagy a katicabogarak

A tetvek apró és ártalmatlannak tűnő élőlények, amelyek mérete ritkán haladja meg a fél centimétert. A valóságban azonban az egyik legelterjedtebb rovarfajnak számítanak, amelyek a...

A bazsarózsa gondozásaA bazsarózsa gondozása

A muskátli téliesítése - tartsák magukat a bevált tippekhez és trükkökhöz!A muskátli téliesítése - tartsák magukat a bevált tippekhez és trükkökhöz!

A muskátli nem igényel nagymértékű gondozást, de mivel érzékeny a hidegre, ezért fontos, hogy megfelelően téliesítve legyen a hűvösebb hónapokban.