Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?

A mikulásvirágra sokan karácsonyi díszként tekintenek, amelytől az ünnepek után egyszerűen elbúcsúznak.

Piros mikulásvirág

Ez a szépség Dél-Amerikából származik. Egész évben nevelhető és minden évben szebbé teheti a karácsonyt. Egy kis gondoskodásért cserébe nagyon hálás tud lenni! 

Latin néven Euphorbia pulcherrima

A mikulásvirág latin neve Euphorbia pulcherrima. Nálunk a karácsonyi ünnepekkel szövődik össze. Ára kb. 2800 - 5300 Ft, tehát mindenki számára elérhető. A legelterjedtebb a zöld-piros változat, de a nemesítésnek köszönhetően sok színben kapható a sárgától egészen a liláig. E miatt könnyen össze lehet hangolni a beltér stílusával vagy a karácsonyi díszítéssel. 

Fehér-sárga mikulásvirág

A mikulásvirág gondozását még az előtt kell elkezdeni, hogy hazahoznánk a növényt. Csak azt a növényt vásárolják meg, amelynek nincs eláztatva a földje, nem ráncosak és szárazak a levelei. Haza újságpapírba csomagolva vigyék, mivel nem tesz neki jót a hirtelen hőmérsékletváltozás. Leginkább a 15 - 22°C-ot kedveli. Minél stabilabb a hőmérséklet, annál jobban fogja magát érezni a mikulásvirág. 

Hogyan öntözzük? Elég a visszafogott öntözés

A mikulásvirág gondozása egyáltalán nem bonyolult. Tegyék egy asztalra, világos helyre, de kerüljék a túlságosan nagy meleget! Semmiképp ne tegyék a radiátor mellé! A dohányfüstös helyiségekben sem érzi jól magát. Tartsák nedvesen a virágföldet! Hetente kétszer vagy háromszor ajánlott öntözni, de ne hagyják, hogy vízben álljon a növény, mivel az a gyökerek károsodásához és a növény pusztulásához vezethet. 

Ne dobják ki elvirágzás után!

Márciusban vagy áprilisban a mikulásvirág lassan búcsút mond szépségének. Hagyják lepotyogni a színes és a zöld leveleket is. Ebben az időszakban vissza kell metszeni az ágakat. Ne hagyják 1 cm-nél hosszabbra és hagyják abba az öntözést. Tegyék egy száraz, meleg helyre. 

Egy hónap után a növény elkezd újra hajtani. Ilyenkor elkezdhetik újra öntözni és esetleg tápozni is. Tegyék át egy félárnyékos helyre és akár át is ültethetik egy nagyobb cserépbe. A virágföldet tartsák nedvesen! Szeptember végén 10 - 14 órán át sötétben kell lennie, ezért ajánlott letakarni egy vödörrel vagy dobozzal. Ha betartják ezeket a szabályokat, akkor kb. három hét után megjelennek az első színes levelek. A mikulásvirág már készen is áll a következő karácsonyra. 

Mérgező a mikulásvirág?

A válasz, hogy a mikulásvirág megérintése semmi veszélyt nem jelent. Arra a fehér folyadékra kell figyelni, amelyet a növény sérüléskor, metszéskor bocsát ki. Ez a tejszerű folyadék mérgező, ezért el kell kerülni, hogy a bőrre vagy a szembe kerüljön. Metszéskor érdemes kesztyűt viselni. Figyeljenek arra is, hogy a mikulásvirághoz ne férjenek hozzá a kisgyerekek. 

A mikulásvirág szaporítása

A mikulásvirág szaporítása nagyon egyszerű. Amikor a növény megilled és elkezd nőni, akkor kb. öt hajtást kell meghagyni rajta. A fennmaradó hajtásokat fel lehet használni szaporításhoz. Ehhez legmegfelelőbbek a maximum 10 cm hosszú, három levéllel rendelkező hajtások. 

A növényből szivárgó fehér folyadékot töröljék le és áztassák be a hajtást növekedés serkentőbe. Ültessék el homok és tőzeg keverékébe és pár hét múlva már élettelteli lesz a növény. Akár karácsonyi ajándékként is adható. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 19.03.2021
A cikk értékelése:
(89.4%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigényHogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigény

A tél a szobanövények számára is a pihenés időszakát jelenti. Elég betartani pár szabályt és a szobanövények minden probléma nélkül átvészelik a telet, majd tavasszal visszatér beléjük...

Hogyan gondozzuk az amarilliszt?Hogyan gondozzuk az amarilliszt?

Nálunk az Amaryllis belladonna általában szobanövényként jelenik meg, de nyugodtan ültethető ágyásba is. Hogyan gondozzuk megfelelően? Hogyan ültessük át és szaporítsuk? Tudjanak meg...

Hogyan gondozzuk a tündérrózsát a kerti tóban?Hogyan gondozzuk a tündérrózsát a kerti tóban?

A dekorációs funkció mellett a tündérrózsa praktikus is, mivel oxigénnel látja el a tavat és menedéket nyújt a halak számára. A nem kívánt algától is segít megszabadulni. Hogyan...