Hogyan gondozzuk a hölgypáfrányt?

A hölgypáfrány Dél-Amerika trópusi tájairól származik. Kinézete feltűnő, szerteágazó zöld levelekkel rendelkezik és akár az egy méteres magasságot is eléri. 

Az erdei pajzsika levele

Környékünkön a szobapáfrány és az erdei pajzsika a legelterjedtebb. Amellett, hogy nagyon esztétikus hatást kelt a természetre is jó hatással van és a légzőrendszerünknek is jót tesz. 

Megfelelő körülmények

A páfrány leginkább a meleg (18 – 25° C) és nedves környezetet kedveli. Amennyiben egy meleg helyiségbe teszik, akkor valószínűleg el fog pusztulni. A félárnyékot, árnyékot kedveli. A közvetlen napfényt nem tűri, mivel az megégetné leveleit. Számára azok a körülmények a legideálisabbak, melyek mellett más növény elpusztulna. 

Öntözés + páratartalom

Érzékenyek a kemény vízre, ezért lágy, állott vízzel vagy esővízzel ajánlott öntözni. Amennyiben egy olyan helyiségben tartják, ahol a hőmérséklet meghaladja a 17°C-t, akkor figyelni kell az elegendő öntözésre is. Győződjenek meg róla, hogy a gyökerek egyenletesen nedvesek legyenek. A legjobb, ha olyan virágcserépbe teszik, melynek alján lyukak vannak, így a felesleges víz elfolyhat. A tálban lévő vizet öntsék ki, majd újból öntsenek egy kis vizet a növényre. 17°C-nál alacsonyabb hőmérskleten csökkentsék a víz mennyiségét. Először hagyják kiszáradni a földet, csak az után öntözzék meg.  10°C-nál alacsonyabb hőmérsékletű helyiségben a páfrányt pihenni tesszük, ezért csak minimális öntözést igényel.  

A nedvesség nagyon közel áll a páfrányhoz. Törekedjenek arra, hogy ideális trópusi körülményeket teremtsenek a páfránynak. Spricceljék le langyos vízzel. A huzatot azonban kerüljék, mivel az nem tesz jót a növénynek. Az elhelyezésnél ezért fontos figyelni arra, hogy a páfrány védett helyen legyen. 

Föld és tápozás

A páfrány földjének áteresztőnek kell lennie, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl száraz és homokos. Ideális a humusz, enyhén savanyú, porhanyós talaj. Kiültetés vagy átültetés során rakjunk a páfrány köré fakérget. Az megtartja a nedvességet és meggátolja a gaz növekedését. 

A nyári hónapokban organikus, meszet nem tartalmazó tápoldattal gondozhatjuk a páfrányt. Tápozzák kéthetente egyszer. 

A páfrány szaporítása

A növény szaporítása egyáltalán nem bonyolult. Akár spórák segítségével is szaporítható. Készítsék neki elő a földet, öntözzék megfelelően és gyönyörű, burjánzó növénnyel hálálja majd meg, ami szebbé teszi a kertet. 

A páfrány szaporítása spórákkal

Tartásának előnyei

  • kevésbé világos helyen is tartható
  • eléggé nedves helyiségben is megél
  • az ideiglenes szárazságot sem bánja
  • szinte semmilyen betegségben sem szenved

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 14.02.2020
A cikk értékelése:
(92.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A gyümölcsfák oltása, szemzése és keresztezéseA gyümölcsfák oltása, szemzése és keresztezése

Hogyan gondozzuk, ültessük át és szaporítsuk a könnyezőpálmát? Hogyan gondozzuk, ültessük át és szaporítsuk a könnyezőpálmát?

Ezeket a gyönyörű szobanövényeket egyszerű gondozni, ezért a laikusok is nyugodtan belevághatnak. Hogyan kell gondoskodni róla? Milyen gyakran öntözzük? Minden fontosat megtudhatnak...

Azálea - gondozás, metszés, szaporítás, levélhullásAzálea - gondozás, metszés, szaporítás, levélhullás