Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát?

A fokföldi ibolya (Sauntpaulia) elég igénytelen szobanövény. Színes virágaival tűnik ki, amelyek a lilátók kezdve, a hófehéren át bármilyen színűek lehetnek, de ezen színek kombinációjával is találkozhatunk. 

Rózsaszín fokföldi ibolya

Hangsúlyos, húsos levelei vannak, amelyeknek a díszítő funkción kívül ökológiai funkciójuk is van- kiszűrik a port a levegőből. A fokföldi ibolya 7 - 15 cm-esre nő meg, de az átmérője sokkal nagyobb is lehet. Gondozását bármelyik kezdőre rá lehet bízni. 

Elhelyezés és hőmérséklet

Az ibolya szereti a sok fényt, ezért előnyös, ha világos vagy félárnyékos helyre tesszük. Kerüljék a közvetlen napsütést, mivel az kárt tehet a növényben - pl. lehullhatnak a levelei. Az sem árt neki, ha időnként megfordítjuk. A nap felé növekedik, így forgatásával egyenletes növekedést biztosítunk számára. A helyiség hőmérsékletének, melyben a növényt elhelyezzük nem szabadna 15 °C alá csökkennie. A növekedéséhez ideális a 20 - 23 °C. Az ibolyát ne tegyük huzatba, mivel az nagy kárt tehetne benne.  

Öntözés

Két féle módon öntözhetjük - alulról vagy felülről. Mindkét módszernek van rizikófaktora. Az első módszer esetében nagyon elővigyázatosnak kell lennünk, hogy a víz ne jusson a növény közepéhez és ne vezessen rothadáshoz. A második esetében ügyelnünk kell arra, hogy ne öntözzük túl az ibolyát. Amennyiben a második módszer mellett döntünk, akkor havonta legalább egyszer felülről is meg kell öntöznünk a virágot, hogy átmossuk a fent lévő földet is. 

Hetente 1 - 2x öntözzük langyos, állott vagy felforralt vízzel. 

Virágföld és tápozás

Mivel a fokföldi ibolyák gyökerei viszonylag lágyak, ezért a lazább, levegős talajt kedveli. A legjobb a tőzeg, homok vagy citrusféléknek való virágföld. A tápozáshoz speciális tápoldatot használjunk fokföldi ibolyákra. Ezt bármelyik kertészetben vásárolhatunk kb. 900 forintért. Tápozzuk rendszeresen (hetente egyszer), hiszen a növény gyönyörű virágokkal fogja meghálálni. 

Tápoldat fokföldi ibolyához

Átültetés és szaporítás

Az ibolya átültetésére a tavasz a legideálisabb időszak (szükség esetén máskor is átültethetjük). Az ibolyát egy olyan cserépbe érdemes ültetni, amely kb. akkora méretű, mint maga az ibolya. Amennyiben túlságosan nagy cserepet alkalmazunk, akkor lehet, hogy az ibolya nem fog virágozni. 

A szaporításhoz egészséges leveleket válasszunk! Ne legyenek se túl nagyok, se fonnyadtak. A legkönnyebben levelekkel szaporíthatjuk a növényt. A levágott levelek szárát lerövidítjük és 45° szögben levágjuk. Ez után vízben kigyökereztetjük. Az első gyökerek már pár nap után megjelennek. 

A fokföldi ibolya szaporítása levéllel

A levágott leveleket akár rögtön el is ültethetjük. Ilyen esetben érdemes egy kis üvegházat is kialakítani. A virágcserepet csomagoljuk zacskóba vagy fedjük le műanyaggal. Az első levelek kb. 4 - 6 héten belül jelennek meg. 

A fokföldi ibolyák felosztása és fajai

A fokföldi ibolyának rengeteg fajtája van. A szirmok száma alapján, a forma, szín vagy a levelek típus alapján is megkülönböztethetőek. A textúrájuk, felületük és formájuk is eltérő lehet. A legegyszerűbb a szirmok alapján történő megkülönböztetés. Az egyszerű ibolyák 5 - 6 szirommal rendelkeznek, a félteliek 5 szirommal rendelkeznek, de a közepükön kisebb szirmok is találhatóak. A teli virágzatú ibolyák a legszebbek. Ezeknél a virágzatnak több sor szirma van. 

Betegségei

Szürkepenészes rothadás - gombás megbetegedés. A gomba főleg nedves környezetben növekszik, ahol csak kicsit vagy egyáltalán nem mozog a levegő. A leveleken és a virágokon fehéres por jelenik meg. Amennyiben elég korán felfedezzük a betegséget, akkor lehetséges ellene védekezni. Az eljárás egyszerű: el kell távolítani a károsodott részeket. Arra is figyeljünk, hogy ne kerüljön át a betegség az egészséges részekre. Ez után készítsünk fokhagymából és zsurlóból vizes keveréket. Ezzel fújjuk le a növényt. Ha a betegséget nem vesszük észre időben, akkor a növény valószínűleg elpusztul. 

Fehér bevonat a fokföldi ibolyán

Gyökérnyak rothadás - ez az egyik legkomolyabb és leggyakoribb megbetegedés, amely az ibolyát érintheti. A levelek fonnyadásával nyilvánul meg a növény szélein, míg középen a levelek kifejezetten puhák. Lassan befeketednek és rothadni kezdenek. A betegséget a nem megfelelő gondozás okozza. Legtöbbször a túlzott öntözés a probléma vagy az, hogy a növény túl mélyre van ültetve a cserépben. 

A levélrózsa rothadása - ebben az esetben a rothadás középről kezdődik, de a külső levelek még egészségesnek néznek ki. Ebben az esetben is a nem megfelelő gondozás a kiváltó ok - a túl sok öntözés vagy huzat.

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 25.05.2020
A cikk értékelése:
(91.2%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigényHogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigény

A tél a szobanövények számára is a pihenés időszakát jelenti. Elég betartani pár szabályt és a szobanövények minden probléma nélkül átvészelik a telet, majd tavasszal visszatér beléjük...

Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?

Ez a szépség Dél-Amerikából származik. Egész évben nevelhető és minden évben szebbé teheti a karácsonyt. Egy kis gondoskodásért cserébe nagyon hálás tud lenni! 

Hogyan gondozzuk az amarilliszt?Hogyan gondozzuk az amarilliszt?

Nálunk az Amaryllis belladonna általában szobanövényként jelenik meg, de nyugodtan ültethető ágyásba is. Hogyan gondozzuk megfelelően? Hogyan ültessük át és szaporítsuk? Tudjanak meg...