Hogyan gondozzuk a cserepes karácsonyfát?

Természetes vagy mű? Ez a leggyakoribb dilemma. Vannak olyanok, akik a műfenyőről hallanni sem akarnak, de olyanok is, akik elő fenyőfa nélkül el sem tudják képzelni ezt az ünnepet. 

Élő karácsonyfa cserépben

Kevés olyan megosztó dolog van a karácsonnyal kapcsolatban, mint a karácsonyfa. A legtöbb esetben a cserepes karácsonyfa a nyertes. Egy érdekes megoldás, amely szép és tartós. 

Luc vagy jegenye? Fontos a megfelelő fajta kiválasztása

Egy átlagos, kertészeti kiegészítőket is forgalmazó hipermarketben vagy specializálódott boltban tudunk cserepes fenyőfát vásárolni. Minden attól függ, hogy mekkora összeget szeretnének a fenyőfára áldozni. A megszokott fajták, mint a boróka vagy a luc már 3000 forint körül is megvásárolhatóak. 

Amennyiben valami egzotikusabbat, pl. bonasit szeretnének, akkor legalább 18 ezer forintos kiadással számoljanak! Ha nem tartják fontosnak a klasszikus megjelenést, akkor a vörösfenyőt ajánljuk figyelmükbe. 

Elhelyezés - kültéren vagy beltéren

A cserepes fenyőfa gondozása egy igazi kihívás. Még vásárlás előtt meg kell határozni, hogy kintre vagy bentre szeretnének fenyőfát vásárolni. A kültéri fenyő is kibír pár napot bent, majd tavasszal elültethetik a kertben. 

Karácsonyfa cserépben

A kültéri fajták közé tartozik a boróka, a jegenye és a tisztafa, melyeket szépen fel lehet díszteni. Ezek nem bírják ki hosszabb ideig beltéren. Nem kell őket kint elültetni, elég, ha egy nagyobb cserépben lesznek és pár év elteltével akár karácsonyra be is vihetőek. Ilyen fákat otthon is nevelhetünk, azonban sosem fogják elérni maximális potenciáljukat.

Fenyőfélék cserépben

Beltérre inkább az egzotikus fenyőféléket ajánljuk, amelyek ugyan eltérnek a klasszikusoktól, de szépek, tartósak és kitűnően díszíthetőek. Nagyon jó példa az aleppói fenyő vagy a karibi fenyő. 

Kellemes mézga illatot árasztanak, tehát teljesen megfelelőek a karácsonyfa szerepre. Ezek a tűlevelű fák egész évben nevelhetőek beltéren. Kerámia cserépben mutatnak a legjobban. 

Vigyázat az áthelyezéssel!

A cserepes növények esetében óvatosnak kell lenni hőmérsékletváltozás esetén. Semmi sem árt a növénynek jobban, mint a radikális hőmérséklet ingadozás. Erre vásárláskor is érdemes gondolni! Bent nevelt fenyőfát vásároljanak! Ha kinti fát vásárolnának és bevinnék a száraz, meleg levegőjű szobába, akkor valószínűleg idő előtt elpusztulna. 

Szerezzenek be egy karácsonyi bonszait!

A cserepes karácsonyfa előnye, hogy az ünnepek után bonszait készíthetnek belőle. Formázhatják vagy hagyhatják szabadon nőni. 

Karácsonyfa - bonszai

Elég, ha tápanyagban gazdag, vízátteresztő, levegős talajt biztosítanak a fa számára. Ez után már csak az öntözéssel és tápozással kell foglalkozni. Metszéssel szabályozhatják a fenyőfa méreteit is. 

Jobb, mint a műfenyő

A cserepes karácsonyfa ajándéknak is nagyon ötletes. Vannak olyanok, akik nem szeretnének hosszú távon a fa gondozásával foglalkozni. A bonszai kitűnő azok számára, akik nem akarnak felesleges gondot a nagy cserepes fenyőfa miatt, unalmasnak tartják a műfenyőt vagy nem akarnak sokat bajlódni a díszítéssel. 

Ilyen esetben szezonálisan kell tekinteni a cserepes fenyőfára. Mivel megfelelő földben és cserépben van, ezért valószínűleg nem csak pár hónapot, de akár pár évet is kibírhat. Fontos nem elfelejteni, hogy a cserepes fenyőfával többet kell foglalkozni, mint egy műfenyővel vagy egy kivágott fenyőfával, ami karácsony után biztosan a kuka mellett végzi. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 18.11.2020
A cikk értékelése:
(92%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigényHogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigény

A tél a szobanövények számára is a pihenés időszakát jelenti. Elég betartani pár szabályt és a szobanövények minden probléma nélkül átvészelik a telet, majd tavasszal visszatér beléjük...

Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?

Ez a szépség Dél-Amerikából származik. Egész évben nevelhető és minden évben szebbé teheti a karácsonyt. Egy kis gondoskodásért cserébe nagyon hálás tud lenni! 

Hogyan gondozzuk az amarilliszt?Hogyan gondozzuk az amarilliszt?

Nálunk az Amaryllis belladonna általában szobanövényként jelenik meg, de nyugodtan ültethető ágyásba is. Hogyan gondozzuk megfelelően? Hogyan ültessük át és szaporítsuk? Tudjanak meg...