Hogyan gondozzuk a citromfát?

Az exotikus citromfa gondozásánál sok odafigyelésre és megfelelő gondoskodásra lesz szükség. Egy világos lakás vagy egy üvegház megfelelő körülményeket biztosíthat a citromfa növekedéséhez. 

Otthoni citromfa

A nyári hónapok alatt a kertben vagy az udvaron is elhelyezhetik, de figyeljenek a megfelelő körülmények bebiztosítására. 

Megfelelő virágföld, öntözés, tápozás 

A citromfának enyhén savas földre van szüksége, kedveli a termékeny, tőzeges talajt és a természetes trágyázást. A legegyszerűbb az, ha speciálisan a citrusfélék számára kifejlesztett virágföldet vásárolnak. 

A megfelelő öntözés a citromfa gondozásának egyik fő pillére. A mennyiséget és a gyakoriságot a virágföld alapján határozhatják meg. A nyári hónapokban ne legyen száraz, de eláztatott sem. Ideális ha pont nedves a földje. Öntözzék langyos, állott vízzel. A téli hónapokban csak akkor öntözzék, ha meleg helyen van elhelyezve. Kifejezetten citrusfélék számára gyártott tápot használjanak rá. A nyári és tavaszi hónapok a legideálisabbak a tápozásra. Nyáron akár rendszeresen, 10 naponta is megismételhető.  

 

A citromfa nagyon érzéken a fényre és a hőmérsékletre. Minél több fényt kap, annál nagyobb hőmérsékletet követel. Amennyiben nem kap elég fényt, akkor elhullajtja a leveleit. Áttelelésre 5 - 10 °C is megfelel számára. Ne tegyék huzatba! 

Átültetés és metszés 

Az átültetés 2 - 3 évente ajánlott, amennyiben a növény már idősebb, elég 5 - 10 évente is. Ideális estben a cserép alján egy lyuk is található, ahol elfolyhat a felesleges víz. 

A citromfát 2-3 évente kell átültetni

(A citromfa átültetése, forrás: www.citrusar.sk)

Ajánlott a citromfa metszése is, hogy a koronája formásabb és sűrűbb legyen. A termőképes citromfát is nyugodtan megmetszhetik, így kontrollálhatják növekedésüket és termésüket. Ezáltal több fényt is biztosítnak neki. 

Hogyan neveljünk citromfát magról? 

Amennyiben nem szeretnének citromfát vásárolni az üzletben, akkor nyugodtan, otthoni körülmények között is nevelhetnek egyet maguknak. Egy citromra lesz szükségük, melyből kiszedhetik a magokat, melyeket megmosnak és etávolítják róluk a felesleges gyümölcshúst. Ezután ültessék el őket speciális virágföldbe. 

Citromfa nevelése magról

(Citromfa csemeték, forrás: www.citrusar.sk)

Ezt a videót is követhetik - a magokat először kicsíráztatjuk, majd ezt követően ültetjük el őket a megfelelő virágföldbe. 

Szaporítás hajtásokkal 

Ez egy nagyon egyszerű módszer és sokkal gyorsabb, mint a magról történő szaporítás. Akár kezdő kertészeknek is ideális lehet. Már rövid idővel a gyökerezést követően megjelennek a virágok, majd a termés. 

Elsősorban hajtásokat kell szerezni! Mindenképpen egészséges növény hajtásait vágjuk le, melyen semmilyen kártevő nincs és nem támadta meg betegség sem. A legmegfelelőbbek az egy éves, félig elfásult hajtások, hiszen ezek elég gyorsan kigyökereznek. Sem a túl fiatal, sem a túl öreg hajtások nem alkalmasak! A hajtások levágására az április, máju és június hónapok a legmegfelelőbbek. 

A citromfa hajtásainak előkészítése

Citromfa hajtás szaporításra

(A citromfa hajtásai, forrás: www.citrusar.sk)

A hajtásokon 4 - 5 szárcsmónak (ahol a levelek vannak) kellene lennie. Az aló leveleket eltávolítjuk és a hajtást a földbe nyomjuk. Ajánljuk a gyökerezést serkentő anyagok használatát. A megmeradt leveleket lerövidítjük. 

A hajtásokat öntözzük és tartsuk nedvesen a környezetet. Létrehozhatunk ún. mini üvegházat is. Így felgyorsul a gyökerezés folyamata. 

Betegségek

A citromfa nem tartozik a beteges nyövények közé. A betegségei általában a leveleket érintik  - pl. elhullás a nem elegendő fény hatására, de a tetvek is megtámadhatják a leveleket. Ha észreveszik a tetvek jelenlétét, használjanak ellenük fokhaygma főzetet. Problémát okozhatnak az atkák, liszteskék, pajzstetvek is. 

A citomfát megtámadták a kártevők

(Pajzstetű a citromfán, forrás: www.citrusar.sk)

Amennyiben a citromfájuk még nincs 5 éves, akkor a kint töltött nyári hónapok nem lesznek rá jó hatással. Sőt, valószínűleg épp ellenkezőleg! Ebben az időszakban ugyanis könnyedén megtámadhatják a kártevők. 

Egy jó tanács

Amnnyiben a citromfájuknak rengeteg virága van, viszont utánna nem terem, akkor a gondozásban van a hiba! Ellenőrizzék a virágföldet és az öntözés gyakoriságát. A túlságosan száraz talaj nem nyújt elég tápanyagot a növénynek, ezért a termések elhalnak. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 09.05.2019
A cikk értékelése:
(90.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!

A varjúháj nem csak könnyű gondozásával, de érdekes küllemével is felhívja magára a figyelmet. Éppen ez miatt lett sokak által kedvelt növény.  

Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát? Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát?

Egyáltalán nem bonyolult a gondozása és kellemesebbé teszi napjaikat színes virágaival. A cikkünkben található tanácsoknak hála a szaporítással és a gondozással is könnyen...

A füge ültetése és gondozásaA füge ültetése és gondozása

Fügefát akár az itteni éghajlaton is lehet nevelni. Milyen helyre van szüksége? Milyen gyakorisággal kell öntözni és tápozni? Cikkünkben mindent megtudhatnak, amit a füge neveléséhez...