Hibiszkusz - átültetés, szaporítás, metszés, tápozás

A hibiszkusz akár a 2 méteres magasságot is elérheti. Könnyen formálható és színes virága gyönyörűen mutat bármely kertben. A hibiszkusznak nem csak esztétikai értéke van. Sok hasznos anyagot tartalmaz, melyek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez. Jelenleg 200 fajtáját ismerjük. 

A szudáni hibiszkusz virága és gondozása

Európában a 16. - 17. században terjedt el. Csak Önökön múlik, hogy melyik fajtát szeretnék a kertjükbe ültetni! Az egészségre gyakorolt hatást tekintve a legjobb az okra, a szudáni vagy a rózsaszín hibiszkus. 

Fajták és alfajok 

A hibiszkuszok fajtái: óriás hibiszkusz, kínai, szudáni hibiszkusz, okra, szíriai, kanadai, törpe hibiszkusz. Nálunk leggyakrabban a szudáni hibiszkusszal és az okrával találkozhatunk. 

Rózsaszín hibiszkusz

Gyógyító hatásást a húgyutakra fejti ki, ill. tisztító hatással van a szervezetre. Gyönyörű növény, mely a nyár felétől egészen szeptemberig virágzik. Kedveli az olyan földet, melyben sok a tápanyag. Élősövényként is kitűnő! Kedveli a napos helyeket, de a fiatal növényeket védeni kell az erős napsugárzás ellen, hogy ne égjenek meg. A fiatal növény kedveli az oxigénben dús talajt. Rendszeres öntözést igényel. 

A rózsaszín hibiszkusz gondozása

Tudták, hogy a középkorban l. Nagy Károly, frank császár elrendelte e növény kötelező termesztését a királyi udvarban? 

Szudáni hibiszkusz

Nyugtató, stresszoldó hatása van. Kimerültség esetén is használatos. A hibiszkusz tea savanykás, frissitő és általában a nyár folyamán fogyasztják. A szudáni hibiszkuszt gyümölcsteákhoz szokták hozzáadni. Egynyári növény, mely rendkívül érzékeny a hőmérsékletre és fényre. 

Tea rózsaszín hibiszkuszból

Nevelhetjük magokból vagy hajtásokról is. Általában 4 -6 magot ültetünk egyszerre és amikor megjelennek az első levelek, a palánták felét eltávolítjuk. A száraz, homokos helyeket kedveli, tehát az itteni körülmények nem a legalkalmasabbak számára. Emellett a fagyokat sem tűri. Afrikából származik, így az ottani körülmények a legideálisabbak számára. 

Okra

Hibiscus esculentus, ismertebb nevén Okra. Sok fehérjét, káliumot, kalciumot, foszfort és magnéziumot tartalmaz. A rák megelőzésére is szolgál. A gyapotrózsa közeli rokona, tehát nagyban hasonlít is rá. Nagyon kényes a nedvességre és a hőmérsékletre. A magokat áprilisban kell elültetni. Kb. 30 cm-es magasságban kell kikötni, hogy az okra szétágazzon. 1 - 3 méteresre nő. 

Az okra virága

Virága sárga, termése tok szerű és magok vannak benne. A hibiszkusz ezen fajtájáról nem a virágokat szedjük le, hanem ezeket a terméseket. Meg lehet őket enni nyersen, de akár több féle módon is elkészíthetőek. Melegkedvelő növény, tehát hidegebb tájakon nem ajánlatos a termesztése, főleg védelem nélkül!

Az okra termése

Óriás hibiszkusz

Kimondottan kinti virág, de nagy cserépben akár a teraszon vagy az erkélyen is nevelhető. Ilyenkor ne feledkezzenek meg arról, hogy a növénynek sok tápanyagra van szüksége, tahát fontos a tápozás! 

Hibiszkus a kertben

A teleltetésre is kell gondolni! Melegkedvelő növény, tehát ideális környezetet kell neki biztosítani télre is! 

Az itteni időjárási körülmények között ajánlott a hibiszkuszt a legmelegebb, legtöbb napfényt kapó helyre ültetni. Rendszeres öntözést és tápozást igényel. Annak ellenére, hogy ellnáll a fagynak, ajánlott télre betakarni! 

Hogyan gondzzuk a hibiszkuszt a lakásban? 

Bentre a kínai hibiszkusz ideális. Ez egy Ázsiából származó szobanövény. Levelei 6 - 10 cm hosszúak, virágai feltűnőek, kb. 15 cm nagyok. Több féle színben is találkozhatunk velük, mint a piros, narancssárga vagy sárga. Júniustól egészen őszig virágzik. Ebben az időszakban akár a teraszra, erkélyre vagy a kertbe is tehetjük. 

Öntözni ugyanúgy kell, mint a többi hibiszkuszt. Rendszeresen! Sok tápanyagra van szüksége, tehát fontos a tápozás. A kínai hibiszkuszt olyan helyen kellene teleltetni, ahol kb. 14 °C a hőmérséklet, de nem kevesebb 10 °C-nál, hiszen ez kárt tehet a növényben. Február végén metszéssel formázhatjuk a növényt. A tavasz kezdete ideális időszak az átültetésre! 

A hibiszkusz szaporítása 

A szaporítás hajtások segítségével nagyon egyszerű - elég, ha július végén néhány hajtást leszúrunk a földbe és lefedjük táskával vagy pohárral. A levágott hajtásokat ültetés előtt ajánlott gyökereztető porba mártani, hiszen az megkönnyíti az új gyökerek növekedését. 

A hibiszkusz szaporítása metszetekkel

A hibiszkusz szaporítása metszetekkel

A hibiszkusz friss gyökerei

A hibiszkusz gondozása kezdőknek 

A szobanövények esetében - a hibiszkusznál kimondottan - fontos, hogy melyik növényt választjuk a boltban. Figyeljenek a levelekre, hogy nincsenek-e rajtuk foltok. Nem ragadnak-e össze - hiszen ez is egy károsodást jelez. Érdemes rögtön vásárolni megfelelő tápszert és kártevők elleni készítményt is! 

Tipp: Léteznek olyan tápszerek, melyek kimondottan hibiszkuszra vannak. Ezek a készítmények sokkal drágábbak, mint a sima szobanövényekre való tápok. A hibiszkuszra ez is pont elég. 

Amikor a hibiszkuszt hazaviszik, pár napra tegyék karanténba, tehát legyen elzárva a többi növénytől. Ezt a fertőzések elkerülése érdekében tegyék, hiszen senki sem szeretné, hogy növényei megbetegedjenek! 

Hogyan szabaduljunk meg a kártevőktől? 

A hibiszkuszon leggyakrabban a liszteskék jelennek meg. Ezek apró, fehér lepkék, melyek a levél nedveivel táplálkoznak. Sok vírust és betegséget hordoznak. 

Kártevő a hibiszkuszon - liszteske

Léteznek különféle készítmények a kártevők ellen, melyeket többször kell alkalmazni. Kitűnő módszer a levélfény használata, ami védőréteget képez a leveleken, likvidálja a tojásokat és meggátolja az egyéb paraziták megtelepedését a növényen. Ezen felül a levelek szép fényesek lesznek tőle! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 11.06.2019
A cikk értékelése:
(90.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!

A varjúháj nem csak könnyű gondozásával, de érdekes küllemével is felhívja magára a figyelmet. Éppen ez miatt lett sokak által kedvelt növény.  

Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát? Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát?

Egyáltalán nem bonyolult a gondozása és kellemesebbé teszi napjaikat színes virágaival. A cikkünkben található tanácsoknak hála a szaporítással és a gondozással is könnyen...

A füge ültetése és gondozásaA füge ültetése és gondozása

Fügefát akár az itteni éghajlaton is lehet nevelni. Milyen helyre van szüksége? Milyen gyakorisággal kell öntözni és tápozni? Cikkünkben mindent megtudhatnak, amit a füge neveléséhez...