Fonott térelválasztók és kerítések fűzfavesszőből

A fonott kerítések természetes válaszfalat képeznek. Több előnyük is van a klasszikus kerítésekkel szemben. Ahogy minden kerítés, így a fontt kerítés is ellátja fő funkcióját, mégpedig a magánszféra védelmét. 

 Magas fonott kerítés egy családi ház mellett

A fonott fűzfavessző kerítés megóvja Önöket a nem kívánt tekintetektől. Akár az erős szél vagy a napsütés ellen is védelmet nyújt, de a nem túl szép látképet is eltakarhatják vele. A fonott kerítés egyik előnye a könnyű karbantartás, felállítás és a hosszú élettartam. 

E megoldás legnagyobb előnye a szép stílus. Ebből adódik, hogy sokszor dekorációs elemként vásárolják meg. A fonott kerítéseket főleg kerítésként használják, de árnyékolóként vagy térelválasztóként is ki lehet használni. 

Természetes anyagból készülnek. Általában fűzfavesszőből. Pontosabban fogalmazva ugyanolyan típusú fűzfavesszőt használnak az elkészítésükre, mint a fonott kosarak esetében. Ezt latinul Salix viminalisnak nevezik. Erre a fűzfára a világos szín jellemző, de az a metszéstől is függhet. Amikor levágják, lehet zöld, de később megbarnul. A természetes anyagoknak ökológiai előnyük is van, hiszen nem károsak a környezetre nézve. 

Fűzfavesszőből font kapu

A fonott kerítések elkészítéséhez nem hántolt vesszőket használnak. Egy másik lehetőség a mogyoróbokor vesszőiből font kerítés. Az robosztusabb és masszívabb hatást kelt. 

Hogyan tartsuk karban a fonott kerítést? 

A fűzfavesszőből készült fonott kerítés főleg az időjárás hatásai miatt megy tönkre. Az eső és a napsütés kifakuláshoz és a rugalmasság elvesztéséhez vezethetnek. Amennyiben azt szeretnék, hogy a kerítés sokáig kitartson, akkor bizony egy kis gondoskodásra is szükség lesz! 

A fonott kerítések kezelésére általában paraffinolajat használnak. Amennyiben nem olyan fonott kerítést vásárolnak, amely már ki van száradva, akkor a paraffinolajat a második éven vigyék fel - amikor a fűzfavesszők kiszáradnak. A fonott kerítést évente egyszer - kétszer kell ápolni. A rendszeres gondoskodás miatt a kerítés tovább megőrzi esztétikus küllemét. 

Némely fonott kerítést (Hornbach) már eleve olajjal lekenve árulnak, amely megkönnyíti a kezdeti ápolást. 

Fűzfavesszőből font árnyékoló

A fonott kerítést saját kezűleg is tudják installálni. Rögzíthetik fa vagy fém oszlopok közé, esetleg szabadon is állhat. Utóbbi esetben olyan kerítés vásárlása ajánlott, melyet le lehet szúrni a földbe, ez által nagyobb stabilitással fog rendelkezni. A fonott kerítést leggyakrabban a már létező kerítésre szokták erősíteni. 6 - 10 ponton ajánlott rögzíteni dróttal vagy zsineggel. 

Az interneten rengeteg tippet találhatnak, melyek segítenek a fonott kerítés felállításában, de sajnos a legtöbb angol nyelven íródott. 

Egy általános módszert, melynek segítéségvel bármilyen magas és széles fonott kerítést felállíthatnak láthatnak ebben a videóban is. 

A fonott kerítések élettartama

Annak ellenére, hogy a fonott kerítések nagyon könnyűek, meglehetősen stabilak is. Megfelelő ápolás mellett minden időjárási körülménynek és kertevőnek ellenállnak. A fonott kerítések élettartama így legalább 15 év. 

Mire van szükség egy fonott kerítés készítéséhez? 

Amennyiben nem szeretnének kész fonott kerítést vásárolni, hanem maguk szeretnék elkészíteni, akkor vásároljanak fűzfavesszőt. 1mterületre kb. két köteg fűzfavesszőre lesz szükségük, de van különbség a fonható és az oszlop vesszők között is! Oszlopnak azok a fűzfavesszők jók, melyek 3 - 6 cm átmérőjűek, míg az 1 cm-es vesszők fonásra jók. 

Fonott kerítés készítése - válaszfal

Hogyan vásároljunk fonott kerítést? 

Természetesen fonott kerítést vásárolhatunk is. Akár méretre is kaphatóak. Vannak kerítések 6000 - 9000 Ft/m2-ért. A vásárlás a szükséges méretektől is függ! A legalapvetőbb méret, mely a legtöbb helyen megtalálható az a 180x180 cm-es. Ennek ára nagyon különböző lehet, 17 ezertől egészen 30 ezer forintig. kisebb fonott kerítések, mint a 100x180 cm méretű már 3300 forintért is kapható. 

Egyéb fonott dolgok

A fonott fűzfavesszőben rengeteg lehetőség rejlik, így szebbé tehetjük vele udvarunkat és kertünket. Ha nem szeretnének kerítést, akkor vásároljanak egy árnyékolót a már meglévő kerítésre, így természetes hangulatot teremthetnek kertjükben. A fonott tárgyakat akár dekorációs elemként is használhatjuk. 

Dekorációs kosarak fűzfavesszőből 

Dekor gömb fűzfavesszőből 

Női alak fűzfavesszőből

Ezek a dekorációk nagyon kedveltek a kert díszítésének esetében. Gömbök, növénytámaszok, válaszfalak, alakok, de akár állatkák is készülhetnek fűzfavesszőből - a képzeletnek semmi sem szabhat határt, így a választék nagyon bőséges. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 02.03.2020
A cikk értékelése:
(91.2%)

További cikkek a kategóriában:

Tökéletes függönyt és sötétítőt szeretnének? Akkor keressék a függöny rendszert!Tökéletes függönyt és sötétítőt szeretnének? Akkor keressék a függöny rendszert!

Épppen most fejezik be a ház építését vagy felújításkor azon töpregenek, hogy függöny vagy sötétítő illene-e jobban otthonukba? Ha igen, akkor a dekorációs szerepen kívül milyen...

Rusztikus lakberendezési stílus - csempésszék be a természetet otthonukba! Rusztikus lakberendezési stílus - csempésszék be a természetet otthonukba!

A stílus, amely egyre többször bukkan fel napjainkban. Jellemző rá a praktikusság és a funkcionalitás. Hogyan rendezhetik be saját otthonukat is rusztikus stílusban? Cikkünkből...

Gres padlólap a garázsba és a teraszra. Ellenáll a fagynak is! Gres padlólap a garázsba és a teraszra. Ellenáll a fagynak is!

A megfelelően kiválasztott padló az alapja a kellemes kinézetű kültérnek és beltérnek. Mennyire ellenálló a gres padlólap? Mennyibe kerül? Minden fontosat megtudhatnak mai cikkünkből!