Fanyarka - fajok, szaporítás, metszés, átültetés

Az égerlevelű fanyarka (Amelanchier alnifolia) Észak-Amerikából és Kanadából származik. Mivel ezeken a helyeken hűvös az éghajlat, ellenállóvá vált a faggyal szemben. 

Égerlevelű fanyarka - termés

Viszonylag igénytelen növény. Mindössze megfelelő földre és elegendő öntözésre van szüksége. Kis bokrok vagy fák formájában nő. Ez a konkrét típustól függ. A legelterjedtebbek a Theissen, Smoky, Northline, Regent, Martin. Mivel termése nagyban hasonlít az áfonya termésére, ezért kanadai áfonyának is szokták nevezni. 

Legfőképpen az egészségre gyakorolt kedvező hatása miatt terjedt el. Nem csak az állatok, de az emberek is szívesen falatoznak belőle. Nagyon egészszéges és jó hatással van a szervezetre. Tavasz végén virágzik, majd egész nyáron terem. A kékeslila termésekből különféle finomságokat is készíthetünk, mint a lekvárok, szirupok vagy kalácsok. 

Hogyan gondozzuk? 

A fanyarka termesztésére megfelel az agyagos vagy a homokos föld is. Leginkább a homokos-agyagos földet kedveli, melynek pH értéke 6,0 - 7,8. Kitűnőek számára a napos helyek. Félárnyékban is fog teremni, de teljesen csak a napfényes helyeken tud kibontakozni. 

Lényegében bárhová ültethetik.  Nem igényel tápozást, de ennek ellenére támogathatják növekedését és kis tápoldattal. Ideális esetben ezt május végén, június elején végezzék el! A növény akár az 5 méteres magasságot is elérheti. 

Az öntözés nagyon fontos! 

Oda kell figyelni arra, hogy a föld ne legyen eláztatva. Ennek ellenére a fanyarka rendszeres öntözést igényel. Ezt az egyensúlyt nem mindig egyszerű fenntaratni. Amennyi a fanyarka homokos földben van, akkor gyakrabban kell öntözni, mivel az ilyen típusú föld sokkal hamarabb kiszárad, mint az agyagos föld.  

Természetesen az éghajlatról sem szabad megfeletkezni! Ha a fanyarkát nedves környezetbe ültetjük, akkor természetesen kevesebb öntözést igényel a fejlődéshez. 

Hogyan metszük? 

A kiültetést követő első három évben nem kell metszeni. Természetesen az elhalt, sérült részeket el kell távolítani, de itt nem erre gondoltunk. A metszésre a tavasz a legalkalmasabb időpont. A metszéssel azt szeretnénk elérni, hogy a növény koronája jobban levegőzzön. Drasztikus metszést csak a kiültetést követő 6. - 9. évben végezzünk. 

A rügyezés során távolítsuk el az ág legvégén lévő rügyet, hogy ezzel támogassuk az oldalsó hajtások növkedését. Fontos, hogy ezt megfelelő időpontban végezzük el - vagy a vegetációs időszak kezdetekor vagy a virágrügyek fejlődése után. 

A szervezetre gyakorolt pozitív hatások

A nyári időszaban a fanyarka akár 10kg gyümölcsöt is teremhet. Bogyói nagyon hasonlítanak az áfonyára. Színben és méretben is majdnam azonosak. Azon kívül, hogy termései nagyon ízletesek, a leveleit is összegyűjthetjük, melyekből teát lehet készíteni. Nagyon jó hatással van az emésztőrendszer működésére. 

A fanyarka antioxidáns tartalmú termése

A termés rengeteg vitamint és jótékony hatású anyagot tartalmaz, melyek kedvezően hatnak szervezetünkre. Gyulladás csökkentő hattású és a fájdalmat is csillapítja. A termésben található polifenol meggátolja a DNS károsodását, lassítja az öregedést és kiváló a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésére. 

A fanyakra termése rengeteg antioxidánst tartalmaz. A tradicionális kínai orvoslás is előszeretettel hassználja e terméseket. Az indián törzsek körében is ismert, hiszen az anyáknak ezt adják szülés után bogyó vagy tea formájában. Segítenek a vérnyomás szabályozásában. A virágából készült tea szíverősítő és jó hatással van a tüdőre is. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 27.06.2019
A cikk értékelése:
(91.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan gondozzuk az orchideát? Hogyan gondozzuk az orchideát?

Önök is kedvelik ezt a szép és gyengéd virágot? Az orchidea bármilyen helyiséget elegánssá tud tenni! Tudják, hogyan kell gondozni? Cikkünkből megtudhatják! 

Homoktövis - gondozás, átültetés, szaporításHomoktövis - gondozás, átültetés, szaporítás

Homoktövist már nálunk is egyre többen szeretnének a kertjükbe. Miért érdemes beszerezni egyet és hogyan kell gondozni ezt a fát vagy bokrot? Minden fontosat megtudhatnak cikkünkből!

A krizantém gondozása. Szaporítás, öntözés és átültetés. A krizantém gondozása. Szaporítás, öntözés és átültetés.

Az őszi időszak és a Midenszentek szimbóluma. Amennyiben azt szeretnék, hogy jól nézzen ki, akkor megfelelően kell gondoskodniuk róla. Mai cikkünkből megtudhatják, hogyan kell...