Elektromos és benzines láncfűrész. A legjobb a Husqvarna, a Hecht és a Stihl

Tél, tavasz, nyár vagy ősz. Minden évszak újabb feladatokat és kötelességeket hoz magával a ház vagy a nyaraló körül. Favágás, tüzifa előkészítés, metszés. A fejsze és a kézifűrész mellett éppen a láncfűrész nyújthat nagy segítséget. 

Benzines láncfűrész

A kertészek és ezermesterek számára elengedhetetlen, mivel rengeteg időt és energiát spórolhatnak vele. Hogyan válasszanak láncfűrészt? Az elektromos vagy a benzines változat a jobb? A legkeresettebb láncfűrészeket hasonlítjuk össze és a vásárlók véleményt is figyelembe vesszük! 

Kedvelt termékek

Otthoni és professzionális használat

Ez az első olyan fontos faktor, ami meghatározhatja a választás irányát. Azok számára, akik csak alkalmanként szeretnék használni a láncfűrészt mindenképpen elegendő egy egyszerűbb modell, amely kisebb ház körüli munkákhoz felel meg. Ezek általában elektromosak vagy akkumulátorsak. Ilyen típust gyakran akár a Lidlben is lehet vásárolni nagyon előnyös áron. Ebben a kategóriában azonban ne keressenek különleges funkciókat és nagy teljesítményt!

A vásárlók másik csoportja viszont minden nap szeretné használni a láncfűrészt, ezért nagyobb telejsítményre van szükségük. Számukra a félprofesszionális láncfűrészeket ajánljuk, amelyekkel fát, ágakat vagy deszkákat is el lehet fűrészelni. Fontos a már említett teljesítmény és a biztonsági kiegészítők.

Hogyan válasszunk láncfűrészt?

Az utolsó kategóriába tartoznak a professzionális láncfűrészek, amelyek a nagy megterhelést is jól viselik. Biztonságosak, jó a teljesítményük és ergonómikus a kialakításuk. Elsősorban favágók használják. A biztonság mellett a kényelemre is gondolnak a gyártók, ezért az egyszerű használatra is odafigyelnek. Ilyen láncfűrészeket gyárt a Stihl, a Husqvarna és a Hecht. 

Egy speciális kategóriába sorolhatóak a gérvágó fűrészek, amelyek pontos vágást biztosítanak. Főként deszkák és lecek vágásakor használják. Ezt a típust mindenképpen elektromos hálózatra kell csatlakoztatni. 

Fűrész a műhelybe

Benzines láncfűrész

Szinte határok nélkül kihasználható és a tesztek alapján az árat és a teljesítményt figyelembe véve mindenképpen ez a kategória győz. Nem kell hozzá elektromos hálózat, kiváló a teljesítménye és ellenállóbb, mint elektromos és akkumulátoros vetélytársai. 

A benzines láncfűrész ugyan hangosabb és rendszeres karbantartást igényel, de befektetés szempontjából a legjobb döntésnek bizonyul. Az egyetlen rendszers kiadás, ami a használatával jár, az az olaj és a benzin vásárlása. 

A benzines láncfűrészek kínálatának megtekintése

Elektromos láncfűrész

Kisebb zajkibocsátás, nagyobb kényelem, de függeni fognak az elektromos hálózattól. Egy elektromos láncfűrésszel nem indulhatnak el az erdőbe! Ezt a vezeték hossza és a teljesítmény sem teszi lehetővé!

MTD elektromos láncfűrész

Az elektromos láncfűresz otthoni kiülő építéséhez, lécek elfűrészeléséhez és gallyak darabolásához felel meg. Semmi féle képpen nem mehetnek vele az erdőbe, mivel ott nem állna rendelkezésükre energiaforrás. Ennek ellenére sokan kedvelik, mivel nem igényel karbantartást és kisebb a súlya.  

Olcsó és profi elektromos láncfűrészek

Akkumulátoros láncfűrészek

Megszabadulhatnak a vezetéktől, ill. kisebb zajkibocsátást és simább működést kapnak. Előny tehát, hogy nem kell az elektromos hálózat elérhetőségéhez tartaniuk magukat, de ne várjanak csodákat! Az akkumulátoros láncfűrész annyira erős, amennyire az akkumulátor. Feltölthető ugyan, de 30 perc nem mindig elegendő és a Li-On akkumulátorok rövid üzemideje sokakat zavarhat. 

Akkumulátoros láncfűrész

Egyfajta megoldást jelent a pót akkumulátor használat, amivel meghosszabbítható az üzemidő. Még így is inkább csak alkalmankénti használatra ajánlott. 

Új akkumulátoros láncfűrész választása

A motor teljesítménye

Ezt a paraméter mindenképpen figyelembe kell venni! Az elektromos modellek esetében a teljesítmény 600 és 2800W között van. A benzines változatnál ez az intervallum valamivel szélesebb. A hobbi láncfűrészek telejsítménye 1000 - 1500W. Átlagos favágáshoz kb. 2000 Wattos láncfűrészt keressenek! Amennyiben a favágás mindennapos elfoglaltság Önöknél, akkor azt ajánljuk, hogy egy legalább 3000 Wattos láncfűrészt vásároljanak!

Vágási hossz

Minden kategóriában más méretekkel találkozhatunk. A 30 - 35 cm-es méret megfelelő lesz deszkák és fahasábok fűrészeléséhez. 

Husquarna benzines láncfűrész

Fák és ágak fűrészeléséhez inkább a 40 cm-es méret ajánlott. Professzionális munkához pedig elengedhetetlen az 50 cm-es vágási hossz! 

Biztonsági fékkar

Munka során a biztonság a legfontosabb! Főleg akkor, ha egy hiba akár egy végtagjukba is kerülhet! A láncfűrész egyáltalán nem játék! A biztonsági fékkar akkor aktiválódik, ha a kapcsoló megállítja a láncot. Ez főleg akkor fordul elő, ha a láncfűrész kicsúszik a kézből. 

Láncszakadás védő

Ez a funkció akkor hasznos, ha a lánc elszakad. Megakadályozza a fűrész és a használó sérülését. A lánc rácsavarodik a védőre és az meggátolja az elröpülését. 

Bevált gyártók

Ennél az eszköznél nem érdemes olyan olcsó modelleket nézegetni, amelyek minden percben meghibásodhatnak! Általában teljesítményük és funkióik is hiányosak, tehát végül több kárt okoznak vele, mint hasznot. Amennyiben mégis egy olcsóbb láncfűrészt szeretnének, akkor a Lidl által forgalmazott Florabest modelleket ajánljuk, amelyek tökéletesek alkalmankénti használatra. 

Florabest Lidl benzines láncfűrész

A megbízható gyártók közé sorolható a világhírű Hecht vagy Stihl. Ezeken kívül persze megemlíthetjük a Husqvarna és a Makita termékeit is. Utóbbi ugyan más jellegű szerszámokra specializálódott. A Dolmar termékei is jó minűségűnek számítanak, de drágább árkategóriába sorolhatóak.

Az olcsó láncfűrészek kínálatának megtekintése

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 11.10.2021
A cikk értékelése:
(91.4%)

További cikkek a kategóriában:

A legjobb fejsze fára? Próbálják ki a Patriot, Fiskars, Husqvarna vagy Stihl fejszéit!A legjobb fejsze fára? Próbálják ki a Patriot, Fiskars, Husqvarna vagy Stihl fejszéit!

Hogyan válasszuk ki a legjobb fúrókalapácsot? Makita, Bosch vagy Parkside? Hogyan válasszuk ki a legjobb fúrókalapácsot? Makita, Bosch vagy Parkside?

Egy fúrókalapácsra minden ezermesternek szüksége van, főleg akkor, ha nem félnek saját kezükbe venni a felújítást! Cikkünkből megtudhatják, hogyan választhatják ki a legjobbat! 

Agyagvakolat beltéren és kültéren: Saját kezűleg is elkészíthető! Agyagvakolat beltéren és kültéren: Saját kezűleg is elkészíthető!

Az agyag egy tradicionális építőanyag, amely manapság megint kezd népszerű lennni. Milyen előnyei vannak és hova illik az agyagvakolat? Mai cikkünkől minden fontosat megtudhatnak!