Egy L-alakú emeletes ágy asztallal vagy csúszdával a legjobb választás testvérek számára

Nincs olyan gyermek, aki ne vágyna egy emeletes ágyra! Az emeletes ágyra a legtöbb gyermek úgy tekint, mint a kihívások hegyére, amelyet le kell győznie. Legyőzi az akadályokat, ahogy felmászik, megismerkedik a magassággal és ahogy lefele ereszkedik. Örül, ha zökkenőmentesen sikerül áthidalnia ezeket az akadályokat.

Emeletes ágy - előnyök és hátrányok

Azonban nem csak a gyermek csodálkozó tekintetét kell szem előtt tartani, hanem az emeletes ágy számos más előnyét és hátrányát is!

Veľký výber krásnych detských poschodových postelí nájdete v ✅ e-shope Bonami.sk.

Emeletes ágy - igen vagy nem

Emeletes ágy vásárlását fontolgatja, de nem tudja, hogy megéri-e vagy sem? Ez a döntés nem könnyű, hiszen számos jellemzőtől függ, amelyek közül a legmeghatározóbb a helyiség térbeli elrendezése. Olvassa el az emeletes ágyak előnyeit, hátrányait, és biztosan magabiztosabb lesz a döntésében.

Az emeletes ágy előnyei

Az emeletes ágy rengeteg játéklehetőséget ad a testvéreknek, így erősítheti kapcsolatukat, de a nagyobb helyigényre is megoldást jelenthet. Milyen előnyei vannak?

Helytakarékosság

Ha több gyermeke van, és a gyerekszoba kicsi, vagy szeretne benne játék és tanulásra is megfelelő teret kialakítani, tökéletes gyermekbirodalmat építeni, akkor az emeletes ágy az ideális megoldás. Másrészt, ha csak egy gyermeke van is, az ágy magasabbra helyezésével helyet nyerhet alatta, ahol gyermeke kialakíthatja a mindig is vágyott játszóteret vagy bunkert.

Alkalmazkadóképesség

Az emeletes ágyak modernebb változatai ma már összecsukható vagy kihajtható változatban is kaphatók. Ez azt jelenti, hogy egy emeletes ágyat nagyon könnyen át lehet alakítani 2 egyszemélyes ággyá. Ez nagyszerű, különösen, ha nagy családra vágyik. Így nem kell egy másik gyerekszobával, egy másik ággyal foglalkoznia, hiszen eléggé felkészült leszel előre. Ráadásul az alkalmazkodóképesség az ágynak a szobában való elhelyezésére is kiterjed. Ha az ágy nem sarokágy, akkor is elhelyezheti közvetlenül a sarokba vagy csak a falnak támasztva. Nagyon ügyesen kialakíthat 2 sarkot az ágy két oldalán, ahol a gyerekek egymást nem zavarva tanulhatnak.

Kompakt és tágas

Egyes emeletes ágyak, amelyek 2 ággyal rendelkeznek, egy kihúzható pótággyal is fel vannak szerelve. Vagy felülről, vagy alulról húzható ki. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy növelje az ágy menőségét, és kényelmesen aludhasson rajta egy barát vagy egyszerre 3 gyermek. Aztán, amikor a barát távozik, az ágy gyorsan összecsukható eredeti méretére.

Emeletes ágy kihúzható ággyal

Kapcsolatépítés

Az emeletes ágy megtanítja a testvéreket arra, hogy toleránsak és barátságosak legyenek egymással. Ágyba bújáskor tiszteletben kell tartaniuk egymást, például lámpaoltáskor, amikor az alsó ágyon fekvő testvér megvárja, amíg a másik testvér biztonságban bemászik az ágyba, hogy lekapcsolja a villanyt. Az emeletes ágyban fekvő testvérek hosszú beszélgetéseket folytathatnak anélkül, hogy egymás mellett szoronganának egy ágyban, vagy zavarnák egymást a takaró lehúzásával vagy kinyújtózkodással. A segítség kéz a kézben jár a toleranciával, különösen az ágyba való biztonságos be- és kimászáskor.

Nagyobb hely

Nemcsak a felnőtteknek szánt emeletes ágyak, hanem a gyerekeknek szántak között is vannak olyanok, amelyek alsó vagy akár felső ágya néhány centiméterrel szélesebb. Ez lehetővé teszi a szülők számára, hogy ágyban feküdjenek, miközben gyermekeiket altatják. Ez nagyszerű, különösen akkor, ha hozzászoktak ahhoz, hogy összebújnak gyermekükkel, esti mesét olvasnak nekik, vagy megvárják, amíg elalszanak. A megszélesített alsó fekhelyű emeletes ágyon nem fogja zavarni gyermekeit sem, amikor felkel. Kényelmesen lefeküdhet és felkelhet.

Együtt, de mégis külön

Bár az emeletes ágy 2 ágyból áll, mégis egyetlen szerkezet tartozik hozzá, ezért egy bútordarabnak minősül. Annak ellenére, hogy az ágyak egymás fölött vannak, a testvérek (kettő vagy háromágyas emeletes ágy esetén három) nyugodtan, egyedül fekhetnek az emeletes ágyban. Jól megtervezett világítással nem zavarják egymást, még akkor sem, ha éjszaka könyvet olvasnak, interneteznek stb.

Több rakodóhely

Szinte minden háztartás küzd az elegendő tárolóhellyel. Annyi "szükségcikkünk" van, ami nélkül nem tudunk élni, hogy nagyon nehéz úgy tárolni őket, hogy mindig tudjuk, hol vannak és szükség esetén könnyen elő lehessen őket venni. Az ideális megoldás egy beépített szekrény, de hová tegyük, ha kicsi a gyerekszoba? Vásároljon emeletes ágyat, amelyhez beépített szekrény is tartozik! Egy másik megoldás az, hogy egy íróasztalt helyezünk az ágy alá, és a falat, ahol az íróasztalnak lennie kell, beépített szekrénnyel látjuk el. Ezenkívül az emeletes ágyak néhány atipikus modellje számos szekrényt és fiókot rejt az oldalán, amelyekbe minden bizonnyal sok minden el lehet rejteni. Érdekesek azok az emeletes ágyak is, amelyeknek lépcsőfokaiban beépített szekrények, fiókok vannak. Ez a tárolóhely olyan ügyesen van kitalálva, hogy kevesen veszik észre.

Az emeletes ágy hátrányai

Annak ellenére, hogy az emeletes ágyak nagyon népszerűek, nem csak örömforrásként kell tekinteni rájuk. Egyes gyermekeknél félelmet is okozhatnak.

Félelem

Nem minden gyermek szeret emeletes ágyban aludni; néhány gyermeknek tériszonya van, ami visszatartja őt attól, hogy felmásszon és a felső ágyon aludjon. Ezen kívül a felső részen elég kevés hely van a plafon és az ágy között, amit egyes gyermekek nehezen viselnek, sőt klausztrofóbiás hatásúnak is érezhetik. Van azonban megoldás! Egyes ágyak könnyen a szobához igazíthatók, mind a plafon magassága, mind a megfelelő elhelyezés szerint. Ha gyermeke fél a szűk és zárt terektől, akkor ne 2 fal kereszteződéséhez, hanem csak egy falhoz állítsa az ágyat!

Az esés lehetősége

A felkelés, a lemászás és még a magasabb pozícióban való alvás is mindig hordoz magában némi esésveszélyt. Ezért az emeletes ágy kiválasztásakor különösen körültekintőnek kell lenni, és gyermeke képességeinek és életkorának megfelelően kell választani. Általában az emeletes ágyak nem megfelelőek 6 év alatti gyermekek számára, mivel a gyerekek nagy- és finommozgása nem kellőképpen fejlett, ezért gyakran ügyetlenek és figyelmetlenek. Nagyon kevés kell ahhoz, hogy baleset történjen. Ha olyan gyermekről van szó, aki emeletes ágyra vágyik, nem fél és alig várja, hogy minden egyes éjszakát az ágyban töltsön, de még csak alig múlt 6 éves, akkor válasszon olyan ágyat, amely szélesebb lépcsőfokokkal rendelkezik és lehetőleg egy korlát is tartozik hozzá, ami biztonságot nyújt a gyermeknek fel- és lemászáskor. 

Meleg hőmérséklet

A hő mindig a magasba emelkedik. Emiatt az emeletes ágy felső része mindig valamivel melegebb, mint az alsó. Ha az egyik gyermek a melegebb, a másik pedig a hűvösebb környezetet szereti, vegye ezt figyelembe, amikor eldönti, hogy az emeletes ágy melyik része kié lesz. Lehet, hogy Ön egy jól szigetelt lakóházban vagy szigetelt lakásban lakik. Ebben az esetben a hőmérsékletkülönbség nem lesz túl nagy, de azért lesz némi eltérés. Ha a felső ágy túl meleg, szellőztesse vagy légkondicionálja a szobát. Ügyeljen arra, hogy soha ne legyen bekapcsolva a légkondi, amikor a gyerekek alszanak, mert gyorsan megfázhatnak.

Testvérek fa emeletes ágyban

Nehéz hozzáférés

Még ha gyermeke gyakorlott is az ágyon való fel- és lemászásban, ez a fel- és lemászás mindig nagyobb kihívást jelent, mint az alsó ágyba jutás. Ha Ön a szülő, és az ágy túl közel van a plafonhoz, akkor elég nagy gondot okoz majd az ágyneműcsere vagy az ágyazás. Ne habozzon tehát megtanítani erre gyermekeit, különben minden alkalommal ki fogják nevetni, amikor a fejét a plafonba veri.

Az emeltes ágy kiválasztása 7 lépésben

Már meg van győződve róla, hogy emeletes ágyat szeretne vásárolni? Ebben az esetben tanácsot adunk, hogyan válassza ki azt, amellyel Ön és gyermeke is elégedettek lesznek!

1.     Mérjék le a helyiséget

Mielőtt fejest ugrana egy emeletes ágy megvásárlásába, csak azért, mert lenyűgözte a kinézet, mérje fel a szoba méreteit, ahol az emeletes ágy lesz. Ez azonban nem lesz olyan egyszerű! Mivel valószínűleg az ágy lesz a legnagyobb vagy a második legnagyobb bútordarab a gyerekszobában, azt is fel kell mérni, hogy minden el fog-e férni, amit a szobába szeretne elhelyezni = szekrény, asztal, székek, játékok.

A mérés során tartsa szem előtt, hogy az ágyat soha nem helyezzük teljesen a falhoz. Az ágy és a fal között körülbelül 2-8 cm távolságnak kell lennie. Ha vízszintesen megmérte a szobát, akkor mérje meg függőlegesen is, azaz a szoba belmagasságát, hogy a felső ágy ne legyen túl közel a plafonhoz. Minél távolabb van a mennyezet az ágytól, annál jobb, mivel a szűk térben felhalmozódna a kellemetlen, száraz és ártalmas levegő. Ebből következik, hogy minél magasabb a plafon, annál egészségesebb az alvás. A magasabb mennyezet az ágyba való be- és kimászást is megkönnyíti. A matrac és a mennyezet közötti távolságnak több mint 110 cm-nek kell lennie, hogy a gyermek kényelmesen ülhessen az ágyon anélkül, hogy felkeléskor vagy hirtelen felébredéskor beverné a fejét. 

2.     Vegyék figyelembe a gyermek korát, képességeit, arányait

Az ágy magasságának és szélességének meghatározásakor figyelembe kell venni a gyermek képességeit, életkorát és testarányait. Nyilvánvaló, hogy ha gyermeke hajlamos 2 m körüli magasságra nőni, ne vásároljon olyan ágyat, amely hamarosan túl kicsi lenne neki. A legjobb, ha olyan emeletes ágyat vásárol, amely együtt nőhet gyermekével. Ez egy olyan ágy, amelyet könnyen és gyorsan bővíthet, széthúzhat. Egy kétszemélyes emeletes ágy vásárlása, amely sokkal nagyobb méretű, mint a gyermekágyak, szintén jó ötlet lehet.

3.     Minőségi anyag, érdekes dizájn és stabil konstrukció

A minőségi anyag alatt olyan tömörfát értünk, amely tartós, stabil és erős. Különösen bükkből vagy fenyőből készült emeletes ágyakra gondolunk. Ez a fa olyan erős és masszív, hogy a felnőttek emeletes ágyai is ebből készülnek. Bár drágábbak, mint a forgácslapból készült modellek, de egy életen át kitartanak.

Ha felnőtt emeletes ágyat keres, nagyon jól nézhet ki egy fém emeletes ágy, vagy a klasszikus = tömörfa ágy, ami sosem megy ki a divatból. A gyermekek számára vonzó ágyak készülnek különböző motívumokkal, pl. házikó formájú emeletes ágyak, csúszdával kiegészített ágyak....

Fa emeletes ágy

Az emeletes ágyak motívumai nemek szerint is különböznek. A lányoknak szánt emeletes ágyak pl. hercegnős emeletes ágyak (fátyollal), a fiúknak szánt emeletes ágyak pl. űrhajók, tűzoltóautók stb. lehetnek. Atipikus ágyakat is gyártanak, például L alakban.

4.     Az ágy hossza és szélessége

Egyes változatoknál mindkét ágy azonos méretű, néha az alsó ágy valamivel szélesebb, mint a felső. Az ágy minimális méretét az idősebb testvér magassága alapján kell meghatározni. Az eredményhez mindig hozzá kell adni körülbelül 15 cm-t. Ha azt szeretné, hogy az ágy együtt nőjön a gyermekeivel, akkor mindenképpen olyan emeletes ágyat válasszon, amelynek mérete 200 x 90 cm (hosszúság x szélesség).

5.     Biztonság

Válasszon olyan ágyat, amely stabil, szélesebb lépcsőfokokkal rendelkezik. A legideálisabb, ha a lépcső leszerelhető korláttal is el van látva. A biztonság az anyag és a szerkezet szilárdságát is érinti. Különösen a lécek szilárdsága fontos! Egy jó minőségű és biztonságos ágynak nem szabad imbolyognia, nyikorognia, és semmiképpen sem szabad megrepednie! Nem megfeledkezve a felső biztonsági korlátról, amely alvás közben rögzíti a gyermeket, és megakadályozza az eséseket. Elég magasnak kell lennie, és természetesen elég erősnek ahhoz, hogy a gyermek ne guruljon át és a helyén maradjon.

6.     Rakodóhely

Tárolóhelyből sosem elég, ezért olyan ágyat válasszon, amelybe el lehet pár dolgot rakni. Ne válasszon azonban olyat, aminél csak egy hely van az ágy alatt, mert ez biztosan nem lesz elég! Ehelyett válasszon olyan ágyat, amely több fiókkal, több szekrénnyel, polccal rendelkezik, amelyek tisztaságot és rendet teremtenek. Vigyázzon azonban, néha a sok fiók nagyobb káoszt és kevesebb tárolóhelyet okoz, mintha az ágyhoz csak egy szekrény tartozna.

7.     Valami több

Ha ágyat választ, gondoljon a kiegészítőkre, vagy valamire, amit az ágynak egyfajta "extraként" tartalmaznia kell. Egy emeletes ágy, amely mind a tetején, mind az alján éjjeliszekrénnyel van felszerelve, nagyon praktikus dolog. Ez azért lényeges, mert a felül fekvő gyermek az éjjeliszekrényre teheti a telefonját ébresztőórával, egy üveg vizet vagy más fontos dolgot, például egy könyvet, anélkül, hogy megzavarná lent alvó testvérét.

Az emeletes ágyak típusai

Akár nagy szobája van, akár kicsi, akár L alakú emeletes ágyat keres, akár 3 gyerek számára vásárolna emeletes ágyat, akár felnőtt emeletes ágy után kutat, semmi sem jelent problémát! Manapság különböző emeletes ágyakat gyártanak, amelyek formájukban, színükben, méretükben, anyagukban, kiegészítőikben, stb. különböznek egymástól. Amennyiben konkrét elképzelése van, készíttessen emeletes ágyat méretre, de kínálat mindenesetre igen széles:

  • Szétszedhető emeletes ágy - olyan ágy, amely 2 egyszemélyes gyermekágyra szedhető szétt. Néha az ágy teljesen egyforma ágyakká bontakozik ki, néha pedig kissé eltérnek egymástól. Könnyen szét- és összeszerelhető, nem kell fűrészelni vagy vásárolni hozzá. Csak "leválasztja" az ágyakat egymásról, és kész is.
    Emeletes ágy íróasztallal - ez egy diák vagy tanuló számára készült emeletes ágy, amelynek tetején egy ágy van, alatta pedig egy íróasztal, amely az ágy részét képezi. Egyes változatokban az íróasztal helyett szekrény vagy polc található, ahol könyvespolc alakítható ki, vagy kombinálhatják a polcot és a szekrényt..

Emeletes ágy szekrénnyel és polcokkal

  • 3 ágyas emeletes ágy - egy 3 személyes ágy, ahol az egyik ágy hagyományosan a felső részen, a második az alsó részen található, a harmadik pedig az alsó ágy alatti tárolóhely kicsúsztatásával jön létre.
    L alakú emeletes ágy - olyan ágy, amely az alsó ágy térbeli kialakítása révén különbözik a hagyományos emeletes ágyaktól. Az alsó ágy nem párhuzamosan, hanem merőlegesen helyezkedik el a felső ágyhoz képest.
    Emeletes ágy M változat - egy klasszikus emeletes ágy, amelynél az egyik ágy párhuzamosan van a másik felett, vagy az alsó ágy helyett egy üres hely, tárolóhely, asztal stb. van.
    A sarok emeletes ágy atipikus emeletes ágynak minősül. Van egy hatalmas előnye, mégpedig az, hogy kitölti a sarokban lévő holtteret, és teljes mértékben kihasználja a sarkot.

Mennyibe kerül egy emeletes ágy?

Az ágy ára elsősorban attól függ, hogy milyen anyagból készült, de nagy mértékben függ a kialakítástól is. Mivel a vintage nagyon népszerű stílus mostanság, egy fehér, tömör fából készült emeletes ágy biztosan drágább lesz, mint egy ugyanolyan méretű, csak forgácslapból készült fehér emeletes ágy. Ha azonban az ágy forgácslapból vagy valamilyen olcsó anyagból készül, mégis időtálló és stílusos, az ár a felhasznált anyagtól függetlenül magasabb lesz.

Ami az árat illeti, néha megéri rögtön matracokkal együtt megvenni az emeletes ágyat, mivel sok kiskereskedő sokkal kedvezőbb áron árulja az ágyakat matracokkal együtt, mintha külön-külön vásárolná meg őket.

Végszó

Emeletes ágyat nem csak nagy család, vagy ha kicsi gyerekszoba esetén érdemes vásárolni. Egy emeletes ágy érdekes lakberendezési elemmé válhat, amellyel szemet gyönyörködtető és modern belső teret hozhat létre. Például egy ilyen fémszerkezetű emeletes ágy illik az "urban style" lakásokba, sőt házakba is, a fehér fakeretűek a romantikus hálószobákba, a vintage kialakításúakba, a barna tömörfa pedig a vidéki hangulatú otthonokba. Játsszon a képzeletével, fantáziájával, és tegye az emeletes ágyat a nappali vagy a vendégszoba elválaszthatatlan részévé.


Hozzászólás írásaKözzétéve: 22.05.2023
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(89.4%)

További cikkek a kategóriában:

Komód a konyhába, fürdőszobába, nappaliba- fehér kosarakkal és ajtókkalKomód a konyhába, fürdőszobába, nappaliba- fehér kosarakkal és ajtókkal

Egy komód szinte bárhol elfér. Egy praktikus bútordarab, amibe valóban sok mindent elfér. Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogy mit kell figyelembe venni, mielőtt új komódot vásárol.

Milyen összecsukható matracot vásároljunk a vendégek számára? Mind a Dormeo, mind az olcsó összecsukható matracok népszerűek.Milyen összecsukható matracot vásároljunk a vendégek számára? Mind a Dormeo, mind az olcsó összecsukható matracok népszerűek.

Az összecsukható matracok nemcsak szép kiegészítők lehetnek, de segítségünkre is vannak. Hogyan válasszunk összecsukható matracot?

Kemény vagy puha matrac - milyen a matrac megfelelő keménysége? A rossz matrac hátfájást okozhat!Kemény vagy puha matrac - milyen a matrac megfelelő keménysége? A rossz matrac hátfájást okozhat!

Kétségtelen, hogy a matrac minősége befolyásolja alvásunk minőségét. A megfelelő matrac kiválasztása ezért életünk számos aspektusára kihat. Melyik matracot válasszuk?