Egy jó intelligens ház időt takarít meg, nem pedig irányításra kényszerít

Gondolt már arra, hogy otthonát az interneten keresztül irányítsa? Az intelligens megoldások számos előnnyel járnak, de még mindig nem nyerték el a lakosság teljes bizalmát.

Okos háztartási eszközök

A szlovákiai Oskar Vyskoč adott választ kérdésünkre az okos otthonok működéséről, az irányításuk lehetőségeiről, de arról is, hogy mennyit lehet spórolni az okos megoldásokkal.

Milyen alapelven működik az okos ház?

Az intelligens otthonoknak számos alapelve van. Néhány elavultabb rendszer kábelezéssel működik, ahol az adatátvitelt a ház építése során a házba telepített vezetékek biztosítják. A modern megoldások vezeték nélkül kommunikálnak egymással olyan kommunikációs protokollok segítségével, mint a Z-wave vagy a Zigbee.

Biztonsági szenzor

Mi mindent követhetünk nyomon?

Az olyan valódi intelligens megoldásokkal, mint a Z-wave, szinte mindent nyomon követhet - hőmérsékletet, páratartalmat, UV-sugárzást, fényerősséget, víz-, gáz- és áramfogyasztást, időjárást, beltéri és kültéri klímát (CO, CO2, légnyomás), zajt, szélirányt, szélerősséget, stb.

Hogyan vezérelhető az okos otthon?

Az okosotthon többféleképpen is vezérelhető, de kezdésnek szeretném kiemelni, hogy az összes kapcsoló és az eredeti "nem intelligens elemek" megmaradnak. Például a villanyt kapcsolóval, okostelefonnal vagy hanggal és gesztusokkal is fel lehet kapcsolni. Egy dolgot azonban el kell mondani - amit az ellőbb leírtam, az nem egy intelligens ház, hanem egy távirányítós ház.

Füstjelző

Az intelligens otthont nem kell olyan mértékben irányítani, ahogyan azt az emberek elképzelik. Az intelligens ház azt jelenti, hogy amikor megérkezünk, a világítás magától felkapcsol, a riasztó feloldódik, a fűtés bekapcsol, a mögöttünk lévő lámpa lekapcsol, a kapu bezáródik, a tévé vagy a zene elindul, a kávé lefő, vagy XY más, általunk előre beállított művelet megy végbe. Az intelligens ház arra hivatott, hogy időt takarítson meg Önnek, nem pedig arra, hogy Önt kényszerítse az irányításra.

Mi mindenen spórolhatunk az okos háznak köszönhetően?

Az első szempont az energiafogyasztás. A zónás fűtés-/hűtésvezérlés a kazánvezérléssel és az árnyékolással együttműködve több mint 30%-os megtakarítást eredményezhet az energiafogyasztásban. Ezt a témát több oldalnyi terjedelmében is nehéz lenne lefedni. Figyelemmel kísérhetjük a napkollektor termelését, amelyet összehasonlítunk az aktuális és jövőbeli időjárási feltételekkel és ennek megfelelően hatékonyabban használhatjuk fel az energiát.

A második dolog a biztonság. Elkerülheti az olyan baleseteket, mint az égés, fulladás. Egy okosházban, ha a mosógép vízellátása megszakad, néhány liter víz szivárog csak ki, és Ön azonnal értesül róla, de még mindig nem kell semmit sem tennie, hiszen a vízellátás egyszerűen elzáródik. Mekkora a kár, ha 2 liter víz kiszivárog? Egy nedves rongynyi. A kár, amikor a víz 8 órán keresztül szivárog, amikor dolgozunk, vagy 1 hétig, ha nyaralunk? Fél vagy akár több millió forintnyi összeg, ami kevesebb, mintha egy teljes SMART-megoldásba fektetnénk be.

A másik fontos dolog az idő, amelyet egy SMART-házzal megtakaríthat.

Érintős vezérlőegység

Milyen távolságból irányítható az okoz sáz? Lehet kombinálni a klasszikus „kapcsolós“ vezérléssel? 

Az intelligens otthont bárhonnan vezérelheti, ahol van internet, de úgy is beállítható, hogy csak otthonról lehessen irányítani. Ön választhat! A klasszikus kapcsolók mindenképpen megmaradnak.

Kinek lehet hozzáférése az okos ház vezérléshez?

Önön múlik! Vegyünk egy négytagú családot - egy férfit, egy nőt, egy 17 éves lányt és egy 10 éves fiút.

A férfi és a nő teljes mértékben hozzáférnek a házhoz, a lány már majdnem felnőtt, így mindenhez hozzáfér, kivéve a fűtést, ő csak a szobája fűtését szabályozhatja. Persze a hálószobára sincs semmilyen befolyása. A fiú 10 éves, még fiatal, így csak néhány lámpához van könnyű hozzáférése és az alkalmazással feloldhatja a házat, de csak akkor, ha a háznál van, nem pedig az iskolában.

Vízszivárgás érzékelő

Mennyi ideig bírja az okos ház „eleme“?

Ez a telepítő cég által végzett munkától és minőségétől, valamint a választott technológiától függ. Ha a munkát szakember végzi, az akkumulátor élettartama 3 és 5 év között van, a készüléktől és a Z-wave protokollal rendelkező eszköz használatának gyakoriságától függően. A közeljövőben várhatóan megjelenik a kommunikációs protokoll egy újabb változata, amelynek az akkumulátor élettartama meghaladja a 10 évet.

Mitől tartanak leginkább a vásárlók az okos ház esetében?

Hogy nem fog működni és hogy nem fogják tudni irányítani, ami persze egy hét használat után megváltozik és a félelem elmúlik. Aztán vannak olyan ügyfelek, akik félnek attól, hogy "feltörik" őket, bár mostanában úgy érezzük, hogy ez inkább negatív reklám.

Köszönjük az interjút! Ha bármilyen kérdése lenne, kommentben megírhatja.

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 03.10.2022
A cikk értékelése:
(93.6%)

További cikkek a kategóriában:

Hagyni vagy nem hagyni a kutyának, hogy az ágyadban aludjon? Összegyűjtöttük az előnyöket és hátrányokatHagyni vagy nem hagyni a kutyának, hogy az ágyadban aludjon? Összegyűjtöttük az előnyöket és hátrányokat

A kutyatulajdonosok gyakran szembesülnek azzal a kérdéssel, hogy beengedjék-e a kutyát az ágyba vagy sem? A válasz nem egyértelmű, de a cikkben megismerheti az összes előnyt és hátrányt. 

Minőségi macskaeledelt a Royal Canin, a Whiskas, a Purina és a Carnilove kínál - teszt, vélemények, árMinőségi macskaeledelt a Royal Canin, a Whiskas, a Purina és a Carnilove kínál - teszt, vélemények, ár

A macskáknak is vannak bizonyos táplálékigényeik. Kiegyensúlyozott étrendre van szükségük, amely jótékony hatással van az egészségükre. Tudja, hogy melyik eledel a legjobb macskája...

Hogyan válasszuk ki a legjobb kutyaeledelt?Hogyan válasszuk ki a legjobb kutyaeledelt?

Van egy négylábú háziállatuk, családtagként kezelik és a legjobbat szeretnék nyújtani neki? A minőségi eledel kiválasztása kihívást jelenthet! Ebben a cikkben megtudhatják, hogy mire...