Cikászok - gondozás, szaporítás, átültetés és öntözés

A cikászok ránézésre nagyon csábító növények, mivel egzotikus hangulatúak és kinézetükkel a pálmákra emlékeztetnek, hiszen hosszú, sötétzöld leveleik közvetlenül a tőből nőnek és akár az egy méteres hosszúságot is elérhetik. 

Cikászok gondozása cserépben

Ez a Japánból származó növény viszonylag kis méretű, ill. elég magas árú, de meghálálja a megfelelő gondozást és a türelmet. Könnyedén kellemessé és frissé varázsolhatjuk segítségükkel otthonunkat! 

Ezen növények gondozása nem túl bonyolult feladat, de néhány fontos lépést követni kell. Ezeket cikkünkben fogjuk pontosítani és elmagyarázni. 

Milyen hőmérsékletre van szükségük? 

Kezdjük a megfelelő hőmérséklet meghatározásával! Ez szorosan összefügg a megfelelő hely kiválasztásával. A cikászok melegkedvelő növények. Ebből arra következtethetünk, hogy kedvelni fogják a meleg, fényes helyeket. Ami a konkrét hőmérsékletet illet nem szabadna 18°C alá süllyednie az év egyik szakaszában sem! A legmagasabb hőmérsékletet tavasszal igényelik, amikor új leveleket növesztenek. 

Azt ajánljuk, hogy olyan helyre tegyék őket, ahol elegendő közvetlen fényhez jutnak. Kerüljék az árnyékos, sötét szobákat! Ha a növény meggyengülne, akkor segíthet, ha egy időre a radiátor fölé teszik az ablakpárkányra, a ház déli részére. Télen hűvösebb helyre is tehetik, de a hideg évszak vége felé fokozatosan kell a fényhez szoktatni, hogy a hirtelen napsütés hatására ne égjenek meg a levelei. 

A megfelelő virágcserép kiválasztása és az öntözés

A másik fontos pont a megfelelő virágcserép kiválasztása. A gyökereknek elegendő helyre van szükségük a növekedéshez, ezért az ideális virágcserépnek inkább mélynek, mintsem szélesnek kell lennie. A virágcserép és a megfelelő hely kiválasztását követően jó, ha cserepet egy tál vízben tartjuk. Így el is jutottunk az öntözéshez! 

A fórumokon különféle tanácsokkal találkozhatnak az öntözést illetően, de általánosan véve érvényes, hogy a virágföldet nedvesen kell tartani, ezért a növényt érdemes rendszeresen öntözni és spriccelni. Arra is figyeljünk, hogy a virágföld ne legyen túlságosan nedves, mert akkor elpusztulhat a növény. Jobb, ha várnak egy picit, amíg a föld kicsit megszárad és csak az után öntözik meg. A tél folyamán, amikor a hőmérséklet valamivel alacsonybb, akkor a víz mennyiségét a minimumra csökkenthetik, hiszen ekkor a cikászok nem nőnek. 

Virágföld és tápozás

Milyennek kell lennie az ideális virágföldnek? Lazának, levegősnek kell lennie, ill. jó áteresztőképességgel kell rendelkeznie. Éppen az utóbbit érhetik el keramzit hozzáadásával. Választhatnak kifejezetten pálmák részére kifejlesztett virágföldet, de általános virágföldet is használhatnak, amelyhez tőzeget, komposztot, homokot és kavicsokat kell adni. 

Virágföld cikászokra és pálmákra

A választék viszonylag nagy, elég ha a virágföld megfelel az előbb említett kritériumoknak. Lényegtelen, hogy milyen anyagok kombinációja mellett döntenek, elegendő, ha minden hozzávaló 1:1 arányban lesz jelen. 

A növénynek nincs szüksége túlzott tápozásra, tehát a vegetációs időszak alatt, tavasztól őszig, havonta egyszer tápozzuk! Használjunk gyengébb, több összetevőből álló tápoldatokat! 

A cikászok átültetése és szaporítása

A cikászok nem igazán kedvelik az átültetést, ezért általában 3 - 5 évente szokták őket átültetni. Amikor eljön az átültetés ideje, akkor tavasz elején kell elvégezni. Kicsivel nagyobb cserepet válasszunk, mint amiben eddig volt a növény és használjunk ugyanolyan virágföldet, mint a régi cserépben. Úgy ültessük el, hogy a törzs teljesen el legyen fedve! 

A cikászok átültetése új cserépbe

Arról, hogy jól sikerült-e az átültetés kb. fél év múlva értesülünk, amikor a növény újból növekedni kezd. Gyakori probléma, hogy a cikász nem érzi jól magát az átültetés után és elkezdenek lehullani a levelei. 

A cikászok kétlaki növények és magokkal szaporodnak. Tavasz elején ültethetjük el őket. Egy másik módszer a hajtásokkal történő szaporítás - télen vágjuk le őket, amikor a növény pihen. Ezeket a hajtásokat durvább homokkal kevert virágföldbe ültetjük és meleg helyre tesszük. Kb. 30°C-os hőmérsékletre van szükségük. Ez a módszer viszonylag igényes. 

Kártevők és betegségek 

A cikászok esetében gyakori problémát jelent a viaszos pajzstetű, amely ellen peszticidekkel harcolhatunk. Ez nem a legoptimálisabb megoldás, ráadásul sok kedvezőtlen hatásuk is lehet! Ajánljuk a Mospilan használatát - alkalmazzák néhány héten keresztül, heti egyszeri rendszerességgel az öntözéssel kombinálva! 

Sárga levelek a cikászon

A klasszikus problémák közé tartozik a levelek sárgulása is, amelyet a száraz levegő vagy a közvetlen napsütés okozhat - főleg tél után. Ezt a problémát helyváltoztatással orvosolhatjuk.

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 14.09.2019
A cikk értékelése:
(87.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Jácint - hogyan gondozzuk cserépben az elvirágzás után is? Szaporítása egyszerű. Jácint - hogyan gondozzuk cserépben az elvirágzás után is? Szaporítása egyszerű.

Mérgező szobanövények. Vigyázat az anyósnyelvvel! Mérgező szobanövények. Vigyázat az anyósnyelvvel!

Olyan növényeket mutatunk be cikkünkben, melyek valószínűleg az Önök lakásában is megtalálhatóak és mérgező hatásukról sejtelmük sincs! Mely szobanövényekre kell odafigyelni? 

Hogyan gondozzuk a hölgypáfrányt? Hogyan gondozzuk a hölgypáfrányt?

Egy kis egzotikumra vágynak a kertben? Ültessenek hölgypáfrányt! Tippjeinknek köszönhetően gondozása is egyszerű lesz!