Beton beltéren - beton vakolat, padló és bútor

A betont valószínűleg mindenki ismeri, de használat inkább csak kültéren elterjedt. El tudnák képzelni akár beltéren is? Az utóbbi években a beton egyre nagyobb szerepet kapott a lakberendezésben! 

Beton fal beltéren

Gyakran megjelenik az indusztriális stílusban berendezett házakban, de az otthonos hangulatú otthonoknál sem kizárt! Sok lakberendező használja ezt a kreatív anyagot. A betont legfőképpen fával lehet kombinálni. Létezik beton padló, fal és viszonylag nagy mennyiségű beton kiegészítők és dekorációk közül is válogathatunk!  

Beton vakolat

A legnépszerűbb a beton vakolat. Ez a vékony, kézzel felvitt réteg olyan hatást kelt, mintha egy massziv beton falat néznénk. A beton vakolat előnye, hogy segít eltávolítani a fal hibáit, rengeteg színben kapható - szinte minden felületen használható - fa, gipszkarton, stb.

Beton vakolat beltéren

A vakolat felvitele után ajánlott lakkal kezelni, amely megvédi a nedvességgel és a zsíros lenyomatokkal szemben. A beton vakolat tökéletesen imitálja a betont. 

Beton falak

A beton falakat nagyon szilárd betonból készítik. Már 6 mmm vastagságtól kaphatóak. A nagyformátumú beton lapokat rengeteg féle képen lehet alakítani - felületük megmunkálható, színűk változtatható. Beton fallal általában a nappaliban vagy a konyhában találkozhatunk. 

Beton padló beltéren

Ha beltéren szeretnék használni a betont, akkor ügyeljenek arra, hogy nem essenek túlzásba! Ezt pl. úgy biztosíthatják be, hogy a beton fal fog akcentus falként funkcionálni. Válasszanak egy olyan falat, ami betonból lesz! 

Tipp: Amennyiben szeretnének beton falat, de valamilyen okból kifolyólag nem tudják megvásárolni, akkor próbálják ki a tapétát. Már vannak olyanok, amelyek igazán hitelesen imitálják a betont. 

Már létezik ún. átlátszó beton is. 2001-ben fejlesztették ki. Ehhez a beton típushoz üveget is kevernek, ami lehetővé teszi a fény áthaladását az anyagon. A végeredmény egy világosabb helyiség az eredeti anyag stabilitásának megőrzésével. 

Beton padló

A beton padló szintén nagyon kedvelt a modern stílusú lakberendezésben. Nem feltétlenül kell szürke színűnek lennie, mivel sok szín és textúra közül lehet válogatni. Sokan tartanak a betontól az miatt, mert félnek, hogy hideg lesz - ha a beton padlót felmelegítik, akkor az akkumulációs tulajdonságoknak köszönhetően magában tartja a meleget. 

Beton padló beltéren

(forrás.: pinterest.com)

A beton padló az ár szempontjából is előnyös, mivel sokkal kedvezőbb áron kialakítható, mint pl. a linóleum. A könnyű karbantartás is nagy előny. Az ilyen padló több évet is kibír és akármikor letakarhatják egy szőnyeggel vagy rakhatnak rá parkettát. 

Beton mennyezet

Egy másik lehetőség a beton kihasználására beltéren a mennyezet. Ezzel nagyon modern hatást érdehetnek el és nem kell semmivel sem elfedni! Csak arra kell ügyelni, hogy a mennyezet a helyiség többi részéhez is passzoljon. Kitűnő hozzá a fa, a bőr, a fém vagy a textil. Előnye a hő akkumuláció, a természetbarát kivitelezés, a nedvességgel és tűzzel szembeni ellenállás. 

Beton mennyezet a konyhában

(forrás: pinterest.com)

Az elektromos vezetékek beton mennyezet esetén vagy üregben vannak elvezetve, vagy a még indusztriálisabb stílus elérése érdekében dekorációs szerepet is betölthetnek. A színt illetően több árnyalat közül is lehet választani - világostól egészen a sötét szürkéi. Vegyék figyelembe, hogy a sötétebb szín a helyiséget is sötétebbé teszi, ezért inkább csak világos helyiségekbe ajánlott. 

Beton bútorok

Az utóbbi években a beton bútorok is egyre népszerűbbek. Általában a konyhában vagy a fürdőszobában találkozhatunk velük. A konyhában általában a beton munkalap jelenik meg. Kitűnő kisebb helyiségekbe! A fürdőszobában leginkább a mosdókagylóhoz vagy a fürdőkádhoz szokták használni. 

Beton mosdókagyló a fürdőszobában

Beltéren gyakran találkozhatunk beton aszalokkal, székekkel és lámpákkal is!

Beton dohányzóasztal

Beton dekoráció

Betonból készült kiegészítőkkel nagyon könnyen fel lehet dobni a beltér hangulatát és egy kis indusztriális stílust csempészhetnek velük otthonukba. Akár saját kezűleg is elkészíthetőek otthon vagy a kertben. Ilyen kiegészítő lehet pl. egy lámpa, virágcserép, óra vagy állvány. 

Beton virágcserép a lakásba

Beton óra beltérre

Beton fogkefetartó

Ahogy azt már említettük a beton egyre népeszerűbb beltéren is! Elérhető ára, könnyű karbantartása és alakíthatósága nagyon vonzóvá teszi. Különleges stílust idézhetnek elő segítségével otthonukban. Ha egy kis változásra vágynak, akkor a betont ajánljuk! Csak Önökön múlik, hogy meghagyják-e indusztriális hatásúra vagy inkább lehestik. Akár más anyagokkal is kombinálhatják. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 16.07.2021
A cikk értékelése:
(93.6%)

További cikkek a kategóriában:

A legjobb ajádnékok házavatóra: tudják mivel lehet meglepni a háztulajdonosokat? A legjobb ajádnékok házavatóra: tudják mivel lehet meglepni a háztulajdonosokat?

A házavató egy nagyon jó alkalom arra, hogy találkozhassunk barátainkkal és rokonainkkal. Szép szokás, hogy a meghívottak valamilyen ajándékot is hoznak magukkal. Önök tudják, hogy mit...

Zero waste háztartás! A hulladékmentes háztartás nagy segítség bolygónknak! Zero waste háztartás! A hulladékmentes háztartás nagy segítség bolygónknak!

Nem olyan nehéz...cikkünkben egy kicsit közelebbről is megismerkedhetnek a hulladékmentes élet ötletével! Próbáljanak ki pár tippet, hogy Önök is környezettudatosabban élhessenek! 

Marmoleumot nem csak a konyhába! Előnyök, hátrányok és az árMarmoleumot nem csak a konyhába! Előnyök, hátrányok és az ár

A marmoleum egy univerzális padlóburkolat, amely gyakran van ökológikusnak és természetesnek nevezve. Milyen előnyei és hátrányai vannak? Minden fontosat megtudhatnak mai cikkünkben!