Beltéri tolóajtók nem csak falba. Üveg tolóajtót csináltathatnak méretre.

Önök is azok közé tartoznak, akiknek minden szabad négyzetméterre szükségük van otthon? Nem szeretik az állandó ajtó nyitogatást? Esetleg csak egy kis változatosságot szeretnének? Amennyiben valamelyik kérdésre igennel válaszoltak, akkor nézzenek körbe a tolóajtók között!

Beltéri tolóajtó

Egy klasszikus ajtó néha valóban zavaró lehet. Általában egy vagy két négyzetméter helyet foglal el. Teremtsenek könnyedebb hangulatot és több helyet tolóajtók segítségvel! Nem terhelik meg a pénztárcájukat sem! Abban az esetben, ha kimondottan méretre csináltatnak tolóajtót, akkor már mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk! 

Különféle kivitelezésben is találhatnak tolóajtókat. A legelterjedtebbek a fa és az üveg tolóajtók. Míg a fa ajtók esetében nem fontos hogy méretre gyártottak legyenek, az üveg tolóajtók esetében ez kifejezetten ajánlott! A tolóajtókat több helyre is elhelyezhetjük. Ha szeretnék teljesen látni a tolóajtót, akkor erősítsék a falra. 

Posuvné dvere do interiéru 

Ha nem szeretnék, hogy ennyire feltűnő legyen az ajtó, akkor egy ún. tokba is elhelyezhetik. Ez azt jelenti, hogy az ajtó a falba tolódik, így alig észrevehető. 

Posuvné dvere do puzdra

Falban futó tolóajtók 

Szeretnének egy ilyen ajtót, de fogalmuk sincs róla, hogyan működnek és milyen a felfüggesztésük? A tolóajtók általában sínnel vannak a falra rögzítve, melyen kerekek segítségével lehet őket mozgatni. A nyílást, ahová a tolóajtót szeretnénk tenni általában ajtófélfával szokták keretezni. Erre a célra olyan ajtókeretet használnak, mely a klasszikus ajtófélfával ellentétben nem tartalmaz nyílásokat, helyet az ajtópántoknak, gumi szigetelést és zárt sem. 

Nagyon fontos, hogy az ajtó mellett kell hagyni akkora helyet, hogy ki tudjuk nyitni a tolóajtót! Ha zárható tolóajtót szeretnének, akkor nem szabad megfeletkezni arról sem, hogy legyen hová tenni a zárókát és a zárbetétet! 

 Fekete falban futó tolóajtó

Beltéri tömörfa tolóajtó

Falban futó tolóajtó (tokban)

Ezen ajtók esetében a konstrukció két részre van felosztva. A felső rész a toló mechanizmust biztosítja be, amelyen az ajtó keresztül halad. A másik az oldalsó rész. Ez stabil rész, amely vájattal rendelkezik az ajtó érkezéséhez. Ilyen ajtókat általában méretre szoktak gyártani. 

Ezek az ajtók léteznek egy és két szárnyú kivitelezésben is. Míg az egy szárnyú ajtók szinte bárhová illenek, a kétszárnyúakat inkább nagyobb helyiségekben, konyhában vagy nappaliban szokták használni. A tokkal rendelkező tolóajtó gipszkartonhoz is ideális. Tökéletesen funkcionálisak és esztétikusak. Ennek érdekében figyelmesen kell kiválasztani magát az ajtót és a tokot is! Ügyeljünk a minőségre!

Beltéri falban futó tolóajtó

Előnyök és hátrányok 

Mint ahogy minden másnak, a tolóajtóknak is megvannak az előnyeik és a hátrányaik. Nagyon könnyedén lehet velük helyet spórolni, elegánsak, ill. gyönyörűen képesek megnyitni a teret. Tehát esztétikai funkciójuk is van! 

Beltéri tolóajtók

Hátrányai közé tartozik, legalábbis egyesek számára biztosan, hogy kisebb magánszférát biztosítanak. A tolóajtók nem tudják olyan jól kizárni a hangokat sem, mint a klasszikus ajtók, amelyek még tömítéssel is rendelkeznek. Egy másik hátrány lehet, hogy ahová nyitódik az ajtó, oda nem tudunk polcokat rakni, ill. a bútorok elhelyezése is elég nehézkes lehet. Ezeket a hátrányokat nem biztos, hogy mindenki ilyen negatívan látja, de sokaknak problémát jelenthet. 

Még egy fontos dolgot eddig nem említettünk. Nem kell attól félni, hogy a tolóajtót nem lehet bezárni. A tolóajtók esetében is lehetséges a zár beszerelése, így nagyobb személyes teret biztosít (már ami a vizuális részt illeti). 

Mennyibe kerülnek a tolóajtók?

Az ár, mindig ez érdekli az embereket! Az interneten találhatunk különféle online üzleteket, melyek tolóajtókat árulnak, akár tokkal vagy tok nélkül. Persze mindig a kivitelezés, a felhasznált anyagok és maga az üzlet a meghatározó, de általában a tokkal rendelkező tolóajtók 65 ezer forinttól kezdődnek.

A tok nélküli tolóajtók esetében az ár alacsonyabb. Ezeket már 30 ezer forinttól megvásárolhatjuk. Az árhoz hozzá kell számolni még a sín árát is, amelyben az ajtó mozogni fog. 

Fehér tolóajtó a nappaliba

Tehát amennyiben azon töprengenek, hogy milyen ajtót válasszanak a nappaliba, konyhába, hálószobába vagy a fürdőszobába, akkor nem szabad megfeleltkezni a tolóajtókról sem! Maga az ajtó is funkcionálhat kiegészítőként, így egy unalmas helyiség hangulatát is feldobhatja. 

A képek forrása: pinterest.com

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 19.08.2019
A cikk értékelése:
(87.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Fonott térelválasztók és kerítések fűzfavesszőbőlFonott térelválasztók és kerítések fűzfavesszőből

E megoldás legnagyobb előnye a szép stílus. A fonott kerítések az esztétikus hatás mellett magánszférát is biztosítanak. Cikkünkből többet is megtudhatnak róluk. 

Tapéta a fürdőszobába? Öntapadós vagy 3D akármilyen felületre. Tapéta a fürdőszobába? Öntapadós vagy 3D akármilyen felületre.

A fürdőszoba dizájnjának megtervezése ez egyik legnehezebb feladat, amely Önökre vár a ház építése vagy falújítása során. Miért ne választhatnának akkor egy különleges tapétát? 

A Betlehem a karácsony szimbóluma. Közkedveltek a fából faragott és a megvilágított karácsonyi betlehemek.A Betlehem a karácsony szimbóluma. Közkedveltek a fából faragott és a megvilágított karácsonyi betlehemek.

A karácsonyi betlehem régen az ünnep fő szimbóluma volt, egészen a karácsonyfa elterjedéséig. Ma már több féle kivitelezésű betlehem közül választhatunk. A választás csak Önökön múlik -...