Azálea - gondozás, metszés, szaporítás, levélhullás

Az azálea a legszínesebb és sokak számára a legszebb szobanövények közé tartozik. Színeivel bármilyen helyiséget frissé és élettel telivé varázsol. Ezek a növények azonban sokszor rövid életűek, mivel viszonylag elég nehéz őket pár hétnél tovább életben tartani. 

Az azálea gondozása cserépben

Hogyan gondozzuk az azáleákat? Mire figyeljünk? Minden fontosat megtudhatnak cikkünkből! 

Mi is az azálea és mit várhatunk tőle? 

Még mielőtt konkrét tippeket adnánk az azálea gondozását illetően, elmondjuk, hogy milyen növényekről is van pontosan szó. Az azáleák kis, lombhullató növények, melyek a rododendronok nemzetségébe tartoznak. Ezt a szobanövényt nem ajánlott egész évben a szabadban tartani! 

Legmeghatározóbb tulajdonságuk élénk színezetük. De mivel ők sem lehetnek tökéletesek, ezért gondozásuknál fel kell készülni pár „problémára" - az azáleáknak lényegében nincs illatuk még akkor sem, mikor legnagyobb pompájukban virágoznak. E növény esetében gyakran előfordul, hogy nem a neki megfelelő körülmények között van tartva, így hamar elpusztul. Kezdjük hát a megfelelő hőmérséklettel! 

Milyen hőmérséklet és hely felel meg az azáleának?

Az azáleák hőmérséklet-igénye az adott évszaktól és a virágzás fázisától függ. A legtöbb helyen azt írják, hogy az azálea vásárlása és elültetése után a növénynek egy kis hidegre van szüksége, tehát ekkor a 7 - 16°C a számára legmegfelelőbb hőmérséklet. 

A nyári hónapokban, amikor a növény virágzik, akkor a melegebb környezetet kedveli, ami annyit tesz, hogy 18 -22°C között kellene tartani, ill. a helyiségben éjjel sem lehetne hűvösebb 15°C-nál. Az ősz kezdetekor az azáleát fokozatosan egy kicsit hűvösebb helyre kellene áthelyezni. Olyan helyiséget válasszanak, mely jól szellőzik. A legideálisabb hőmérséklet ilyenkor az 5 - 15°C - a rügyek színét is figyelembe vehetjük - minél színesebbek, annál magasabb legyen a hőmérséklet. 

Az azálea gondozása cserépben

Mikor már tudjuk, hogy milyen az azálea hőmérséklet-igénye, akkor kiválaszthatjuk a számára megfelelő helyeket. Kerülni kellene a fűtött helyiségeket, ne tegyük a fűtőtestre és főleg a téli időszakban elimináljuk a közvetlen napsütést. Végezetül hozzátesszük, hogy a feltüntetett maximum/minimum hőmérsékletek csak orientációs jellegűek, tehát a különbüző internetes fórumokon eltérő tippeket találhatnak. 

Milyen gyakran öntözzük z azáleát? 

Az azáleák olyan növények, melyek öntözése viszonylag igényes feladat. Mindenképpen figyelni kell arra, hogy a virágföld ne száradjon ki, de a túlöntözésre is ügyeljenek! Amennyiben nem tudják ránézésre eltalálni a megfelelő vízmennyiséget, akkor azt ajánljuk, hogy hetente kétszer öntsenek egy kis vizet a cserépalátétbe. Várjanak egy kicsit, míg a gyökerek és a föld nem szívják fel a szükséges vizet, a maradékot pedig öntsék ki. Ha nem szeretnék ezt a módszert alkalmazni, akkor öntözzék a növényt minden nap vagy minden másnap a virágföld nedvességétől függően. 

Ami a víz minőségét illeti, az azáleák nem kedvelik a kemény vizet, a kalciumot, de a klasszikus ivóvíz sem a legjobb számukra. Ezért lágy esővízzel kellene őket öntözni, esetleg olvadt hóval. Ilyen lehetőségeink azonban nem minidg vannak, ezért érdemes felforralni az ivóvizet, majd hozzáadni pár csepp ecetet és már használhatjuk is. Időről időre, főleg nyáron a leveleket is lespriccelhetjük. 

Az azálea tápozása

A kertészetekben és az internetes áruházakban különböző növényekre speciális tápoldatokat is vásárolhatunk. Ez az azáleák esetében is így van. Amennyiben nem találnak tápoldatot kifejezetten azáleákra, akkor válasszanak rododendronokra való tápoldatot. Ahogy a víznek, úgy a tápoldatnak sem szabadnak kalciumot tartalmaznia - magas kálium- és vastartalmúnak kellene lennie. 

Tápoldat azáleákra és rododendronokra

Ami a tápozás gyakoriságát illeti, azt tanácsoljuk, hogy havonta kétszer tápozzák a növényt a virágzás időszakában, amely kb. 6 - 8 hétig tart. Lényegében a nyári hónapokban kellene tápozniuk az azáleát, vagyis tavasztól őszig. Télen felesleges a tápozás. 

Milyen (ne)legyen a följe? 

Az azáleákat enyhén savanyú, tőzeges földbe kellene ültetni, melyhez akár lehullott tűleveleket, tölgyfa leveleket vagy homokot is keverhetnek. Az azáleák földjéhez érdemes kifejezetten az ő számukra gyártott virágföldet keverni, melyet több kertészetben is megvásárolhatnak. 

Virágföld azáleáknak és rododendronoknak

A föld  nem tartalmazhat kalciumot, ami pl. a lepotyogott vakolattal is belekerülhet. Amennyiben kertben nevelik az azáleát, akkor szabaduljanak meg a környékén lévő felesleges gazoktól. 

Gondozás és átültetés

Ami a virág általános gondozását illeti, fontos, hogy az elhervadt virágokat rendszeresen eltávolítsák, így nem veszít erejéből az növény. Ezzel elősegítik a növekedését. Amennyiben az azálea teljesen elvirágzik, akkor távolítsák el a fonnyadt és elhervadt részeket. 

Átültetése viszonylag egyszerű. Gyökerei nem nyúlnak mélyre, ezért megelégszik egy sekélyebb, szélesebb virágcseréppel - amennyiben a gyökerek elférnek, akkor nem szükséges az átültetés. Amikor mégis eljön az átültetés ideje, akkor óvatosan vegyük ki a növényt a cserépből, levágjuk a felesleges gyökereket és helyezzük egy sekély cserépbe, melynek földje a széléhez van nyomva. A fiatalabb növényeket évente egyszer kell átültetni, míg az idősebbeket kettő vagy három évente.  

A cikk szerzője


Komentáre

07/03/2022 13:20
Szabó Zsoltné

Kaptam egy azaleen stamm nevű virágot. Nagyon gyönyörű, kb 15-20 cm magasan van a virágzat, de alul a föld felett, a tőnél, két felől is, kis csokor hajtás jön. Ezeket ne bántsam, vagy szedjem le, vagy lehet-e őket gyökereztetni, mit tegyek vele ?
Válaszát előre is köszönöm.

03/05/2024 15:09
Kiss Lászlóné

Azaleen Stamm -mom van gyönyörű téli virágai voltak ,le is szedtem az elhervadtakat de,ott maradt olyan mintha magja lenne azt ilyenkor le kell mettszeni vagy ott kell hagyni rajta?
Köszönöm szépen a válasz.
Üdv: Kiss Lászlóné

Hozzászólás írásaKözzétéve: 18.03.2020
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(85.6%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan kell gondoskodni a begóniáról? - gondozás, öntözés, szaporításHogyan kell gondoskodni a begóniáról? - gondozás, öntözés, szaporítás

Az ilyen virágok gondozása egyáltalán nem nehéz, ezért még teljesen kezdők számára is megfelelő. Ne féljen beszerezni néhány magot, hogy tavasszal elkezdhesse a növény gondozását. Ebben...

Fehér penész a virágcserépben - mi okozza és hogyan lehet megszabadulni tőleFehér penész a virágcserépben - mi okozza és hogyan lehet megszabadulni tőle

A fehér penész nemcsak a cserépben a virágföldön, hanem a virágokon is megtelepedhet, ahol már fekete színű. Amint ezt észreveszi, azonnal el kell kezdenie a probléma kezelését! Mai...

Mi riasztja a katicabogarakat? Öreganyáink tanácsai, amelyek biztos segítenekMi riasztja a katicabogarakat? Öreganyáink tanácsai, amelyek biztos segítenek

Ez az aranyos kis fekete pöttyös, piros bogár azonban valószínűleg egy keleti katicabogárnak "köszönhetően" veszélyeztetett.