Aszparágusz - gondozás, öntözés, tápozás és szaporítás

Az aszparágusz egy olyan dísznövény, amely a szocializmus ideje alatt élte fénykorát. 

Az aszparágusz zöld levelei

Nagyon sok fajtája létezik és még a spárga is közeli rokona. Dísznövényként használatos, hiszen élénk, zöld színével bármelyik helyiséget képes felfrissíteni, még akkor is, ha manapság már nem olyan népszerű, mint régen. 

Röviden az aszparáguszról...

Az üzletekben több típusú aszparágusszal találkozhatnak, de a gondozás módja mindegyiknél ugyanaz. Ahogy azt már említettük, népszerűségük rohamosan csökken a szocializmus óta, de ez nem azt jelenti, hogy ne adhatnánk nekik egy esélyt. 

Gondozásuk viszonylag egyszerű, szóval miért ne próbálhatnánk ki? Nézzük meg, mihez kéne magunkat tartani a gondozás során!

Milyen hőmérsékletre van szüksége? 

Első sorban tudatosítanunk kell, hogy az aszparágusz viszonylag nagy méretűre nő, így elég helynek kell lennie körülötte. Ami a hőmérsékletet illeti ajánlatos egyenletes hőmérsékleten tartani. A nyár során 20-21°C-on kellene tartani, mivel a magasabb hőmérséklet ártalmas lehet a növény számára. 

Aszparágusz virágcserépben a kertben

A tél folyamán egy kicsit hűvösebb helyiségbe is áthelyezhetik az aszparáguszt. A fórumokon különféle ajánlásokat olvashatunk ezt az évszakot illetően. Az ajánlott hőmérséklet egy viszonylag széles intervallumban 8°C - 17°C között van. Tehát több hely is megfelelő lehet a növény számára. Néhány helyen azt is olvashatják, hogy a hőmérsékletnek nem szabad 10°C alá süllyednie. Ennek ellenére elég jól tűri a hidegebb helyeket is, viszont nem nevezhetjük fagyálló növénynek, ezért legyenek óvatosak! 

Az aszparágusz öntözése és tápozása

Az aszparágusz egy szobanövény, tehát rendszeres öntözést és nedvességet igényel. Tavasztól őszig kiadós öntözésre van szüksége. Ne hagyják, hogy a virág földje teljesen kiszáradjon, tehát öntözzék minden nap vagy minden másnap, a nedvességtől/szárazságtól függően. 

Mivel az aszparágusz kedveli a nedvességet, ezért a meleg nyári napokon le is spriccelhetik vízzel. Télen nem igényel annyi nedvességet, ezért nyugodtan várhatnak az öntözéssel addig, amíg a virágföld ki nem szárad. 

Tápozásra klasszikus univerzális tápoldatot használjanak, illetve tápot zöld növényekre. Tavasszal és ősszel két hetente egyszer, míg a meleg nyári időszakban gyakrabban tápozhatják, tehát akár hetente is. Télen hasonló a helyzet, mint az öntözésnél, szóval elég kevesebbszer tápozni - kb. három hetente egyszer vagy havonta egyszer.

Mennyi fényre és milyen levegőre van szüksége? 

Világos helyen kellene elhelyezni, de ne közvetlenül a napra, mivel az árt neki, főleg a téli hónapokban. Amennyiben sokáig ki van téve a napsütésnek, akkor megsárgulhatnak a levelei. Nyugodtan nevelhetik a belső ablakpárkányon, de amennyiben lehetséges, kerüljék el a ház déli oldalát, mert éppen ott következhet be a levelek sárgulása a nap miatt. 

Az aszparágusz gondozása

Az aszparágusz egy olyan növény, amely nem igényel különösebben minőségi levegőt, de kedveli az alacsonyabb hőmérsékletet és a nedves levegőt. Ennek ellenére akár a radiátor fölé is elhelyezhetik, mivel a száraz levegő sem okoz neki különösebb problémát. A száraz levegő problémája főleg télen jelenik meg, amikor jól be kell fűteni a házban. 

Hogyan ültessük át és szaporítsuk? 

Az átültetést nem kell elkapkodni, mivel az öregebb aszparáguszokat általában háromévente szokták átültetni, tehát olyan esetekben, amikor a gyökerek már annyira megnőttek, hogy nem elég számukra a kisebb virágcserép. Válasszák ki a megfelelő méretű cserepet! Töltsék meg közepesen laza vagy laza földdel, amely tápanyagokban gazdag! Kedveli a homokos talajt is! 

Az átültetés folyamata nagyon egyszerű. A növényt óvatosan kivesszük a régi virágcserépből és figyelünk arra, hogy ne sérüljön a gyökérzet. A gyökerek belenőhetnek a cserépbe, ilyenkor kézzel kell letépnünk a gyökereket, amivel a harmadára csökkenthetjük a gyökérzet méretét. Végezetül az aszparáguszt beleültetjük a már előkészített földbe és a növekedés alatt rendszeresen tápozzuk!

Az aszparágusz átültetése új cserépbe

Mivel az aszparágusz évelő növény, ezért alkalmas arra, hogy szaporítsuk. Magok segítségével szaporíthatjuk, mégpedig úgy, hogy kikelés után kivesszük a földből és három vagy négy részre osztjuk a növényt. Figyeljünk arra, hogy mindegyik résznek legyen föld alatti és föld feletti része is. Végezetül az új növényt bőségesen meglocsoljuk, hogy támogassuk a növekedését. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 18.09.2019
A cikk értékelése:
(89.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!

A varjúháj nem csak könnyű gondozásával, de érdekes küllemével is felhívja magára a figyelmet. Éppen ez miatt lett sokak által kedvelt növény.  

Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát? Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát?

Egyáltalán nem bonyolult a gondozása és kellemesebbé teszi napjaikat színes virágaival. A cikkünkben található tanácsoknak hála a szaporítással és a gondozással is könnyen...

A füge ültetése és gondozásaA füge ültetése és gondozása

Fügefát akár az itteni éghajlaton is lehet nevelni. Milyen helyre van szüksége? Milyen gyakorisággal kell öntözni és tápozni? Cikkünkben mindent megtudhatnak, amit a füge neveléséhez...